Construction of a Macrolot in Paris by 4 Firms

”MACRO-LOT”

Project Specs

Location:
Materials:
Tags:

四家公司联手在巴黎打造了一个大型混合居住单元

“大型居住单元”=指派给由客户自主定义的联合发展项目的城市单元(于此项目中由巴黎市议会以及巴黎巴蒂戈诺莱斯规划管理局定义)

Zac Clichy-Batignolles开发区已开辟出与圣拉扎尔火车站来往的广袤无垠的铁道交通线。这条铁道将会使得这一飞地转变成为以马丁·路德·金公园以及崭新的巴黎地区法院为中心的新社区(——伦佐·皮亚诺)。

“MACRO-LOT” = AN URBAN UNIT WHICH IS ASSIGNED A JOINT DEVELOPMENT PROGRAMME DEFINED BY THE CLIENT (IN THIS CASE PARIS CITY COUNCIL AND PARIS BATIGNOLLES AMÉNAGEMENT)

The Zac Clichy-Batignolles development area has been carved out of the vast expanse of the rail lines leading to and from Saint-Lazare train station. It will transform this enclave into a new neighbourhood centred around Martin-Luther-King park and the new Paris Regional Court (by Renzo Piano).

/wp-content/uploads/2015/09/ac60113c68d3d59b3caaa932eb6eed96.jpg

大型居住单元E10是混合发展体,以各种社会住房及社会租住公屋单位为特点,拥有一间养老院,企业及商店,更配备有公共停车场。该项目的建设理念采用了“作坊”模式。

在工作场地中,可以看见忙碌艰苦的工作以及相互交流的工作人员,各个公司为发展的三个阶段建立了一幅共同的平面图以及外观式样,以此确保整体的连贯性并且使得所有建筑师队伍均能够享有建立各自不同的建筑物,由此也能够对设计负责。大型居住单元的占地超出了ZAC的边界,与相邻建筑物,马丁·路德·金公园维护与保养中心以及位于城市中心的城市景观交互影响。由此,该项目解决了如下等式:1+1+1=1。

Macrolot E10 is a mixed development which features diverse social and intermediate rental housing units, a retirement home, businesses and shops, and a shared car park. The project was developed using a “workshop” type model involving the firms toa / aasb / maast / david besson-girard.

In this workshop, the scene of much hard work and many exchanges, the firms established a common floor plan and external style for all three sections of the development, in order to guarantee the consistency of the ensemble while allowing each team of architects the freedom to create its own vision of the building it is responsible for designing. The macrolot extends beyond the borders of the ZAC to interact with the neighbouring buildings and the Framboisine, the Martin-Luther-King park maintenance centre, a sort of “urban-landscape” in the heart of the city. The project thus solves the equation: 1+1+1=1.

/wp-content/uploads/2015/09/878f948de0aa1dfee5238478ce01609d.jpg

 

/wp-content/uploads/2015/09/e6a194c7944b35651e4b04ffda0c790b.jpg

坐落于克里希大道单元E10A,占据了十分显眼的地理位置,它是巴黎市在开发区启动的第一处中间租赁公屋业务。它面向中心花园,目之所及有生机勃勃的覆盆子植物,还能够观赏到现存的历史街区。此单元坐落于克里希大道一侧,坚固实用,沿吉尔伯特·斯勃龙街道逐渐变窄,并且随着其延伸至居住单元中心,楼体逐渐变低,由此为住客提供了开阔深远的视野。

该项目位于两处房屋之间。最底下四层是一家养老院,而顶层则是独特的大型空间,包括有五层公寓。

Lot E10A, with its highly visible location on the avenue de Clichy, was the first intermediate rental housing operation to be launched by the City of Paris in a development area. It opens onto a central garden with a view of the Framboisine and the existing historic neighbourhood. The development, which is solid and compact on the avenue de Clichy side, becomes narrower along the rue Gilbert-Cesbron, and drops lower as it stretches into the centre of the lot to open up broad, far-reaching views.

The project  is nestled between two housing developments. It is grounded by a retirement home on the bottom four floors, topped with a distinct volume which comprises five floors of apartments.

/wp-content/uploads/2015/09/ca9ef8ebb044e5d8b30f143cc4458574.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/0a11c7a5d678d78ae6cba10eeb22fffa.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/6790f82b05b539ff9113a523d94e1d82.jpg

E10 B1单元以马丁路德金公园以及一处中央花园为中心散落分布,其间视线开阔,由此确保单元中心也能够享受自然光线,并且为住客们提供更好的视野。最高的建筑(37米)位于单元角落,是公园的标志性建筑,同时也是向南方蔓延的巴黎的天际线的延续。

The buildings of the E10 B1 lot are distinct units distributed around Martin-Luther-King park and a central garden, with lines of sight left open between them to ensure that the centre of the lot can enjoy natural light and to offer better views to residents. The tallest building (37 m) stands at the corner of the lot, a landmark for the park and a continuation of the Paris skyline to the south.

/wp-content/uploads/2015/09/9ac9be38d5bdf8e9f56a647807a316dc.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/4d4c3b77efc68f83812b52ddc6aced62.jpg

景观设计时,建筑师研究了场地所有权,探以及宜居性。设计中采用了整体建设中采用的建筑主题,将垂直的韵律以及水平的连续性完美结合。将单元中心的所有开放空间都融合为一体。

The landscape design explores the questions of the ownership, appropriation and liveability of the site. It plays with the architectural themes used throughout the site, a marriage of vertical rhythms and horizontal continuity. The landscaping creates a further layer uniting all of the open spaces in the heart of the lot.

/wp-content/uploads/2015/09/2fb83b9c5cbf8e2b4033f0b756d3a2b6.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/b3cb3151b7c9d457d6063dad382b139d.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/a0138f85d2dbffcfadc029ff98f02231.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/c367633ac4c63cd41a18b23f11340061.jpg

 

/wp-content/uploads/2015/09/4f4d74c8a37e89adb433e2af4c67269b.jpg

 

/wp-content/uploads/2015/09/6e0b7aae8d9a1d8fa5813bc238a46810.jpg

 

/wp-content/uploads/2015/09/143d34a7862a6ad4fa856311a8c556b8.jpg

Architects + landscape designer
aasb_agence d’architecture suzelbrout, maast, toa et David Besson-Girard paysagiste
Four architecture firms: toa, aasb, maast and david besson-girard
Client
Paris Habitat OPH, Groupe SNI
 
Urban project developer
Paris Batignolles Aménagement

Programme
– Residential care-home for the elderly (100 places)
 with Adaptive Treatment and Activity Centres (PASA), 18 social housing units and a shop
– 128 apartments, shops and car park
– 107 apartments, shops and car park

Competition : july 2010
Work on site begins : december 2012
Delivery : september 2015

Floor area
24 800 m2 sdp

Cost
52,2M€ HT

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood

Post a Comment