Huanglong Waterfront Bamboo Pavilion, China by Atelier cnS

utilizing the toughness of original bamboos to realize the integrated design of structure and facade

Project Specs

Location:

非常感谢 竖梁社 予gooood分享以下内容 。更多关于他们,请至:Atelier cnS on gooood
Appreciation towards Atelier cnS for providing the following description:

 

项目背景 | Project Background

600年前的护龙桥静默不语,300年前的杜氏祠堂肃穆而立,黄龙村浓厚的历史质感穿过南安巷,与富临公园两座火红的雕塑交相辉映,历史与现实在这里巧妙交融。黄龙滨水竹廊2.0位于广东省佛山北滘镇黄龙古村。北滘,古称“百滘”,意为“百河交错、水网密集”。典型的岭南水乡内,滨水的灰空间气候适宜。在黄龙村,大大小小穿插在村子里的公共空间是黄龙村最具人气与场所魅力的活动场所。融合自然更成为居民们生活、闲聊与娱乐的亲水营地。

▼项目鸟瞰,Aerial view © 李锐波 Ruibo Li

The 600-year-old Hulong Bridge is silent, and the 300-year-old Du’s Ancestral Hall stood solemnly. Huanglong Village, with a rich historical context, complement each other with two modern sculptures in Fulin Park. History and reality intertwine together ingeniously. Huanglong Waterfront Bamboo Pavilion 2.0 is located in Huanglong Ancient Village, Beijiao, Foshan, Guangdong Province. It used to be called “Baijiao” in ancient times, which means “hundred interlaced rivers and dense water network”. In the typical Lingnan water town, the grey space of the waterfront is suitable for the climate. Therefore, plenty of public space interspersed in Huanglong Village is the most popular and charming activity places. The ones integrated with nature become close-to-water camps for residents to live, chat and entertain.

▼顶视图,The top view ©李锐波 Ruibo Li

▼为村民的日常活动提供休憩,遮荫的场地,Provide a sheltered recreational space for villagers to take daily activities ©李锐波 Ruibo Li

 

空间活力 | Space Vitality

竹廊选址在黄龙村中心新建的鲤鱼沙公园,鲤鱼沙公园内虽拥有充足的广场空间与滨水景观,但缺乏茂盛乘凉的植物景观和遮阳避雨的休憩场所而人迹罕至、缺乏活力。在场地调研的过程中,我们发现公园内滨水的跌级台阶处经常有村民在这里钓鱼和活动,如果能够增加一片遮阴,应该能够将这里打造成一个很受村民和游客欢迎的的空间。于是我们选定了在滨水台阶处搭建一个滨水的竹廊,希望通过建构滨水的竹廊,给享受黄龙村水乡风情的居民与游客一个阴凉之所。滨水竹廊采用双边悬挑方式,利用原竹的韧性,实现结构表皮一体化设计。与台阶结合,提供最大化的滨水灰空间,该竹廊底下可承载多重活动功能,集休憩娱乐、观影水上剧场、码头等于一体,激活焕发黄龙村的新面貌。

▼构造层次,Technical drawings – Construction Layers © 竖梁社 Atelier cnS

The Bamboo Pavilion is located in the newly-built Liyusha Park in the centre of Huanglong Village. Although Liyusha Park had sufficient square space and a waterfront landscape, it was unpopular and negative because it lacked a lush plant landscape for enjoying the cool and recreational space for sheltering from the sun and rain. In the process of site research, we found that villagers often went fishing and took activities at the waterfront descending steps in the park. If we add a piece of shade, we could turn this place into a popular space for villagers and tourists. Therefore, we decided to build a waterfront bamboo Pavilion at the waterfront steps, hoping to provide a cool place for residents and tourists who enjoy the water culture of Huanglong Village. The waterfront bamboo corridor adopts a double-side cantilever method, utilizing the toughness of original bamboos to realize the integrated design of structure and facade. Combined with the steps, it provides the maximum waterfront grey space. The Bamboo Pavilion is multi-functional, integrating recreational space, water theatre and wharf in one and activating the new look of Huanglong Village.

▼黄龙滨水竹廊与台阶结合,提供最大化的滨水灰空间,该竹廊底下可承载多重活动功能,集休憩娱乐、观影水上剧场、码头等于一体,激活焕发黄龙村的新面貌,
This project combines with the original steps, provides maximum waterfront grey space, and integrates with recreational space, water © 李锐波 Ruibo Li 

▼村民的水上活动,Daily activities of villagers © 李锐波 Ruibo Li 

黄龙滨水竹廊2.0深受村民、亲子和游客的喜爱。在落成后,大家争相在竹廊中合影留念,各类的活动在竹廊底下进行着:垂钓、观景休憩、亲子娱乐、娱乐健身、拍照打卡,而鲤鱼沙公园也因此聚集了更多的人气,还举办了冬瓜文化节等民俗活动,大家共同定义与演绎空间中的故事与场景,拉近彼此的关系。

▼竹廊供村民日常游玩,也可供村民节日庆典,Technical drawings – for daily life, Technical drawings – for special occasions © 竖梁社 Atelier cnS

Huanglong Waterfront Bamboo Pavilion 2.0 is very popular among villagers and tourists. After its completion, numerous people rushed to take photos in it, and various activities have been carried out, such as fishing, sightseeing, recreation, families’ entertainment, fitness, and photography. As a result, Liyusha Park has gathered more popularity and has held folk activities such as Winter Melon Culture Festival, where people redefined and interpreted stories and scenes together, making their relationship closer.

▼建筑成为村落的一部分,The building becomes a part of the village © 陈利Li Chen

▼孩童喜欢在此处玩耍,Children enjoy playing here ©李锐波 Ruibo Li

 

建构延续 | Construction Continuity

黄龙滨水竹廊2.0是长岐球场竹廊方案的延续,竹廊2.0再次尝试延续低碳自然的原竹材料的现代设计与建造,结合乡村传统竹编的手艺与美感,为滨水台阶提供一个悬挑无柱、视线通透、遮风挡雨、不影响活动的灰空间。

Huanglong Waterfront Bamboo Pavilion 2.0 is a continuation of Changqi Stadium’s Bamboo Gallery 1.0. It continues the modern design and construction of low-carbon raw bamboo materials and combines the craftsmanship with the aesthetic feeling of traditional bamboo weaving in rural areas. It provides a grey space that has few columns, transparent sight, shelter from wind and rain and no influence on activities.

▼竹廊与水岸,The Pavilion and the waterfront ©陈利 Li Chen

▼竹廊下的视角,View under the Pavilion ©李锐波 Ruibo Li

结合长岐村篮球场竹廊1.0的经验,我们优化了“结构表皮一体化”的结构选型,通过束柱的方式让原竹错缝拼接达到更长的悬挑长度,内部隐藏的钢骨架协同受力与协助找形,表面的竹片编织一方面为内部空间提供丰富的光影变化与遮阳环境,另一方面蒙皮效应增加整体“伞”状结构的稳定性与整体性,顶上还铺设透明防水胶片为结构与空间遮雨;从单边悬挑升级为受力更稳定的双边悬挑,模糊了黄龙滨水竹廊正反面的区分;通过结构优化,缩小竹柱直径,最大化悬挑深度,伞面直径达9.3米。

With the experience of Changqi Stadium’s Bamboo Gallery 1.0, we optimized the structural selection of “integration of the structure and facade”. Utilizing beam-column, the original bamboo staggered joints are spliced to achieve a longer overhanging length, and the interior hidden steel skeleton cooperates with the stress to achieve the shape. On the one hand, the bamboo weaving on the surface provides interesting light and shadow changes and a sun-shading environment for the internal space. On the other hand, the skin effect increases the stability and integrity of the overall umbrella-shaped structure, and a transparent waterproof film is laid on the top to shield the structure from rain. The upgrade from unilateral cantilever to bilateral cantilever blurs the distinction between the front and back of the Bamboo Pavilion. With the optimization of the structure, the diameter of the bamboo column is reduced and the cantilever depth is maximized, and the diameter of the umbrella cover is up to 9.3 meters.

▼建筑细部,Construction Details ©李锐波 Ruibo Li

从建构上探索更符合竹材建构与耐候的设计逻辑,突破长岐村1.0单体模块化导致整体造型单一重复的限制,转向黄龙竹廊2.0的原竹构件模块化,从生产的角度单体模块化和构件模块化的建构逻辑是一致的,在设计上实现二维曲线拟合三维双向曲面悬挑结构,实现了施工二维化、扁平化,更有助于原竹实际工程推广与应用。长岐村竹廊的工匠营建队伍也参与了黄龙滨水竹廊的营建,设计与建造团队共同进步。

Exploring the building technology is more suitable for the design logic of bamboo construction and climate adaptation. Breaking through the limitation of single modularization in Changqi Stadium’s Bamboo Gallery 1.0 which leads to boring repetition of the overall shape, we turned to component modularization in Huanglong Waterfront Bamboo Pavilion 2.0. From the perspective of production, the construction logic of single modularization and component modularization is the same. In the design, the two-dimensional curve is fitted to the three-dimensional bidirectional curved cantilever structure. Besides, the construction is two-dimensional and flat, which is more conducive to the promotion and application of bamboo construction. The craftsman construction team of Changqi Stadium’s Bamboo Gallery 1.0 also participated in the construction of Huanglong Waterfront Bamboo Pavilion 2.0, making progress together with the design team.

▼夜景,为滨水台阶提供一个悬挑无柱、视线通透、遮风挡雨、不影响活动的灰空间,
It provides a grey space that has few columns, transparent sight, shelter from wind and rain and no influence on taking activities. ©李锐波 Ruibo Li

▼夜景,水中倒影,night view, reflection in water ©李锐波 Ruibo Li

▼搭建过程,Construction Process ©李锐波 Ruibo Li

▼南立面图,Technical drawings – South Elevation © 竖梁社 Atelier cnS

▼西立面图,Technical drawings – West Elevation © 竖梁社 Atelier cnS

项目名称:黄龙滨水竹廊
设计方:竖梁社,华南理工大学建筑学院
公司网站:http://www.ateliercns.com/
联系邮箱:chenling@cicada-art.cn
项目设计 & 完成年份:2019.12 & 2020.06
主创及设计团队:
竖梁社:
主持建筑师:钟冠球,宋刚,朱志远
设计团队:林海锐,黄文轩,肖文菁,李锐波,侯进旺
华南理工大学建筑学院:
带队老师:钟冠球
学生团队:张文豪,张问楚,黄昱豪,谭智贤,冯宇梁,胡耀文,陈衍臻,杜宇,李相灵,曾译萱,罗雨然,蒋若旻
项目地址:佛山市北滘镇黄龙村
建筑面积:120平方米
摄影版权:李锐波,陈利,黄文轩
客户:佛山市北滘镇政府

Project name: Huanglong Waterfront Bamboo Pavilion
Design: Atelier cnS,School of Architecture, South China University of Technology
Website: http://www.ateliercns.com/
Contact e-mail: chenling@cicada-art.cn
Design year & Completion Year: 2019.12 & 2020.06
Leader designer & Team: 
Atelier cnS: 
Lead architect: Guanqiu Zhong, Gang song, Zhiyuan Zhu
Design team: Hairui Lin, Wenxuan Huang, Wenjing Xiao, Ruibo LI, Jinwang Hou
School of Architecture, South China University of Technology:
Leading teacher: Guanqiu Zhong, 
Student team: Wenhao Zhang, Wenchu Zhang, Yuhao Huang,Zhixian Tan, Yuliang Feng, Yaowen Hu, Yanzhen Chen, Yu Du, Xiangling Li, Yixuan Zeng, Yuran Luo, Ruowen Jiang
Project location: Huanglong Village, Beijiao Town, Foshan City
Gross Built Area: Site Area 120㎡
Photo credits: Ruibo Li, Li Chen, Wenxuan Huang
Clients: Government of Beijiao Town, Foshan City

More: Atelier cnS        更多关于他们,请至:Atelier cnS on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment