南头古城植物楼,深圳 / 厘米制造

楼园并置,万楼丛中一方绿

项目标签

设计公司:
位置:
类型:

非常感谢 厘米制造(联系方式:cmdesign-sz2016@qq.com)予gooood的分享以下内容 。更多关于他们请至:CM design on gooood.
Appreciation towards CM design (Contact: cmdesign-sz2016@qq.com) for providing the following description:

南头古城植物楼始建于80年代,位于中山南街中段口袋公园东侧。首层为临街商铺,二层以上为业主自宅。植物楼具有城中村建筑非常普遍的砖混结构与水刷石外立面,是古城内最为典型的居民楼之一,因其业主种植在露台上的丰富植栽显现出“万楼丛中一方绿”的独特气质。在经历了2017深港城市\建筑双城双年展之后,由深圳市南山区建设工务署和深圳市万科发展有限公司主导,南头古城迎来了新一轮的大规模更新改造。万科城市研究院委托厘米制造为植物楼建立新的形象和方案设计。

▼项目外观,external view of the project ©张超

The Plant Building of Nantou Old Town was built in 1980s, locates in the middle of Zhongshan South Street, eastside of the pocket garden. The first floor of the building served as stores, and the second floor and above were used as residential space. The building was known as one of the most typical residential buildings in the old town. It has the masonry-concrete structure and water-washed sandstone façade, which is very common in the urban village buildings. However, with the rich plants on the terrace raised by its owner, the building also shows a unique character of “a green box inside ten thousands of buildings”. Following the 2017 UABB, a new mega renovation has been carried out in Nantou Old Town, leading by Bureau of Public Works of Shenzhen Municipality Nanshan District and Shenzhen Vanke Development Ltd. In this renovation, one of the commissions accepted by CM from Urban Research Institute of China Vanke, was to establish a new image for the plant building.

▼轴测图,古城中的改造,axonometric, renovation project in an old town ©厘米制造

此次南头古城的更新改造后,街道两侧呈现出了一系列截然不同的建筑立面与空间构成的单元项目的混杂整体。在这种背景之下,厘米制造希望为植物楼赋予一种全新的开放而清晰的特征。为了重新构建室内外空间的相互延伸及与街巷的互动关系,方案设计摒弃了传统临街铺面平整的形象,采用直径350MM的弧形玻璃连贯地包裹首层空间,以通透性与互动性的界面制造出与周边的戏剧性差异,同时将室内空间与古城街区重新链接起来。

As the renovation progressed, the street overlapped a series of completely different building facades and spaces. In this context, CM seeks to give a new open and clear feature to the plant building, reconstructing the mutual infiltration of indoor and outdoor spaces and the interaction with the street. Instead of displaying traditional flat image of street stores, 350mm diameter curved glass continuously wrapped the first floor to form an interface of transparency and interactivity, creating a dramatic difference from the surroundings, and reconnecting the interior space with the old town.

▼建筑立面由弧形玻璃围合,the building is enclosed by curved glass ©张超

▼建筑前的城市公共空间,public space in front of the building ©张超

我们在改造设计中最具有意义的不单单是保留二层以上的建筑而是让原业主一直以来的生活空间与生活方式及对花草植物的喜爱可以延续而没有“被”改变,这种近乎“无设计”的设计行为反而强化了建筑屋顶一方植物花园的特性。为高密度的城中村贡献了唯一一处空中森林秘境,让它变得弥足珍贵。

For buildings on the second floor and above, what we think the most meaningful in the renovation is not just about retaining——living space and owner’s lifestyle have not been changed, their love for plants could also be sustained——but a design that similar to “not design” can strengthen the character of a green box on the roof, contributing the only rising forest to the high-density urban village, and making it exceedingly precious.

▼二层以上建筑和屋顶花园被保留,buildings on the second floor and the roof garden are remained ©张超

竖向上二三层郁郁葱葱自由生长的各色植被与一层通透纯净的弧形玻璃相叠加。临街巷公共开放的空间呈现的整体性与通透性与二层生活的私密性通过一道横向的水刷石檐板分开。视觉上的浑厚体量感强调了首层入口的通道与建筑边界。同时满足遮阳挡雨的需求。

The green plants on the second and third floor contrast the transparent pure curved glass on the first floor. Thick cornice with water-washed sandstone overhanging the street separates the two layers of open public space along the street and private living space above, strengthening the entrance and the architectural interface as well as providing sun and rain protection.

▼植物与通透的玻璃通过一条横向水刷石檐板分开,the plants and glass walls are separated by a cornice of water-washed sandstone ©张超

▼改造建筑立面与街道,street and the renovated facade ©张超

▼透过弧形玻璃立面看向街道,view to the street through the curved glass ©张超

南头古城的更新改造描绘了深圳历史各个阶段丰富多样的城市生活和文化内涵,展示出历史古城和当代城市的发展脉络,植物楼在同质的建筑与城市类型中找到了属于自己的身份认同与记忆。它是楼与园的并置,又是不同年代时期的建筑空间与功能的拼贴,也是新旧材料与建造方式的一种对话。未来一层初期作为文化艺术展示空间融入到古城街巷的中,二层展现出来却是一幅大隐隐于市,藏于园的城市生活共生画面,这种多元景致的呈现恰恰反映出此次古城更新的包容与共享。

The renovation of Nantou Old Town depicts the rich and diversified urban life and cultural connotation in various stages of Shenzhen’s history, showing the development context of the historical old town and contemporary city. The Plant Building has found its own identity and memory in the homogeneous architecture and city types. It is a juxtaposition of the building and garden, a collage of architectural spaces of different ages, and a dialogue about new and old materials as well as construction methods. In future, the first floor will be placed in the street as a cultural and art exhibition space, while the second floor shows a symbiotic picture of urban life hidden in the city and the garden. The scenery of diversification just reflects the inclusiveness and shareness of the renovation of the old town.

▼夜景,night view ©张超

▼总平面图,site plan ©厘米制造

▼一层平面图,first floor plan ©厘米制造

▼二层平面图,second floor plan ©厘米制造

▼屋顶平面图,roof plan ©厘米制造

▼北立面图,north facade ©厘米制造

▼西立面图,west facade ©厘米制造

▼细部,details ©厘米制造

材料:弧形玻璃,水刷石,铝板
联系邮箱:cmdesign-sz2016@qq.com
设计团队:厘米制造
项目地点:深圳市南山区
设计成员:陈丹平,廖俊,杨恒,王真,李木森,龙诗华,钟应川,姚明明
模型制作:龙诗华,邱慧春
建筑面积:158平米
项目时间:2020年3月- 2020年8月
业主:深圳市南山区建设工务署,深圳市万科发展有限公司
项目规划及设计管理团队:万科城市研究院,万路设计咨询
项目规划及设计管理成员:邓璟辉,裴雨霏,王峥,沈睿卿
项目工程施工管理成员:王曦,李进强,俞昱帆,黄祖亮,林高仰
施工图合作团队:深圳市博万建筑设计事务所
施工图设计成员:李艳华、徐学文、王重阳、杜嘉辉、林华、罗广耀、肖磊
灯光设计:大观照明设计
景观设计:深圳奥雅设计股份有限公司
施工团队:深圳市西部城建工程有限公司
项目摄影:张超

Materials: Curved glass, Water-washed sandstone, Aluminum panel
Contact:cmdesign-sz2016@qq.com
Architects: CM Design
Site Location: Nanshan District,Shenzhen
Design Team: Danping Chen , Jun Liao, Heng Yang, Zhen Wang ,Musen Li, Shihua Long, Yingchuan Zhong, Mingming Yao
Model: Shihua Long,Huichun Qiu
Floor Area: 158sqm
Project Year: 2020/3-8
Developer: Bureau of Public Works of Shenzhen Municipality Nanshan District,Shenzhen Vanke Development Ltd.
Project planning and design management: Urban Research Institute of China Vanke; vaLue Design
Project planning and design management team: Jinghui Deng,Yufei Pei,Zhen Wang,Ruiqing Shen
Construction management team: Xi Wang,JinQiang Li,Yufan Yu,Zuliang Huang,Gaoyang Lin
Technical Coordination and Construction Drawing Design: Shenzhen Bowan Architecture Design Institute
Construction Drawing Design team: Yanhua Li,Xuewen Xu,Chongyang Wan,Jiahui Du,Hua Lin,Guangyao Luo,Lei Xiao
Lighting Design: GD-Lighting Design
Landscape Design: Shenzhen L&A Design Holding Limited; Lab D+H
Construction team: West construction
Photographs: Chao Zhang

More:CM design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »