Precious Stone Gallery by Henkai Architects

奇石共赏

Project Specs

Location:
Materials:

来自Henkai Architects 对gooood的分享。更多请至:Henkai Architects on gooood 
Appreciation towards Henkai Architects for providing the following description:

在这间奇石商店之中,数百件珍贵的奇石如展览般整齐地排放在木架之上,这些被厚厚岩层挤压、包裹了千万年的美丽在历经不懈的开采和打磨之后,终于得以绽放在众人的面前。简单而朴实的建筑材料正如设计师所设想般,成为了这些或雅致或华美的色彩以及极富动感的图案纹理的最好衬托。

A precious stone shop as an exhibition place. A gallery presenting a scenographic arrangement of merchandise and at the same time highlighting the values, for which these articles are admired for generations. Myriad of colours and forms. The characteristics coming to light only after arduous excavation from the bowels of the Earth. Characteristics formed by a geological force of the past so inconceivable we can only grasp its power from a large-format photographs of a rock face.

Our goal was to create a simple and unobtrusive setting for the richness of shapes and shades of the displayed objects. A plain grid that readily gives away the beauty and breathes life into the minerals put up for sale.

▽ 兼具展示和零售的商业空间,a precious stone shop as an exhibition place

02_Henkai_World_of_Stones

▽ 绽放美丽的商品,myriad of colours and forms,the beauty of the precious stones

17_Henkai_World_of_Stones     16_Henkai_World_of_Stones

20_Henkai_World_of_Stones     18_Henkai_World_of_Stones

空间格局的划分流畅而明确,不同的功能空间各司其职,互不干扰。占据中央位置的办公室横跨左右,将内部空间一分为二,前侧是用于展示和零售的商店空间,后侧则是服务于大客户的批发空间。

The layout arrangement was led by an effort to link individual rooms in a logical manner and to make the shop’s premises functionally comprehensible. The offices are placed (as a piece of furniture) closer to the source of light in the centre of the shop and serve as a clear divide between the front retail and gallery space and the wholesale store in the back.

▽ 办公室体量前侧是用于展示和零售的商店空间,the front retail and gallery space

06_Henkai_World_of_Stones

▽ 办公室体量后侧是服务于大客户的批发空间,the wholesale store in the back

09_Henkai_World_of_Stones

办公体量中部门廊正对着商店的大门,形成了对称而连贯的空间序列。而穿过这道镶嵌着猫眼石,微微散发着光彩的门廊,将会来到这个面积约350平米的批发空间。平淡无奇的空间内盛放着数以千计的石材和半成品,静待着慧眼识珠的商人前来认领,将它们打磨成真正的艺术品。

Through the gate of shimmering opal plates, we enter a more prosaic world where large packages of stones and semi-finished products are being sold on an area of 350 m2 for the future jewel and decoration production. The gate itself lies opposite to the main entrance on the axis of natural movement through the shop.

▽ 猫眼石门廊,the gate of shimmering opal plates

07_Henkai_World_of_Stones     08_Henkai_World_of_Stones

▽ 石材和半成品静置于批发空间之内,a more prosaic world with large packages of stones and semi-finished products

10_Henkai_World_of_Stones

员工工作室和分拣室则被迁至了西侧,大大的玻璃窗通透而明亮,不但为员工带来了充足的自然光线,也让来往的客人能够驻足观赏,了解到商品从原石慢慢蜕变成艺术的过程。

The employee’s workshops and sorting rooms were moved from the dark area of the centre of the disposition towards the western façade with the shop window. Customers now can see themselves and enjoy the running process of the shop.

▽ 员工工作室一侧的落地玻璃,workshops and sorting room with the shop window

14_Henkai_World_of_Stones     11_Henkai_World_of_Stones

13_Henkai_World_of_Stones

墙面和天花经过了重新粉刷,深灰色的空间显得安静平和,大幅的暖气设备悬挂在空中,竖向的条纹与屋顶的肌理形成了有趣的对比。设计师去除了陈旧的地毯,隐藏其下的石砖铺地在整饰后光洁如新。

The walls and the ceiling were cleared of any remains of old installations and paint. They were themselves painted in a unifying dark shade of grey. Only the radiant white heat sources are attached to the celling. The original floor tiling was ridden of the old carpets and renovated.

▽ 深灰色的空间显得安静平和, dark shade of grey

03_Henkai_World_of_Stones

01_Henkai_World_of_Stones     05_Henkai_World_of_Stones

而让这个空间得以彻底改头换面的则是覆盖了整个展览销售空间的松木。木质的墙面、货柜、陈列架和巨大的木制办公室体量很好地平衡了暗沉的墙面天花和地板带来的压抑感。在自然材料的衬托下,出自大自然神奇手笔的奇石也愈发美丽和耀眼。

The main material giving the old space a new look is a pine timber. A natural setting for natural product: the plywood walls and furniture boxes, the balks from which the shelves are assembled, the robust wooden mass of the office furniture set against the grey background and the dark marmoleum floor.

▽ 松木平衡了暗沉色调带来的压抑感,衬托出奇石的美妙,a natural setting for natural product

04_Henkai_World_of_Stones

Henkai architects
Client: Svet kamenu, Roznov pod Radhostem, Czech Republic
Photo: Jakub Skokan, Martin Tuma / BoysPlayNice

MORE: Henkai Architects,更多请至:Henkai Architects on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment