宋庄艺术馆,北京 / Jun Murata|JAM + 孙初

集装箱里的冥想空间

项目标签

位置:
类型:

来自 Jun Murata | JAM 对gooood的分享。更多关于他们:Jun Murata | JA on gooood
Appreciation towards Jun Murata | JAM for providing the following description:

北京宋庄艺术村作为一处中国艺术家的聚集之所,也被人们称作是一个艺术工厂。该艺术村内建有许多的博物馆和画廊,以成列各种先锋绘画和当代艺术。当代艺术中心作为这个文化建筑集群的一部分,主要关注于来自全球各地的艺术品展示和收藏,同时还致力于为艺术家和来访的游客提供一处驻留之所

Beijing Songzhuang Art Colony. This place where Chinese artists gather is also called an art factory. There are many museums and galleries that display avant-garde paintings and contemporary art. One of them is the Center for Contemporary Arts. The design center will exhibit and organize art works from around the world, while also serving as an accommodation for artists and tourists.

▼项目外观,external view of the project ©JAM

上文所提及的这个艺术中心是一个由彩色集装箱堆砌而成的建筑。建筑师在其中置入了一个白色的集装箱箱体,以其较短的尺寸来象征封闭空间的存在。一个名为“隧道”的较长集装箱将这个密闭空间与外部环境进行了连接。

The Arts Center is an architecture where colorful containers are layered like building blocks. I inserted a white container on it. A 12m long container named “Tunnel” was connected to the outside.

▼隧道连接白色密闭集装箱,tunnel connected to the closed white container ©JAM

建筑师并没有在这个空间设计东西向的墙面,从而使内部的住户可以看到外部的绿植和景色。同时建筑师还在集装箱的南侧预留了一条缝隙,这样一来,外部的天光就可以垂直地射入空间的内部。建筑师在东侧小楼梯的顶部设计了一个水塘,这样一来,花园中的树木绿植就可以完美地反射在水塘之上,每当微风拂过,水面都会泛起粼粼波光,从而给人以独特的自然之感。

▼隧道设计概念,design concept of the tunnel ©JAM

This space has no east-west wall and leads to the rich greenery and scenery beyond that. There is a slit on the south side, and a vertical light beam cuts the inside. The top of the small stairs on the east side has water. The trees in the garden are reflected on the surface of the water with the light coming from the east. The wind passes directly, and the reflected light glitters inside while shaking the water surface.

▼空间东西侧未设墙面,可以看到另一侧的自然景观,there are no walls on the east and west side of the space, bringing natural view into the space ©JAM

▼南侧墙面上的缝隙让自然光照入室内,slit on the southern wall bringing in natural light ©JAM

▼楼梯上方设置水池,water pool on the top of the stairs ©JAM

▼水池倒映周边环境,surrounding environment reflected on the pool ©JAM

▼水池细部,details of the pool ©JAM

同时,建筑师还设计了一个客房空间,来将这个封闭空间与外部的环境进行联通。这样一来,住户在这个集装箱空间内部所具有的视野是相当有限的,其只能通过面朝天空的一个开口与外部的环境进行交流沟通。而天光也恰好可以通过这个开口进入空间的内部,来提供充足的室内照明。

The short container, referred to as “closed space”, is connected to the outside of the container used as a guest room. Here, the field of view is narrow closed, and it connects to the outside world through only the openings facing the sky. From these two rectangular openings, the light is sometimes strong and sometimes softly poured into the interior.

▼封闭空间内部,interior view of the closed space ©JAM

▼天窗提供自然采光,并且将空间与外界相连,skylight providing natural lighting, connecting the space to the outside world ©JAM

甚至,这种独特的自然氛围还会将每一刻的变化呈现在空间的内部。其内的住户在感知到这些多样光环境变化的时候,就有可能从日常的纷纷扰扰中脱离出来,进入一种冥想的思维状态。这样的一种大脑放空的状态,也将从空间的内部向外延伸,与外侧的世界紧密相连。

Seasonal scenery ends from the rectangular opening in the east and west. Additionally, natural phenomena that change every moment bring changes inside. The guests are freed from daily sensations and are prompted with various light experiences. Here, the human mind approaches the inner world of nothing. And it spreads to the great horizon outside and connects with the world.

▼冥想空间,space for meditation ©JAM

该项目旨在邀请来自多个国家的艺术家和建筑师加入其中,来设计各种不同形态的客房空间。建筑师在该项目中,与其长期合作的一位书法艺术家孙初合作,制作了一个相应主题的装置。同时,该装置还是北京设计周的参展系列作品。而在设计周的展览之后,这个装置空间也将作为艺术村内的一个长期成列装置。

The program is designed by architects and designers invited from various countries as participating designers to design guest rooms. I collaborated with my longtime friend, calligrapher and artist Mr. Sun Chu. This is an installation directed to Beijing Design Week. After the exhibition, this space will be used as an accommodation facility.

▼建筑师与艺术家孙初合作完成的楼梯装置,stair installation completed by artist Sun Chu and the architect ©JAM

▼卧室空间,bedroom ©JAM

▼夜景,night view ©JAM

▼总平面图,master plan ©JAM

▼平面图,plan ©JAM

▼立面图,elevations ©JAM

▼剖面图,sections ©JAM

Project name:  Meditation Space for Creation
Project location: Songzhuang Art Colony, Beijing, China
Company name:  JAM
Other participants:
Artist / Painting : Sun Chu
Clients: Huaigulin Art Garden Center
Construction: Lin Qihong
Website: www.junmurata.com
Contact e-mail: jm@junmurata.com
Completion Year:  2019
floor area: 78 m2
design period: jul 2019
construction period: aug – sep 2019
Photo credits: JAM

More: Jun Murata | JAM,更多关于他们:Jun Murata | JA on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »