LEVEL DANCE, China by Yan Ji Design

Context-guided design

Project Specs

Location:
Tags:

来自 研己设计 对gooood的分享 。更多请至:研己设计 on gooood 
Appreciation towards Yan Ji Design for providing the following description:

 

01 情境
Design situation

在设计前期,LEVEL DANCE主理人大冰向我描述了一个场景,学生在下课时可以坐在一个平台休息,他希望这个平台是和室外联通的,同时,街道的行人可以看到学生们充满朝气的舞蹈。

In the early stage of the design, LEVEL DANCE’s principal, Da Bing, described a scene to me. Students can sit on a platform to rest during class. He hopes that this platform is connected to the outdoors. At the same time, pedestrians on the street can see the students full of vigor.

▼项目外观,exterior view © 汤民逸

在空间的性质上,大冰希望LEVEL DANCE既是一个舞蹈教育的空间,也是一个可供舞者交流分享的平台。他们可以坐着,可以躺着,可以以最随意的姿态去聊着最近发生的事情,他们可以自由的在这个空间学习、分享、交流。

In terms of the nature of the space, Dabing hopes that LEVEL DANCE is not only a space for dance education, but also a platform for dancers to communicate and share. They can sit, lie down, and chat about recent events in the most casual manner. They can learn, share, and communicate freely in this space.

▼对外窗口,window on the street © 汤民逸

 

02 联结
Bonding

在外立面的设计上,我导入了三个方形体块,入口体块嵌入到外立面的墙体之内,横向的纵深有一百二十公分,它可以缓和内与外的关系,同时丰富外立面的层次。

In the design of the façade, I introduced three square blocks. The entrance block is embedded in the wall of the façade. The horizontal depth is 120 cm. It can relax the relationship between the inside and the outside, and at the same time Enrich the layers of the facade.

▼店铺入口,the entrance © 汤民逸

入口旁由不锈钢吧台以及上下两个窗户组成,让内外空间形成交织与共生,同时这个组合也极具互动性。最左侧的方形体块将大教室和街道联结起来,其纵深有六十四公分。学生们在上课时可以将折叠移门完全拉开,风与光可以自由的在教室之内流动,下课之余,学生们也可以坐在平台上休息与闲聊。

The entrance is composed of a stainless steel bar and two upper and lower windows, allowing the internal and external spaces to form an interweaving and symbiosis. At the same time, this combination is also very interactive. The rectangular block on the far left connects the large classroom and the street, and its depth is 64 centimeters. Students can fully open the folding sliding door during class, and wind and light can flow freely in the classroom. After class, students can also sit on the platform to rest and chat.

▼从室内看入口,view of the entrance © 汤民逸

▼接待区,reception area © 汤民逸

▼不锈钢吧台,the stainless steel bar © 汤民逸

▼窗边座位,seat by the window © 汤民逸

 

03 交织
Interweave

教室占据了百分之八十的空间面积,因而前台被压缩的仅剩余二十平方米,如此小的面积,要如何体现开放的空间氛围呢?首先去除了小教室与前台之间的墙体,取而代之的是大面积的玻璃,仅仅是墙体的功能还不能满足这个空间的需求,平时家长在等候学生时需要休息座椅,于是在玻璃中导入了水磨石质地的休息平台。前台以及后面的展示柜架都用最简洁的几何形体加以不锈钢去满足空间的气质与功能。

The classroom occupies 80% of the space, so the front desk is compressed to only 20 square meters. How can such a small area reflect the open space atmosphere? First, the wall between the small classroom and the front desk was removed and replaced by a large area of glass. The function of the wall alone cannot meet the needs of this space. Parents usually need to rest seats when waiting for students, so they are placed in the glass. A resting platform with terrazzo texture was introduced. The display cabinet racks at the front and back are made of the simplest geometric shapes and stainless steel to meet the temperament and function of the space.

▼从小教室看前台,view of the reception area from the small classroom © 汤民逸

▼大教室,the large classroom © 汤民逸

 

04 赋予空间“文化”
Giving space “culture”

在氛围的营造上,我们希望呈现的是酷的、是前卫的。大量反光材质的运用和红色的线性灯与环境交织形成了我想达到的一种空间氛围。同时大冰在空间氛围的基础上还赋予了其文化——HIPHOP4 LIFE(嘻哈是我的生活)。

In creating the atmosphere, we hope to present cool and avant-garde. The use of a large number of reflective materials and the interweaving of red linear lights with the environment formed a space atmosphere that I wanted to achieve. At the same time, Dabing also endowed its culture on the basis of the space atmosphere-HIPHOP4 LIFE (hip-hop is my life).

▼教室休息区,rest area of the classroom © 汤民逸

▼教室内部环境,interior of the classroom © 汤民逸

 

05 体块
Blocks

教室的设计贯彻了“轻设计”的理念,只需要营造一个与整体空间融合的氛围,因此我在原有梁体的基础上穿插了一个黑色体块,左右两侧的体块具备储物的功能,使之功能和形式得到了交融。

The design of the classroom implements the concept of “light design”, and only needs to create an atmosphere that is integrated with the overall space. Therefore, I inserted a black block on the basis of the original beam, and the blocks on the left and right sides have storage functions. , So that its function and form have been blended.

▼反光材质和线性灯,the reflective materials and the interweaving of red linear lights © 汤民逸

项目名称:LEVEL DANCE 舞蹈中心
设计方:研己设计
联系邮箱:yanjisheji@163.com
项目设计 & 完成年份:2020年12月&2021年3月
主创及设计团队:谢润秋
项目地址:安徽省芜湖市弋江区中央城财富街
建筑面积:180㎡
摄影版权:汤民逸
客户:LEVEL DANCE水平线街舞社
品牌:艺术漆、水磨石、不锈钢、玻璃

MORE:研己设计, 更多请至:研己设计 on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood

Post a Comment