Landscape Design of Wangjing SOHO, China by ECOLAND

A garden-style environment for working

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

来自 易兰规划设计院 对gooood的分享。更多关于:ECOLAND on gooood.
Appreciation towards ECOLAND for providing the following description:

点此查看望京SOHO项目,click here to see the Wangjing SOHO project on gooood.

更多关于望京Soho的用户的使用体验,请点击下面的链接观看详细内容:everyone | gooood x Wangjing Soho.
We interviewed people who works at SOHO or lives near by. please click on the following link to see more: everyone | gooood x Wangjing Soho.

望京SOHO位于未来北京的第二个CBD——望京核心区,东至阜通西大街、南至阜安东路、西至望京街、北至阜安西路。项目由三栋流线型塔楼组成,加上独一无二的都市园林式办公环境使其成为国内首个亚高效空气环境的办公和商业楼宇。望京SOHO景观项目建成后受到各界人士广泛关注,荣获2014年“美居奖”中国最美人居景观奖、在时代楼盘第九届金盘奖中荣获“年度最佳写字楼”奖、2014年北京园林优秀设计奖等众多奖项。并于2018年登上国际顶级景观建筑杂志TOPSCAPE PAYSAGE封面。

The Wangjing SOHO project’s organic park structures, fountain plaza and botanic pathways provide a well designed, healthconscious environment in the midst of an urban retail property. The open exercise spaces merge seamlessly with the building’s aesthetics, providing a community hub for local workers and residents in the booming Wangjing zone. Wangjing SOHO has become one of the city’s most notable high-rise landmarks, and its gardens, a nucleus for the local neighborhood. The project result is a restorative and refreshing oasis for residents in the densely populated and urbanized district. Wangjing SOHO, with its rounded architecture and eco-friendly landscaping, has become a new sub-center of the city.

▼项目概览,overview

望京SOHO由易兰规划设计院与扎哈• 哈迪德(Zaha Hadid) 建筑事务所倾力合作,从建筑设计到景观设计,双方设计风格和实力得到了完美的结合和充分展现。整个项目围绕三座建筑分别划分为北侧、西侧、东侧和南侧四块绿地,不同区域表达不同的景观主题。为了体现四季更迭变化,易兰设计团队为望京SOHO打造了休闲剧场、场地运动、艺术雕塑、水景四大主题景观。5万平米超大景观园林,绿化率高达30%,形成了独树一帜的都市园林式办公环境。其独具匠心的音乐喷泉和园林景观设计,与楼群相辅相成。这一切使得整个项目在建筑、景观和施工组织等方面都达到美国绿色建筑LEED 认证标准,打造出一个节能、节水、舒适、智能的北京新绿色建筑。

▼平面图,plan

The project goal was to createhealth conscious community space in three distinct garden areas (northern, eastern, and southern blocks) surrounding the buildings. Its flowing lines are integrated into every element of the project’s design, from the bridge to the fountain.Subtle details in the plaza’s contrasting stone paving bring attention to transitions within the site, guiding walkers and runners from one area to the next. The pathways provide safe and pleasant thoroughfares for people entering through the neighboring developments, providing a simple and cost-free way for visitors to enjoy the health benefits of the park’s design.

▼都市园林式办公环境,a garden-style environment for working

北侧绿地地势比较平缓,主要以地形围合的休憩空间以及音乐喷泉构成,平面构图延续建筑“锦鲤嬉水”的设计理念线条流畅自然,与周边场地道路、地形植被交错掩映。水景由外侧抛物线泉、中心跑泉以及位于水面中央、由30米高气泡泉组成,配合韵律感极强的乐曲和炫彩夺目的夜景灯光,水柱则按照设定程序伴随着起伏的旋律,将艺术与科技完美缔合,打造了动静相宜的办公休闲空间。

While all aspects of the park are remarkable, the northern park has a foremost impact on the community and serves as a central gathering space with its musical fountain, the Wangjing Eye.Choreographed water jets delight the diverse crowds seeking peaceful rest and meditative enjoyment. The fountain mechanisms are hidden, allowing safe transformation from fountain pool to grand plaza when required, to accommodate larger crowds. The tranquil fountain’s locationkeeps it shaded in the hot summer months. The pool is traversed at its eastern end by a unique, patented design bridge, which curves both horizontally and vertically, allowing for gentle walking. Tree plantings soften the roar of the nearby streets. Special consideration was given to the birds-eye view of the northern park as it can be viewed from offices above. Custom lighting is built into seating, floors and fountains, so that no light source is seen directly, aiding in the unique identity SOHO desired. While each individual space has its own unique function and personality, together they create a cohesive, healthy green landscape for the community to enjoy.

▼北广场的音乐喷泉,musical fountain of the northern park

▼灵动轻盈的景观桥体,the light, landscaped bridge

▼喷泉夜景,fountain night view

西侧绿地距离市政道路较近,景观设计一方面利用密植的植物降低道路对此处绿地的影响,同时也将植物作为背景,在绿地内塑造地形,种植大面积地被以构筑幽静清新的休闲空间。南侧绿地主要以运动、休闲空间为主。其中设置了小型艺术馆和运动场地,一条蜿蜒的跑步道将四周的绿地空间串联起来,汇聚形成天衣无缝的连续统一体,为人们提供更多休息放松的场所。

The walking pathways in the western park are carefully planted with native species, which filter rainwater, absorb air pollutants, and assist in mitigating the urban heat island effect in summer, allowing for maximum benefit from the maximum number of visitors. Eco-friendly native species require fewer resources and management whilst providing a dynamically colorful view. Thevibrant plant palette in the heavily urbanized Wangjing district also provides essentialwildlife habitat including beautiful butterflies.

▼林下矮墙座椅采用双曲面设计,与道路用砾石自然衔接,the double curved surfaces of the benches are linked with the pathway through the gravel paving

绿地北侧水景景观桥由钢结构支撑,设计中突破了结构难点,利用水平竖直双向曲面,打造灵动轻盈景观桥体。排水口暗藏于绿地与道路转角交汇处,美观实用。水景边矮墙座椅采用双曲面设计,既烘托水景区动感氛围,又能满足游客多角度观景需求。林下矮墙座椅采用双曲面设计,与道路用砾石自然衔接,既起到柔滑作用又能很好的限定空间。座椅正立面设置沟槽,隐藏灯带,丰富矮墙立面的同时提升夜景效果。流线型挡土墙与地形及道路用钢板收边,砾石过渡,并有植被遮挡其顶部,弱化墙体给人带来的压迫感,打破“横平竖直”的铺装拼接方式,采用统一倾斜角度,配合内部流线收边,彰显动感与现代感。铺装采用流畅的抛物弧线设计,铺装之间留有10mm的渗水缝隙,边框出有机形态后,再用不同的颜色或大小来区分体块,这样更容易强调边界。场地内井盖用以石材镶嵌,既满足了功能需求又不切割铺装图案。

▼休闲空间夜景,night view of the leisure area

东侧绿地是该项目着墨最多的地块,该区域以两座重点水景和一座露天下沉剧场为主要景观元素。首先,位于场地东北角的水景,以建筑作为背景,引用建筑采用的流线型设计,打造层层相叠的跌水景观。另一座水景与下沉剧场位居东侧连桥下方地块内。该水景由连桥下方幕墙的流线型曲线逐渐演变而来,水景和幕墙紧密连接、相互呼应。下沉剧场,运用与竖向统一的流线型元素使整个下沉广场完美的融入建筑环境,青翠的草坪与花岗岩条凳穿插于倾斜的地形之中,自然阶梯式的地形处理特色,大面的开敞草坪预留出开阔的视野让视线更为开阔。

Lush plantings along the East Park sub level amphitheater, including tall trees and water features, successfully reduce noise pollution from outside the park, and provide cooler space during summer months, drawing patrons all-year-round. The space is multi-functional, hosting socializing space, yoga classes and performances, while assisting in storm water management, as pervious areas filled with decorative pebbles and plantings filter the site’s run-off water and directs it towards catch basins and beyond to the municipal storm system. The project sets a new standard in China with itshealth-focused design features, responding to the need for a city’s backyard living room oasis where people can interact each other and with nature, while improving their health.

▼露天下沉剧场,the sub level amphitheater of the east park

▼流线型元素使整个下沉广场完美地融入建筑环境,the organic form of the landscape is perfectly integrated with the built environment

项目名称: 望京SOHO
项目地点: 北京市朝阳区
项目面积: 11.5393公顷
景观设计: 易兰规划设计院
建筑设计: 扎哈•哈迪德建筑事务所
摄影: Holi河狸景观摄影、易兰规划设计院

More: 易兰规划设计院。更多关于:ECOLAND on gooood

Post a Comment