Longhouse among pine trees By Wuyang Architecture

Enjoying the still nature and escape from contemporary chaotic urban life.

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢 无样建筑工作室(联系方式:OWA.CHINA@gmail.com) 予gooood分享以下内容。更多请至:Wuyang Architecture on gooood 
Appreciations towards Wuyang Architecture (contact: owa.china@qq.com) for providing the following description:

松间长屋位于安徽黄山市休宁县齐云山风景区内,是自由家树屋营地中的一个单间旅馆客房。基地在镇外的小山上,长满了松树。因为要尽量少破坏地形,建筑采用钢结构架空的形式。架在半空的建筑像在松树间穿行,而建筑包括前廊长达33米,因此取名叫松间长屋。此外,“松间”也是王安石一首七言绝句的题名,在古代的诗文里常有隐居的意思。建筑半隐在山林之间,让山中度假的客人暂时远离日常喧嚣,享受安静的自然风景,确也符合诗文的意境。

This longhouse is an independent guest room of ZYJ Treehouse Land, which is a boutique resort in the tourism area of Qiyun Mountain in Anhui Province of China. The site is full of pine trees. To reduce the destruction of topography and feature of the mountain, the building is designed as a treehouse overhead, raised by four pairs of steel column. The whole building, the guest room with its long corridor, has a length of 33 meters. When guests walk in the corridor, they could feel like going through in-between dense pine trees. For intellectuals in Chinese traditional culture, “in-between pine trees” implies the poetry of living in seclusion. It is the concept of the design, that helps guests enjoy the still nature and escape from contemporary chaotic urban life.

▼建筑位于齐云山风景区,located in a resort of Qiyun Mountain

▼建筑隐于茂密山林之中,the architecture enjoys the nature

如何从山林入室,这是设计首先考虑的问题。与直接进入不同,客人要先走过一条长廊之后才能进入客房。长廊设置在与建筑一体的空框之内,它因此并不是一条室外的走道,而是介于建筑与自然之间的屋廊。长屋室内面积不大,仅50平方米,就是一间独立的客房。为了进一步模糊建筑与环境之间的关系,室内设计了几个树井,再用木格栅做建筑外围合,使空间深长曲折,内外错综。客房的尽端是半室外的平台,推门出去,可以看到远山。

It is the first design question that how guests experience the space changing from the outside of nature to the interior. Before guests get into the house, they will go through the long corridor which is not simply a pathway but a porch constituted by frames between nature and construction. The interior is opened by several holes enclosed by glass walls, from which pine trees grow across. Furthermore, wooden bars are used as a translucent surface of the building. Once getting in the room, guests will find themselves within a mixture space between inside and outside, between house and nature. A terrace is placed at the end of the longhouse. If guests go through the room, open the door, a view of distant mountain will be the end of their long trip.

▼通过长廊进入建筑, going through the long corridor and entering the house

▼长廊设置在与建筑一体的空框之内,the corridor is a porch constituted by frames between nature and construction

▼建筑为一间独立客房,the architecture itself is a guest room

▼建筑内部树井进一步模糊建筑与环境之间的关系,the interior is opened by several holes enclosed by glass walls thus mix the space between inside and outside, house and nature

▼卧室休息区,bedroom

▼树井外用木格栅围合,wooden bars are used as a translucent surface of the building

▼从树井仰望,look up at the holes

▼客房的尽端是半室外的平台,a terrace is placed at the end of the longhouse

▼位于阳台的浴池,the bathtub on the terrace

▼轴侧结构分析图,axonometrical drawing

▼概念图,concept drawing

▼平面图,plan

▼剖面图,section

设计单位:无样建筑工作室 / Wuyang Architecture
建筑师:冯路 / FENG Lu
地点:安徽黄山市休宁县齐云山镇自由家树屋营地 / ZYJ Treehouse Land, Qiyun Mountain, Anhui, China
设计:2015
竣工:2016
业主:自由家 / ZYJ
施工图合作设计:上海臻源木结构设计工程有限公司 / ZYTIMBER
设计团队:董木子 / DONG Muzi
基地面积:180平方米
建筑面积:50平方米
结构形式:钢结构 / Steel structure
摄影:CreatAR Images
其他图像提供:无样建筑工作室 / Wuyang Architecture

More: Wuyang Architecture (contact: owa.china@qq.com) ,更多请至:Wuyang Architecture on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment