Lijia Smart Park, China by Chongqing Architectural Design Institute

Returning the urban space back to the Nature

Project Specs

Location:

非常感谢 重庆市设计院 予gooood分享以下内容。更多关于:Chongqing Architectural Design Institute on gooood
Appreciation towards Chongqing Architectural Design Institute of China for providing the following description:

我们立足于自然的角度,以山林、草丘、花境、水系等景观元素,修护这片土地原有的自然山水本底。以林下花径、山谷幽径、山间云桥,去串联各个景观节点和智慧场所,建立起各种不同元素之间相互渗透的多元互联的关系,把原本人为的城市空间又重新交付给自然。

We repaired the landscape from a natural perspective with natural elements, such as forest, turf mound, flowers, and water system. To connect each landscape node with the intelligence space, such as the Floral path, the Mountain walkway and the cloud bridge. It established the multi-element interpenetrating interconnection  among different elements, and returning the urban space back to the Nature.

▼公园入口鸟瞰,Park entrance aerial view ©三棱镜建筑空间摄影

 

项目背景
Project background

2019年中国国际智能产业博览会在重庆举办,礼嘉智慧公园以原有的白云山公园为基底,进行了整体环境提升改造,作为智博会的户外体验场所。

2019, Smart China Expo was held in Chongqing. The renovation of Baiyun Mountain Park consisted in improving the entire environment for outdoor activity function area in Lijia Intelligent Park.

▼改造前的白云山公园,Before renovation

▼礼嘉智慧公园概览,Park overview ©重庆市设计院

 

“云尚花林-多重复合” 打造市民广场
‘Floral paradise – Multiple compound’ to create public space

南入口广场结合智博会展示需求,充分考虑到了空间弹性:塑造为开放式的集散广场,场地中央部分保持留白,使其成为各种事件发生的引力场。

At the south entrance square, the elasticity of space and the exhibition demand of the Smart China Expo is fully taken into the design. To create a ‘gravitational field’ to attracting people, the square center is using blank space as an attractive area for accommodating all kinds of activities.

▼南入口广场,The south entrance square ©三棱镜建筑空间摄影

▼不锈钢冲孔板孔径渐变形式,Stainless steel plate with graded aperture ©三棱镜建筑空间摄影

▼作为各种事件发生的“引力场”,场地的参与感来不同时段也有不同表现 ©三棱镜建筑空间摄影
As the gravitational field, people will experience different involvement during different time period

 

智慧秀林——景观化的游览引导
The landscape tour guide

▼主园路,The main route ©三棱镜建筑空间摄影

▼智慧雾喷步道,The mist spray walkway ©三棱镜建筑空间摄影

 

5G馆、艺趣馆——改变旧感官,加入新体验
5G Museum, Art Museum–Improving the experiences with landscape and trendy activities

以公园原有环境为基底,结合园区5G体验馆、艺趣馆的建设,优化场地功能,梳理山水肌理,在增减之间完成自然修护与场所更新

The park landscape is renovated based on the original environment and upgraded with the construction of the 5G Museum and the Art Museum. It optimized the site functions, incorporated natural texture, and accomplished natural repair and site improvement.

▼鸟瞰,Ariel view ©三棱镜建筑空间摄影

▼5G馆广场,5G Museum Plaza ©三棱镜建筑空间摄影

▼无人车停车场,The Intelligent Parking Area ©三棱镜建筑空间摄影

▼湖光山色环绕的艺趣馆,The Art Museum ©三棱镜建筑空间摄影

▼修复后的湿地,The renovated wetland ©三棱镜建筑空间摄影

▼5G馆广场夜间鸟瞰,5G Museum Plaza by night ©三棱镜建筑空间摄影

 

云桥——融入自然
Cloud bridge – Penetrate the natural environment

为了平衡步行系统和自然山林之间的关系,我们通过不断地在山林里穿行,确定树木的分布情况,寻找最佳落脚点,确保桥墩和桥体都避开场地内的树木,同时保证步行感受的舒适性。通过反复的尝试和调整,最终将云顶市集和山顶观景平台两个重要节点自然地联系起来。

Taking the existing tree survey by passing through the woods, we found the perfect landing spot for the bridge piers and body. It maintains the balance between the walking system and the natural woods, also provided a comfortable walking environment for pedestrians. Through repeated experiment and adjustment, the Cloud bridge is designed to blend naturally into the woods, and it connected the two significant nodes — the Genting market and the Mountaintop viewing platform in perfect union.

▼云桥生成过程,The design process of Cloud bridge ©重庆市设计院

▼云桥全长约400米,栈道标准宽度2.4米,局部拓宽,最大宽度不大于3.5米,最大坡度5.02% ©三棱镜建筑空间摄影
The full length of Cloud bridge is about 400 meters. The standard width of the trestle road is 2.4 meters, which is partially widened. The maximum width is no more than 3.5 meters, and the maximum slope is 5.02%

▼人们在云桥上,或行走、或停留,形成林间、林端等多维度的空间体验,城市和人的行为又重新融入进自然 ©三棱镜建筑空间摄影
The Cloud bridge provided the multidimensional forest experiences. While people walking and lingering on the Cloud bridge, the architecture, human beings and the nature are in perfect harmony

▼夜景效果,Night view of the Cloud bridge ©三棱镜建筑空间摄影

▼桥体建构安装过程,The installation process of the Cloud bridge ©三棱镜建筑空间摄影

▼桥体建构细节图,Bridge construction plan ©重庆市设计院

地址:重庆两江新区礼嘉
业主单位:重庆两江新区产业发展集团有限公司
项目面积:云尚花林南区81973㎡;云桥全长400m
设计年份:2019.4;完成年份:2019.8
设计方:重庆市设计院
景观设计指导:刘杨
景观设计团队:蔡茜、贠静、邵一帆、张豪、何睿、张学浩、赵晶、任艾卿、陈玮玮、文誉学、郑欣、龙智杰
结构设计团队:吴胜达、李勇
摄影:三棱镜建筑空间摄影

Project location: Lijia Liangjiang District, Chongqing
Client:
Landscape area: YUNSHANGHUALIN southern area 81,973 sq.m. Clould bridge length: 400m
Project year: April, 2019Completion: August, 2019
Designed by: Chongqing Architectural Design Institute P.R. China
Landscape design mentor: Yang Liu
Design team: Qian Cai, Jing Yun, Yifan Shao, Hao Zhang, Rui He, Xuehao Zhang, Jing Zhao, Aiqing Ren, Weiwei Chen, Yuxue Wen, Xin Zheng, Zhijie Long
Structural design team: Shengda Wu, Yong Li
Photographs:Prism Images
Text (Chinese):Xuehao Zhang
Translation (EN):Yuting Huang

More: 重庆市设计院。更多关于:Chongqing Architectural Design Institute on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment