Lingbao Children’s Center, China by unarchitecte

A park embedded into community

Project Specs

Location:

来自 unarchitecte 对gooood的分享。更多关于:unarchitecte on gooood
Appreciation towards unarchitecte for providing the following description:

灵宝市是一个县级市,隶属河南省三门峡市。这是位于灵宝北部一处社区内的建筑改造项目,改造后成为该区域的儿童成长中心。原建筑质量不高,空间局促,工期紧张,场地南侧对面是一座主体尚未完成但长期没有下文的办公用房。国内著名幼儿教育机构首次开发县级市市场,而对当地市场的保守预期使启动资金相对有限。在这样的条件和环境下,我们依然希望可以修造一个有别于社区的洁白小世界,让孩子们从简洁而真实的空间中,专注地嬉戏与认知,探索与思考,从而获得真实的感受与快乐。

Lingbao City is a county-level city under the jurisdiction of Sanmenxia City, Henan Province. This was a building renovation project located in a community in the north of Lingbao. Later, it became a child growth and development center of the area. Before transformation, the original building was of low quality, with cramped space, and an unfinished office building was on the opposite to its south side. And the construction period for the project was tight. What’s more, this was the first time for a well-known Chinese preschool education institution to develop the county-level city market, so the conservative expectations of the local market led the start-up capital relatively limited. Under such conditions and circumstances, we still hoped to build a small white world different from the whole community, a clean and real space where children can concentrate on playing and cognition, exploring and thinking, so as to obtain true feelings and happiness.

▼教育中心鸟瞰图,是一座没有围墙的乐园,bird-eye’s view of the children’s center that is a paradise without walls ©Commune One

我们把原建筑外立面尽量处理干净,去掉装饰,去掉造型,去掉L形外廊上所有多余的竖线条,使建筑简洁舒展;同时用五组探出立面的滑梯,联系着各层室外空间,使孩子的活动路径上产生了起伏而快乐的流动。在局部运用高饱和度色彩的墙体,由外向内切入,跳跃而持续地建立白色空间深处的立体感,并引导着功能空间的转换秩序。我们同时意图把这种纯净蔓延到室外场地上,消除了建筑与场地、内部与外部的边界,最终互为延展,融为一体。

▼教育中心鸟瞰图,场地与建筑互为延展,bird-eye’s view of the children’s center, the outdoor playground and the architecture are ultimately extended and integrated with each other ©Commune One

Removing the decorations and all the extra vertical lines on the L-shaped corridor, getting rid of the original shape, we cleaned the external facade of the original building as much as possible to make the building concise and stretching. At the same time, with five sets of slides leaning out of the facade, the outdoor space of each floor are connected, and children’s activity paths became undulating and has a happy flow. Pitching in from the outside to the inside, walls with high saturation color were used locally, which not only leapingly while continuously established the stereoscopic sense of the deep white space, but also guided the transformation order of the functional space. The feeling of purity was intended by us to be spread to the outdoor playground, eliminating the boundary between the internal building and the external space, which two parts ultimately extended and integrated with each other.

▼通透与纯净从建筑蔓延到场地,transparency and purity extend from the building to the site ©Commune One

▼建筑上的滑梯与场地上的小丘产生了快乐的起伏,the slides on the building and the hillocks on the playground create happy undulations ©Commune One

▼内部的儿童活动场所,有别于社区的洁白小世界,the inside is a children’s playground that is a small white world different from the whole community ©Commune One

▼简洁多层次的室内外空间,局部运用高饱和度色彩的墙体,由外向内切入,营造立体感,concise and multi-level indoor and outdoor space, walls with high saturation color are used locally from outside to inside, creating the stereoscopic sense of the deep white space ©Commune One

至此,整个基地与社区被成功界定,却使之如同悬浮于社区的表皮之上,游离在社区之外。这并非所期待的结果,我们更希望看到的是,孩子们与社区相互学习的城市空间。而这个相互关联的临界面,便是场地边缘的围墙。于是,我们把场地周边的诸多大小地块让了出来,还给了社区,成为社区的公共空间;这也使围墙产生了厚度,形成成长中心与外部城市之间的中间地带。在这个委婉曲折的临界面的褶皱中,社区将提供休憩座椅、运动器材,并将种植树木,人们可以深入儿童活动场地,被内部儿童的活动所包围、感染,时常产生交流并在孩子们的眼神中感受纯净;而孩子们也可以好奇地学习老人们的棋艺,习惯与陌生人的正常问候和交流,甚至观察偶尔在此摆摊儿的商贩的小工艺与经营之道。

▼将场地周边诸多地块还给了社区,many plots around the site are returned to the community ©Commune One

▼临界面的褶皱产生了新的社区公共空间,the folding of the limit gives rise to new public spaces of the community ©Commune One

At this point, even though the entire site and community had been clearly defined, but the site was separated from the community, like floating above the skin of the later one. This was not yet what we’ve expected. Our vision is an urban space where children and the community learn from each other. And the fence at the edge of the site became the interrelated critical surface. Accordingly, we gave up many large and small plots around the site and returned it to the community as its public space; and this made the walls thick to form a middle zone between the growth and development center and the outer city. In the spaces outside provided by the roundabout fence walls, the community will furnish with rest seats and sports equipment, and plant trees. Hence people can get closer to the internal playground and be surrounded and infected by the activities of the children. They can talk to the children and feel the purity in the eyes of children. At the same time, children can curiously watching the elderly in the outside playing chess and learn the skills, get used to normal greetings and exchanges with strangers, and even observe the small crafts and business practices of vendors who occasionally set up stalls outside.

▼内部是儿童乐园,外部是社区公园,inside is a children’s playground and outside is a community park ©Commune One

▼边界塑造了活动场地,the boundary forms the different activity field ©Commune One

这些边缘的形态向内部发展,形成了不同的内部活动场地。就这样,从外部城市、中间地带、曲折边界、内部各类活动场地、建筑与场地间的室外平台、外廊、各活动室外的前厅,直至各个室内活动与功能空间,层层递进,从而为孩子们设定了多重空间的体验,使之在穿越中感知,在交流中成长;相应的,这个儿童成长中心如同一种新形态的公园,有机的嵌入社区,为社区注入了新的活力。

The curved fence walls also influenced the developing of the interior activity spaces. In this way, layer by layer, from the outer city, the middle zone, the tortuous boundary, various types of internal venues, the outdoor platforms between the building and the playground, the outer porch, the front hall of each outdoor activity venue to the various indoor activities and functional spaces, a multi-dimensional experience is set for the children to perceive when crossing through the spaces and grow up in exchanges. Correspondingly, this child growth and development center is like a new form of park, organically embedded into the community, injecting new vitality into the community.

▼门厅的迷宫整合了错综的结构,利用包裹结构的阳光板墙体的厚度开拓多重活动空间,the labyrinth of the hall integrates intricate structures, utilizing the thickness of the wall of the polycarbonate hollow sheet that wraps the structure to develop multiple activity space ©Commune One

▼足够尺度的活动室前室保证儿童的活动不受天气影响,adequate size of the front room to ensure that children’s activities are not affected by the weather ©Commune One

▼彩色墙体建立了白色空间深处的立体感,the color walls establish the stereoscopic sense of the deep white space ©Commune One

▼各色墙体引导功能空间的秩序转换,the color walls also guided the transformation order of the functional space ©Commune One

▼内部活动空间,the interior activity space ©Commune One

▼多功能厅,the multi-function hall ©Commune One

▼楼梯间,the staircase ©Commune One

对外开放后,成长中心渐渐被当地人称为“没有围墙的乐园”,社区居民纷纷带孩子来体验;场地南侧的简陋市政道路因此受到关注,已提上议程并将得以尽快修缮;对面办公楼也开始有人洽谈接盘;周边社区住宅房价也在短短数月中提升了百分之十。这个嵌入社区的公园,正在逐渐影响并改善着整个社区。

After opening to the public, the child growth and development center has been gradually referred to as “paradise without walls” by local people. Residents of the community are attracted to bring their children to play here; the rudimentary municipal road on the south side of the site raised concern, which has been put on the agenda and will be repaired as soon as possible; the office building opposite has been negotiated by some people to buy and complete its construction; last but not the least, residential housing prices in surrounding communities have also increased by 10% in just a few months. This park embedded in the community is gradually affecting and improving the whole community.

▼嵌入社区的公园,a park embedded into community ©Commune One

▼首层平面图,ground floor plan ©unarchitecte

▼二层平面图(左),三层平面图(右),first floor plan (left), second floor plan (right) ©unarchitecte

▼剖立面图,elevation section ©unarchitecte

项目名称:灵宝儿童成长中心
建筑事务所:unarchitecte
项目完成年份:2020
建筑改造面积:7139.58m2
场地改造面积:4095.48m2
项目地址:河南省三门峡市灵宝市
摄影:一号公社
主创建筑师:张赫天
设计团队:张赫天、范永刚、许烜、王金华、刘琪、张金显、
孟祥涛、张玉龙、李斌、王爽、孙继华、刘静
委托方:阳光雨露教育集团
景观设计:unarchitecte
施工单位:江苏轩恒建筑智能化工程有限公司 等
合作方:上层建构

roject Name: Lingbao Children’s Center
Architects: unarchitecte
Completion Year: 2020
Gross Built Area: 11235.06sqm (Building Renovation 7139.58sqm, Outdoor activity area 4095.48sqm)
Address: Lingbao City,Henan Province,China
Photographer: Commune One
Architect in Charge: Zhang Hetian
Design Team: Zhang Hetian, Fan Yonggang, XuXuan, Wang Jinhua, Liu Qi, Zhang Jinxian, Meng Xiangtao, Zhang Yulong, Li Bin, Wang Shuang, Sun Jihua, Liu Jing
Clients: Yangguangyulu Group
Landscape: unarchitecte
Construction Company: Jiangsu Xuanheng Construction Intelligentized Engineering Co., Ltd etc.
Collaborators: Superstructure

More: unarchitecte         更多关于:unarchitecte on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment