阡陌民宿(三期),浙江 / 偏离设计

一个小型建筑体的建造实践

项目标签

设计公司:
位置:
类型:
标签:

非常感谢 偏离设计(联系邮箱:H2design@126.com) 予gooood分享以下内容。更多关于他们:DPAA DESIGN Studio on gooood
Appreciations towards DPAA DESIGN Studio (contact: H2design@126.com) for providing the following description:

 

概述 | DESCRIPTION

项目地处中国东面一个叫枸杞的小岛上,蓝色的海域为这里提供了一个很好的天然景观,同时偏僻的地理位置与不便的交通条件也给整个项目在建造成本与施工上带来极大挑战。

▼鸟瞰图,aerial view ©包兴涵

The project is located on an island in the east of China called goji berry. The blue sea provides a good natural landscape here. Meanwhile, the remote location and inconvenient traffic conditions also pose great challenges to the construction cost and construction of the whole project.

▼区位图,location ©偏离设计

 

场地 | SITE

场地处于一个半山的斜坡位置,建筑面积限制在20m×6m 的红线内。在此建造4间相对独立的住宿空间为该地块的唯一功能需求。

The site is located on a slope in the middle of a mountain, and the building covers an area of 20m×6m. The construction of 4 relatively independent accommodation Spaces is the only functional requirement of the site.

▼酒店包含4间相对独立的住宿空间 ©包兴涵
the hostel consists of 4 relatively independent accommodation spaces

 

结构 | STRUCTURE

设计之初,考虑到场地的特殊性与施工条件,决定选用传统的混凝土框架做为基本结构体系以应对岛上复杂的气候环境,在形式上以精简的白色壳体作为对场地的回应。

At the beginning of the design, considering the particularity of the site and the construction conditions, it was decided to choose the traditional concrete frame as the basic structural system to cope with the complex climate environment on the island, and to use the simplified white shell as the response to the site in the form.

▼白色壳体,white shell ©包兴涵

 

布局 | LAYOUT

作为对海平面的回应,将原有建筑所在的东南方位向西南整体旋转90º,以获得最佳的景观面。在20m×6m的建筑红线区域内,由三条1.2m宽的通道切割出4个独立建筑体。高耸的通道作为进入建筑内部的路径,将视线引至海平面,给原有的场所增加一份精神感知。建筑前方的泳池设计,既作为海面向内的延伸,也给单一的住宿功能增添一份特殊性与趣味性。

▼建造动图,construction process ©偏离设计

In response to the sea level, the entire southeast position of the original building was rotated 90 to the southwest to obtain the best view. Within the building’s red line area of 20m×6m, four independent building blocks are cut by three 1.2m wide channels. The soaring passageway ACTS as a path into the interior of the building, leading to the sea level and adding a spiritual sense to the existing site. The swimming pool at the front of the building is designed as an inward extension of the sea and adds a special and interesting aspect to the single accommodation function.

▼建筑外观,exterior view ©包兴涵

▼走廊,corridor ©包兴涵

 

建造 | BUILD

整体建造由一个0.3m×0.9m的模度展开,延伸出通道、卫生间、起居室、卧室等各个功能性的布局。设计上先确立了管井位置作为设备路径,从而解决了小体量建筑由于空间有限而产生的设备外露问题,保证了整体建筑外观的统一性,建筑分为上下两层以满足基本的功能需求,一层为起居室,二层为卧室。统一化的建筑模块带来的秩序感界定了整个建筑的气质。

▼建筑日景,exterior view in the daytime ©包兴涵

The overall construction is expanded by a modulus of 0.3m×0.9m, extending out the layout of the passageway, toilet, living room, bedroom and other functions. In the design, the location of the pipe well was first established as the equipment path, thus solving the problem of equipment exposure caused by the limited space in the small volume building and ensuring the unity of the overall architectural appearance. The building is divided into two floors to meet the basic functional requirements, with the first floor as the living room and the second floor as the bedroom. The overall arrangement of unified building modules defines the temperament of the whole building.

▼统一化的建筑模块带来秩序感 ©包兴涵
the overall arrangement of unified building modules defines the temperament of the whole building

 

感知 | PERCEPTION

墙体向水面延伸使建筑有了明确的方向性,视线透过水面指向海平面,建筑体所带来的秩序感构成了人们对于场地的另一种感知。

The extension of the wall to the water gives the building a clear orientation. The sight points to the sea level through the water. The sense of order brought by the building body constitutes another perception of the site.

▼指向海平面的视线,the sight points to the sea level through the water ©包兴涵

 

材质 | MATERIAL

以白色回应当地的自然环境,不会给人太强的侵略感,空间上,选用白色和原木为主基调,在压制色彩后将视线引至户外风景。

White to respond to the local natural environment, will not give a person too strong sense of aggression, on the space, choose white and log as the main tone, in the suppression of color will lead the line of sight to the outdoor scenery.

▼夜间鸟瞰,aerial  view by night ©包兴涵

▼模型分析,model ©偏离设计

项目名称:阡陌民宿(三期)
设计公司:偏离设计
联系邮箱:H2design@126.com
设计时间:01/2019-03/2019
建造时间:04/2019-05/2020
项目地址:中国 枸杞岛
项目面积:260㎡
主创设计:小岛
设计团队:李钢、徐俊彪、戚帅奇
项目负责:项兵
项目管理:费有猛、曹子东
合作单位:介直设计工作室
建筑施工:舟山中浩建设有限公司
装饰施工:常州菡河装饰设计工程有限公司
设计撰文:小岛
项目业主:杭州境舍酒店管理有限公司
主要材料:混凝土、纳米涂料、超白玻璃、橡木、手刮漆
官方微信公众号:偏离设计

More:偏离设计(联系邮箱:H2design@126.com)
更多关于他们:DPAA DESIGN Studio on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »