House in Ourém By Filipe Saraiva Arquitectos

Simplistic lines and rich plan.

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢 Joao Morgad 予gooood分享以下内容。更多关于他:Joao Morgad on goooodFilipe Saraiva Arquitectos on gooood
Appreciations towards Joao Morgad for providing the following description:

位于Ourém的矩形住宅,栖息于一块坡地上。场地与公路相连自北向南倾斜,最大高差达4.5米。建筑坐北朝南,位于宽阔的自然景观之中,与Ourém城堡遥遥相望。

The house is located on a piece of land in Ourém, characterized by its rectangular configuration, with a descending slope in the south direction (next to the public road). The difference in height between the highest point and the lowest point is approximately 4.50m. It is a farmland with a natural landscape, facing south and overlooking the Castle of Ourém.

▼住宅坐落于自然景观之中,the house locates in a natural landscape

在孩子的世界里,住宅永远是五根线条,一个矩形和两个正方形的简单几何形态。五边形囊括了住宅的屋面和墙壁,矩形代表建筑的门窗和广场。不论任何地域,亦或是在任何文化里,住宅对我们来说都有着相同或相似的意味。在我们的心目中,住宅是横向的,是保护我们及人身财产不受侵害的庇护所,是人们安居乐业的必要载体。而这种住宅的原型通常由规则的几何多边形定义,其形态规则,外形棱角分明。

When we ask a child, anywhere in the world to draw a house, all of them invariably present us with a simplistic representation consisting of five lines, a rectangle and two squares. The pentagon composed by five lines represents the walls and the roof. The rectangle is meant to represent the door and the squares, the windows.Regardless of the culture, the architectural references of each place, or the most common concept of accommodation from that place, it shows that all the houses have characteristics that are transversal to each one of us, because we all feel that the house is like a shelter that protects us from the world that surrounds us. It is our safe haven and our own world. This archetype is usually defined by a polygon of regular geometric shape, generally well proportioned and with balanced dimensions, with which we all identify.

▼住宅遵循简单的设计线条,the house shows a simplistic representation

模式化的建造方式,令建筑立面及屋面展现出和谐的韵律感。住宅采用具有固定尺寸的预制黑色混凝土板,按顺序重复搭建而成。这种建设性的建造方式令住宅独具风格。而黑色混凝土材料的使用,不仅让住宅与环境和谐共处,也降低了其建造成本。

The project was developed based on the modular composition principle, creating a proper rhythm in the façades and roofing. The constructive method adopted consists in the use of prefabricated black concrete panels, with a regular dimension, that defines the stereotomy of the project, since it is composed of repeated modules arranged sequentially. The use of black concrete as a material aims for a smooth integration in harmony with the landscape, as well as reduce maintenance costs.

▼预制黑色混凝土板作为建筑外立面主要材料,prefabricated black concrete panels as the main materials for the facade

▼住宅主入口,the main entrance

   

该项目为设计师的私人住宅。该住宅设计遵循了设计师本人及其家人的共同意愿,在满足生活基本需求的前提下,为未来居住环境提供多种可能性。现场调研过后,该住宅的形态便成竹在胸,这似乎是一个自然而然的过程。住宅从设计到建造完成都非常顺利。在设计过程中,设计师尽力完整表达其最初的设计意愿。绿廊作为住宅户外延伸的一部分,也被融入到建筑整体设计之中。

The project consists of a house of mine, for me and my family and intends to meet our functional needs, but also to satisfy a range of architectural requirements that are part of my formal and spatial imaginary, resulting from my individual and family experience. After the process of identifying the site and acquiring the land, the development of the project became a natural process where the pretensions and memories began to give meaning to the drawing. From then on, the drawing started to gain a consistent form. This form has become the concept of this project with which I tried to be, throughout its development, the most coherent possible, trying not to distort from the principle. The pergola assumes the same design, as an extension from the house.

▼建筑入口处客厅与车库的对望,a glass wall divides the garage and living room

▼开放的客厅与厨房,the open kitchen and living room

▼厨房,kitchen

▼客厅,living room

▼起居室享受观景立面,living room enjoys the  view

   

▼露台作为室内向室外的延伸,pergola as an extension from the house.

▼位于客厅的楼梯通向建筑二层,follow the stairs in the living room arrives on the second floor

▼二层工作室与客厅隔层相望,the working space

▼立面开窗增大室内自然采光,openings are designed to bringing in sunlight

▼一层主卧,the suit on the first floor

▼浴室,bathroom

▼主卧享有开放庭院,the suit enjoys a private yard

   

▼二层卧室,bedroom on the upper floor

   

▼车库,garage

   

▼建筑背面车库入口,the garage

住宅实现了完美的矩形空间,其巨大体量仿佛与场地融为一体。住宅沿坡面倾斜而下,俯瞰公路及周边景观。

In formal terms, the house results in a simple and perfectly regular volume, almost monolithic, that lands on the ground, in the longitudinal direction of its inclination, in an intermediate point overlooking the street.

▼夜色中的建筑温馨而静谧,the house

   

▼平面图,plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

Data sheet:
Project: Single Family Housing
Promoter: Filipe Saraiva
Location: Melroeira – Ourém Construction
Area: 410m2
Year of Project: 2015
Year of Construction: 2016
Architecture: Filipe Saraiva
Collaborators: Andreia Correia, Agnieszka Marques
Specialties: Rui Santos, Equação Dupla
Construction: Vigobloco
3D Image: Sintoniametrica
Models: Filipe Saraiva
Photography: Joao Morgado – Architecture Photography

More: Joao Morgad  更多请至:Joao Morgad on goooodFilipe Saraiva Arquitectos on gooood 

Post a Comment