Paper airplane, China by Robot3 Studio

A momentary interception can only stay in memory

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 Robot 3工作室 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Robot 3 on gooood
Appreciation towards Robot 3 Studio for providing the following description:

项目位于北京怀柔沙峪口村,依山筑山庄,依山筑的名字取自苏轼的诗句,依山筑阁见平川,夜阑箕斗插屋椽。

The project is located in Beijing Huairou Shayukou village, Yishanzhu B&B Resort. Its name is from the poem of Su Shi:The Songfeng Pavilion is built amidst beautiful mountains. It is backed by green mountains and overlooks the boundless plains. Whenever the night is quiet, the Northern Star and comet seem to be stuck on the eaves.

▼建筑外观,exterior view ©Robot3 Studio

这个小房子是建在一片果林的山坡上,用途是为游人在山上提供一处休息的地方,师傅们在做果木维护时也可在此落脚歇息。

建造的目的是为提供一处遮风避雨的场所,所以只要考虑对环境的影响减少到最小,同时方便建造就好。为节省成本,房子的顶和墙融为一体,防水油毡整体包裹,所以才有这个灰黑色三角形体的基本框架。空间上两个三角体块叠加形成的梯形平面既可以满足使用功能,又可以让场地尽量缩小。

This hut was built on a hillside with fruit trees.It is used to provide visitors with place to take a break when climbing the mountain, and also for workers who maintain fruit trees.

Because the main purpose of building this hut is to provide a shelter from wind and rain, the only thing to consider is to minimize the impact on the environment and facilitate construction. The top surface of the hut is embedded into the wall and is wrapped by waterproof linoleum to form the basic gray-black triangle frame. The trapezoidal plane formed by the superposition of two triangular blocks in space can not only satisfy the use function, but also narrow the required area.

▼顶视图,roof top view ©Robot3 Studio

入口在一棵过百年的柿子树下,透视的缘故,立面上单从一个方向看去是绝不会想到另外一面的样子,一变二,二合一。侧面窗口方形,朝向东南,正面西南向的三角形大窗面朝远方。对周边环境的影响要减少到最小,所以把整个房子抬了起来,地面的植被可以恢复,同时来到屋子里更有登高望远的视野。

Under a hundred-year-old persimmon tree there is the entrance. Looking at it from one direction, you will never imagine the other side. The side window is square and faces southeast. To the southwest there is a large triangular window on the front. In order to minimize the impact on the environment, the entire house was elevated a bit, and the vegetation on the ground can be replanted as before. In the house, you can also have a farther and higher vision.

▼抬升的体量,the elevated volume ©Robot3 Studio

▼入口旁的柿子树,the persimmon tree beside the entrance ©Robot3 Studio

▼侧面方形窗口朝向东南,the side window is square and faces southeast ©Robot3 Studio

▼窗景和室内空间,view & internal space ©Robot3 Studio

每到黄昏时眺望,夕阳的余晖逐渐褪色,远方薄雾弥漫,这里总能显露出北方苍茫万顷的辽阔,身处林中,百草丰茂,疏逸一时,如果用一首曲子来形容,我的脑海里总能浮现出东邪西毒的电影插曲。

When viewing at dusk, the vast expanse of the north can always be revealed here. In the forest, there is lush grass. If I have to come up with an idea for the design of this house, I will say I always think of the soundtrack of the movie Ashes of Time when I see this view.

▼西南向视野,view to the south west ©Robot3 Studio

所有事物的进程都是线性的,时间就是刻度,无法逆转。世界的组成就是无数条进程的叠加,世间相遇的一刻,一个瞬间的截取,这一刻只可在记忆中停留,在形式中凝结。

All things in the whole process move linearly. The scale is time of this line and cannot be reversed. The composition of the world is the superposition of countless processes. At the moment of encounter, a momentary interception can only stay in memory and solidify in form.

▼方窗和三角窗,the square and triangular windows ©Robot3 Studio

逝者如斯,不舍昼夜。

The passage of time is just like the flow of water, which goes on day and night.

▼黄昏中的依山筑舍,Paper airplane in the sunset ©Robot3 Studio

▼设计手绘,skeches ©Robot3 Studio

▼模型,model ©Robot3 Studio

▼平面图,plan ©Robot3 Studio

▼剖面图,section ©Robot3 Studio

设计机构:Robot3 Studio
建筑设计:潘飞、韩冬
项目地址:北京市怀柔区沙峪口村
业主:北京依山筑文旅度假区
项目类型:住宅建筑
建筑面积:16平米
施工单位:北京汇嘉建润建筑装饰工程有限公司
材料:金属方管、木板、玻璃
设计时间:2020.5-2020.8
建成时间:2020.10
摄影:Robot3 Studio

Architect:Robot3 Studio
Design Team: Pan Fei,Han Dong,
Location:shayukou Village,Huairou District, Beijing
Project Type:Residential building
Building Area: 16 sqm
Building Material: Steel tube,Plank,Glass
Design Period:2020.5-2020.8
Completion: 2020.10
Photographer:Robot3 Studio

More:  Robot 3工作室。更多关于他们:Robot 3 on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment