MYMORY – Boutique Hotel in Hangzhou, China by RIGHT HUB

The old house and the new building outline a beautiful Chinese ink painting

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 是合设计工作室 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards RIGHT HUB for providing the following description:

偶寄精品酒店(MYMORY hotel)位于杭州临安太湖源天目山景区山麓处,场地内景致如画,眺望远处村落,勾勒出一幅“山麓炊香有人家”的淡墨山水。场地内有一栋建于上世纪70年代的老宅,很幸运其大部分夯土墙和木构架被相对完整地保留下来。我们将这栋老宅视为一代人的生活记忆和情感载体,并将其定义为酒店整体规划设计的核心。

▼视频,video ©RIGHT HUB

MYMORY boutique hotel is located in the foothill of Tianmu mountain scenic spot in Taihuyuan, Lin’an, Hangzhou. Surrounded by picturesque natural landscape, overlooking the distant village and outlining a beautiful Chinese ink painting. An old house built in 1970s is beautifully preserved, with the main rammed earth walls and the wooden frames. We envision the old residence as the representation of spirit of older generation. This became the premise of the project overall planning.

▼民宿酒店俯瞰图,aerial view of the boutique hotel ©RIGHT HUB

是合设计工作室(RIGHT HUB)对该项目进行了整体规划,保留一栋老宅,一栋在原址上拆建的新建筑,整个场域由东、西、南、北四个院落构成。

RIGHT HUB has an overall planning for this project, an old house to be preserved, a brand-new building to be built on the original site, the whole site is composed of four courtyards in the east, the west, the south and the north.

▼项目生成过程,the generation process ©RIGHT HUB

对老宅的原始墙体及木结构进行了修复和结构加强,并用钢构结合陶粒混凝土重新浇筑了楼板。针对老宅的改造设计理念,用回收的老砖为原有的夯土墙穿了件“外衣”,将木结构合理地在室内空间裸露呈现,老宅的岁月痕迹和结构美完整地呈现在客人的视线中。我们将老宅原本单一的居住功能置换成酒店的复合功能,兼具了大堂、前台、休闲区、茶室、西厨、中厨、餐厅、客房等功能空间。

▼大堂前台(左),酒店大堂,将木结构合理地在室内空间裸露呈现(右),the reception area (left), the lobby, the wooden structures are reasonably exposed in the interior space (right) ©RIGHT HUB

▼老建筑外墙及大堂入口,用回收的老砖为原有的夯土墙穿了件“外衣”(左),大堂细节(右),the exterior view and the entrance of the lobby of the old house, a “Coat” is worn for the original rammed earth walls with the recycled old bricks (left), details of the lobby (right) ©RIGHT HUB

The existing walls and wooden structures are repaired and reinforced, the floor is composed of steel structure and concrete. The concept of renovation for the old house, a “Coat” is worn for the original rammed earth walls with the recycled old bricks, and the wooden structures are reasonably exposed in the interior space, and the history traces of the old house and the beauty of the structures are presented completely to guests. We replace the original single residential function of the old house with the multi-function of the hotel, including the lobby, reception, lounge, tea room, dry kitchen, wet kitchen, dining room and two suites on the second floor.

▼一层茶室和二层客房,the tea room on the 1F and the guest room on the 2F ©RIGHT HUB

老宅2层设置了2间客房,每间客房的屋顶都增设了较大幅面的天窗,分别位于客厅、卧室和卫生间的上方,有效改善老宅室内空间的照明质量。

In terms of daylighting, the large skylight is installed on the roof of living room, bedroom and bathroom to introduce natural light into the interior space, which drastically improves the quality of indoor lighting during the daytime.

▼客房休闲区,屋顶增设较大幅面的天窗以改善老宅室内空间的照明质量,the lounge area of the guest room, the large skylight on the roof improves the quality of indoor lighting during the daytime ©RIGHT HUB

在老宅东侧用钢构结合玻璃幕墙的形式新建了一间坐落在水上的YING餐厅,庭院内栽种了日本早樱,春天樱花盛开时,客人可以享受到独一无二的用餐体验。

On the east side of the old house, a new restaurant on the water “YING Dining Room” has been built with steel structures and glass curtain walls. Japanese cherry trees are planted in the east courtyard, and guests can enjoy a unique dining experience when cherry blooms in spring.

▼东院主入口(左),东院水景(右),the entrance of the east courtyard (left), the water scenery in the east courtyard (right) ©RIGHT HUB

▼漂浮在水面上的餐厅,采用钢构结合玻璃幕墙的形式,the restaurant on the water, built with steel structures and glass curtain walls ©RIGHT HUB

▼餐厅面向绿色山林,the restaurant faces to the forest ©RIGHT HUB

通过玻璃走廊从老建筑进入新建筑,新老建筑之间有1.5米的高低差,在走廊两侧水面的映衬下彷佛客人是从水下浮出水面一般。

From the old house to the new building through the glass corridor, there is the 1.5 meters height difference between them. The view from reflecting pond on both sides of the corridor, it seems as if the guests walk out from the water.

▼连接新老建筑的玻璃走廊,两侧设有水面,the glass corridor connecting the old house and the new building with ponds on its both sides ©RIGHT HUB

新建筑一楼有两个休闲区,南面的休闲区透过玻璃幕墙将户外美景尽收眼底,西北面的休闲区设置了真火壁炉,入冬后在这里围炉取暖,喝杯咖啡,舒适惬意。

There are two lounges in the new building, the guests have a panoramic view of the outdoor scenery through the glass curtain walls in the lounge facing south. There is a fireplace in the lounge facing northwest, it is comfortable for guests to sit by the fireplace and have a cup of coffee in winter.

▼南侧休闲区内通向上层的雕塑质感的楼梯,the sculptural stairs leading to the upper floor in the lounge facing south ©RIGHT HUB

新建筑2、3层共设置了5间客房,每间客房都配有独立观景阳台,客房内大幅落地窗满足白天自然采光的同时也将户外美景引入室内。

We plan 5 suites with the private viewing balcony, located on 2nd and 3rd floors. The large windows in each suite meet the natural lighting during the daytime, meanwhile, the outdoor beautiful scenery is also introduced into the room.

▼客房的三个景观面,大幅落地窗满足白天的自然采光,three landscape view of the guest room, large windows can meet the natural lighting during the daytime ©RIGHT HUB

▼从客房茶室看向独立观景阳台,viewing the private viewing balcony from the tearoom of the guest room ©RIGHT HUB

▼客房休息区,the rest area in the guest room ©RIGHT HUB

客房的卫生间采用“水晶盒”的设计理念,通透明快的设计满足了客人“不同寻常”的体验,当然我们也在“水晶盒”外围设置了暗轨纱帘,保证了客人使用卫生间的私密性。

The bathroom in suite has been designed as the “Glass Box”, the transparent and bright design meets the “Unusual” experience to guests, and we also set up the curtain with hidden track on the periphery of the “Glass Box” to ensure the privacy of the guests using the bathroom.

▼客房室内,设置玻璃卫生间,interior view of the guest room with the glass bathroom ©RIGHT HUB

新建筑外观采用水泥肌理的块面化设计语汇来表达,未来还会将实木百叶“表皮”安装完成,从木百叶过滤进来的光线让室内空间随着光线的变化渲染出流动的光阴肌理。

The appearance of the new building is expressed by the block element with cement texture. The perforated wood screens as “Skin” will be installed completely in the future, the filtered light from the wood screens allows the interior space to render the flowing texture of the time.

▼新建筑外观,用水泥肌理的块面化设计语汇来表达,the appearance of the new building is expressed by the block element with cement texture ©RIGHT HUB

在西院设计了无边际泳池,与泳池相邻的是一个可同时容纳6-8人的下沉式广场,泳池和下沉广场之间间隔90公分的平台具有“吧台”的功能,客人游泳的同时还可以在“吧台”喝一杯与朋友互动聊天。东、南、西三个院落朝南一侧用玻璃护栏进行围合,在视觉上模糊了场地边界,客人在庭院里可以毫无遮挡地眺望远处村落,一览无余。

There is a swimming pool designed in the west courtyard, a sunken plaza next to swimming pool that can accommodate 6 to 8 people at the same time. We design the section between swimming pool and sunken plaza as the “Bar”, the guests could also have a drink and chat with friends at the “Bar” while swimming. The east, south and west courtyards are enclosed with glass railing on the south side, the site boundary is visually blurred, guests in the courtyard look out over the distant village without hindrance.

▼泳池与下沉广场,泳池和下沉广场之间间隔90公分的平台具有“吧台”的功能,the swimming pool and the sunken plaza, the section between them can serve as the “Bar” ©RIGHT HUB

▼西院泳池俯瞰,aerial view of the swimming pool in the west courtyard ©RIGHT HUB

▼可同时容纳6-8人的下沉式广场,the sunken plaza next to swimming pool that can accommodate 6 to 8 people at the same time ©RIGHT HUB

▼总平面图,site plan ©RIGHT HUB

▼一层平面图,1F plan ©RIGHT HUB

▼二层平面图,2F plan ©RIGHT HUB

▼三层平面图,3F plan ©RIGHT HUB

▼屋顶平面图,roof plan ©RIGHT HUB

▼立面图,elevation ©RIGHT HUB

▼剖面图,section ©RIGHT HUB

项目名称:偶寄-杭州精品民宿酒店
项目地点:杭州市临安区太湖源镇天目山
设计范围:整体规划、建筑、室内、景观
设计公司:是合设计工作室
主持建筑师:龚剑,刘猛
设计团队:张杰(建筑设计),凌惠鸿(室内设计),吴凯伦(室内设计),宋永健(软装设计),徐贞(平面设计)
结构设计:张海航 / 浙江广厦建筑设计研究有限公司
照明顾问:集致灯光
项目类型:民宿酒店、文化活动空间
基地面积:3000㎡
建筑面积:800㎡
设计时间:06/2018 – 10/2018
建造时间:10/2018 – 11/2019
建筑材料:混凝土、当地石材、青砖、木、肌理涂料、钢结构、玻璃
室内材料:水磨石、瓷砖、白橡木、胡桃木、铜
室内洁具:科勒
室内灯饰:Moooi, Tom Dixon, Flos, Marsden
室内家具:定制家具(是合设计),Moooi, Stellar Works, HAY, Magis, Carl Hansen & Son, IKEA, NORHOR
其他品牌:Dyson电器, BOSE音响, Grown Alchemist洗护品, MINKE床品
摄影:是合文化

Project Name: MYMORY – Boutique Hotel in Hangzhou
Site Addres: Tianmu Mountain, Taihuyuan, Lin’an, Hangzhou, China
Project Type: Overall Plan, Architecture, Interior Design and Landscape
Architect & Interior Designer: RIGHT HUB
Principal Architects: GONG Jian, LIU Meng
Design Team: ZHANG Jie (Architectural Designer), LING Huihong (Interior Designer), WU Kailun (Interior Designer), SONG Yongjian (FF&E Designer), XU Zhen (Graphic Designer)
Structural Consultant: ZHANG Haihang / Zhejiang Guangsha Architectural Design&Research., Ltd.
Lighting Consultant: JIZHI Lighting
Program: Boutique Hotel and Cultural Event Space
Site Area: 3000㎡
Gross Area: 800㎡
Design Period: June 2018 – October 2018
Construction Period: October 2018 – November 2019
Architectural – Materials: Concrete, Stone, Recycled Gray Brick, Recycled Gray Roof Tiles, Engineered Wood, Texture Paint, Raw Steel, Glass
Interiors – Materials: Terrazzo, Ceramic Tiles, White Oak, Walnut, Bronze
Interiors – Fixtures & Fittings: Kohler
Interiors – Decorative Lighting: Moooi, Tom Dixon, Flos, Marsden
Interiors – Furniture: Custom Furniture by RIGHT HUB,Moooi, Stellar Works, HAY, Magis, Carl Hansen & Son, IKEA, NORHOR
Other Products: Dyson, BOSE, Grown Alchemist, MINKE
Video and Photos: RIGHT HUB

More: RIGHT HUB

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment