Gu’an Central Park, China by ECOLAND

The large green space in the middle of the urban core

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 易兰规划设计院 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards ECOLAND for providing the following description:

固安中央公园位于北京正南方河北固安新城的中心,占地约20.5万平方米。

Gu’an Central Park is a 205,000m2 park located in the center of Gu’an New Town, a satellite town of Beijing.

▼公园鸟瞰图,bird-eye’s view

易兰设计团队提出的设计概念是在城市的核心创造一个巨大的绿色空间,使其辐射到周边的社区,增强城市的承载力。设计充分考虑使用者的参与性与休憩功能,满足了市民的使用及游客游览的需求。通过绿化带连接,与总体城市规划形成完整的绿地生态体系。打造一个拥有健身设施、亲水空间、教育功能和可持续的、有助于提升城市街边形象、增加城市活力的现代化的公园。

The clients request for this project was to design a park that served the surrounding communities and accommodated the current population and the fast growing future population. Recognizing residents’ needs for local community interaction and recreation, the designers created a new city landmark with great care and intention. Gu’an Central Park has created a completely green eco-system within the city and a park that responds sensitively, and in a contemporary manner, to the needs of the community.

The concept was to create a large green space in the middle of the urban core and to arrange activity zones conveniently placed along each side of the street. The goal was to keep the integrity and character of the local area, meet the needs of the public, and focus on sustainability and environmental factors. The park and gardens were created to attract the surrounding community’s residents to an engaging and productive environment. The client wanted a modern park with fitness facilities, water feature,an educational and sustainability focus, and an aesthetic which contributed to the city’s vibrance.

▼公园鸟瞰图,在城市的核心创造一个巨大的绿色空间,bird-eye’s view, creating a large green space in the middle of the urban core

固安中央公园有别于传统封闭式公园,采用了开放式的边界空间,打破了地块与街区的界限,边界配置与周边地块互动共享,形成功能的延伸及补充。它在不断增长的城市空间中为城市居民提供了亲近自然的休憩空间。公园拥有众多的娱乐设施,亲水空间和缓缓倾斜的绿色草坪,吸引当地居民和游客前往公园中心的开放区域。

The location of Gu’an Central Park offers a natural respite in the midst of a growing urban setting. It is now the central park, and primary gathering place for residents of Gu’an. The park is conveniently located adjacent to residential housing developments and mix-use community districts. The park’s numerous recreational facilities, water features, and gently sloped green expanses, draw locals and visitors to a community-centered open space. An important design feature of the park is its many entrances and exits from the surrounding streets. Where most parks in china restrict access, this park was designed as an easily accessible community park.

▼公园内缓缓倾斜的绿色草坪,the gently sloped green expanses

公园西端的地下停车场限制了其上方的建筑和植物。为了同时解决两个问题,设计师在这里设置了无边际水景, 形成了一个大型反射水池,使之成为公园的突出特征。游客可以在水池中做游戏,因为无边的浅水池仅有3厘米的深度,便于游客安全地玩耍。同时水柱和水雾增添了喷泉广场的氛围,并在每个季节营造出不同的体验及感受。池边缘石材采用斜面处理,孩子们可以在广场上自由的奔跑而不会被水池边缘绊倒。其工艺细节体现在池底支撑及水池排水处理。水池内所有设备都采用低压电,控制室在地下,有漏电保护以确保安全。设计将池水的收集和铺装一体化设计,在石材边缘处做一个长30cm,宽≤2cm的缝,水可以从缝中快速冒出、收回,保证水面均匀、快速达到镜面状态。当需要大型广场的活动场地时,只需关闭水闸,水景即刻随时转变成铺装广场,便于管理和维护。公园地形与建筑相结合,建筑像是插入地形里或者建筑作为地形的延伸,使建筑很好的与自然融为一体,减少了建筑带给人的生硬感;屋面上铺设假草,即使俯瞰,建筑也“藏”在景观里。

One of the design obstacles which the client outlined was a concealed underground carpark which limited construction and plantation above it.To resolve two issues at once, the designers placed the water feature here, resulting in a large reflecting pool which is a prominent feature at the west end of the park. The pool is now a popular destination for visitors in the warm summer months. It welcomes visitors for interactive play within the water as the edgeless shallow pool maintains a 3cm depth facilitating easy and safe play. Synchronized water columns as well as fog emitters add to the ambiance of the fountain plaza and create atmospherics in each season. The pool is designed so it can be quickly drained for the winter months or to open the plaza for large events. With a limited soil dept above the garage, the plaza and interactive reflecting pool was a conscientious design initiative that resulted in the most popular destination within the park.

▼公园西端的无边际水景鸟瞰,形成一个大型反射水池,游客可以在水池中做游戏,bird-eye’s view of the large reflecting pool at the west end of the park, which welcomes visitors for interactive play within the water

▼大型反射水池,水柱增添了喷泉广场的氛围,the large reflecting pool , water columns add to the ambiance of the fountain plaza

▼大型反射水池,浅水池仅有3厘米的深度,便于孩子们安全地玩耍,the large reflecting pool, the edgeless shallow pool maintains a 3cm depth facilitating easy and safe play

▼大型反射水池,将池水的收集和铺装一体化设计,the large reflecting pool that integrates design of pool water collection and paving

▼水镜广场,关闭水闸后,大型反射水池即可成为铺装广场,the mirror water square, after being drained, the large reflecting pool can be the plaza for large events

易兰设计团队通过设计将人与自然联系起来,创造了一个郁郁葱葱、充满生机与活力的绿色生态区,游客可以轻松享受公园的大片茂密植物,草坪,湖泊和其他自然景观。公园中用于生态修复的场地面积达15万平方米,其中开敞草坪1万平方米,自然湖泊面积3500平方米,为全园构建了可持续性的生态底板。优先利用自然排水系统与低影响开发设施,提高水生态系统的自然修复能力。下凹绿地遍布整个园区,公园整体排水设计为硬质铺装上的雨水排向绿地,园路两侧下凹绿地有效收集雨水,更有下凹的大草坪,使公园更生态,环保。

Reconnecting People and Nature: The site has undergone a complete transformation since its inception. The designers have created a lush green, sustainable ecosystem. The land has become a vibrant garden teeming with plant life. Visitors can now easily enjoy the park’s large areas of dense plants, grassland, lakes, and other natural features. Of the park’s 205,000 square-meter area, 150,000 sq.meter have been dedicated to ecosystem restoration. A 9:1 softscape-to-hardscape ratio, including 10,000 sq.meter of open grasslands with native plantings and 3,500 sq.meter of lakes contributes to this new ecosystem, making this site feel natural. The park’s design is intentionally concave to facilitate storm water management on site, allowing rain water to collect through designated waterways, thus contributing to ecological and environmental protection initiatives.Wetlands and rain gardens allow the park to collect storm water from the surrounding area into a retention pond where it is filtered of pollutants. These features define sustainable development as a central achievement of the project. The park and trail design provides a clear example of natural processes in an urban setting. Bio-swales, rain gardens, preserved exiting trees, restored habitat, trails and plazas were all carefully sited for maximum function, but can be easily assessed or observed by community residents, stepping stones and bridges.

▼园内湖泊景观,lakes landscape in the park

园区设置了多个功能丰富的共享空间,以樱花湖为中心的科普植物园占地约3万平方米,通过自然的乔木、地被、水生植物共同打造以科普教育为核心的生境之旅。

The educational aspect of the park was approached by creating a large 30,000 m2 arboretum centered at Cherry Blossom Lake, providing environmental education for visitors. Groves of trees, ground covers, and aquatic plants combine to create a lively and engaging display of the park’s habitat and natural environment. Graphic illustrations of the on-site storm water management practices are displayed to inform visitors of the importance of sustainable design within an urban setting. Interactive and inventive play spaces for children also contribute to the educational aspect of the park as well as encourage physical activity.

▼科普植物园内的互动儿童游乐空间,the interactive play spaces for children in the educational arboretum

通过慢跑步道与景观步道结合的形式,形成园区活力环线。

Gu’an Central Park features an expansive exercise loop that combines a leisurely walking path adjacent to a designated running track. The multi-experience jogging path features a CultureRun, Shade Run, Sunshine Run, and Flower Run. These different themed experiences merge as one and make their way around the park.

▼慢跑步道与景观步道局部俯视图,共同形成园区活力环线,part of the top view of the running track and the leisurely walking path which create an expansive exercise loop together

▼慢跑步道与景观步道结合,combination of the running track and the leisurely walking path

▼景观步道局部,part of the leisurely walking path

▼景观步道旁的休息空间,the rest area along the leisurely walking path

秉承智慧科技原则,全园设置多个智能Wi-Fi亭,满足游人上网需求,隐藏设计室外插座,即使在公园也能处理紧急事务,或者给手机充电。Wi-Fi亭安装电子显示屏,可以查看公园相关内容、近期活动等。以此形成智慧型活力空间,最终呈现出一个生态、活力的城市中央公园。

A modern park within Gu’an required the ability of connectivity, so the park offers five WIFI pavilions, creating a smart and energizing space for visitors to connect. Visitors can also recharge devices using camouflaged outdoor outlets and use the built-in technology to learn about the park’s many amenities.

▼公园鸟瞰效果图,rendering of the bird-eye’s view

▼公园平面图,plan

项目名称: 固安中央公园
项目地点: 河北省廊坊市
项目面积: 20.5万平方米
景观设计: 易兰规划设计院
设计委托:三浦威特园区建设发展有限公司
摄影:Holi河狸景观摄影、易兰规划设计院、三浦威特园区建设发展有限公司

More: ECOLAND

Post a Comment