Jiang’an Villa, China by GE Space Design

the serenity and lightness in the ancient sensory experience

Project Specs

Design:
Location:

感谢 季意空间设计(联系邮箱:lijia@cdgedesign.com 予gooood分享以下内容 。更多关于他们:GE Space Design on gooood
Appreciation towards GE Space Design (contact: lijia@cdgedesign.com) for providing the following description:

家宅,一个看似简单却实为复杂的概念。从“庇护”的角度看,家宅解决的是我们与世界的关系,是我们与外部侵扰相抗衡的最后防线;而从“承载日常”的角度看,家宅还需解决我们与自己的关系,是我们向内探索、强化内心富足的精神领地。

Housing, is a seemingly simple but actually complex concept. From the perspective of “shelter”, homestead solves the relationship between us and the world, which is the last line of defense against external invasion. From the perspective of “daily life”, homestead also needs to solve the relationship between us and ourselves, which is the spiritual territory for us to explore inward and strengthen inner prosperity.

▼住宅外观,the exterior view © ICYWORKS

季意设计设计总监Nemo,在新近完成的江安别墅私宅作品中,对家宅的庇护性与日常性,做了些不同于往常的探索。更有意思的是,穿梭于空间之中,还能隐隐感受到一种巴什拉式的空间诗意。这座位于成都双流的独栋别墅,共两层,面积为340平方米。一楼大厅是7米高的挑空空间,7米高的墙面上,一正一侧各辟出五米高的大窗户,最大尺度地将室内与室外融合为一体。

Nemo, the design director of GE Space Design, has made some different explorations on the shelter function and daily life of the house in the Jiang’an villa, which is newly completed. What’s more interesting is that when you travel through space, you can feel a poetic life which Gaston Bachelard, the French philosopher once mentioned. The two-storey detached villa in Shuangliu, Chengdu, has 340 square meters. The hall on the first floor is 7 meters high. On the wall of 7 meters, two large windows of 5 meters are set up on the front and side walls, which maximize the integration of indoor and outdoor.

▼室内空间概览,overview of the interior space © ICYWORKS

当树影摇曳,阳光和着绿影斑斑点点地洒落进来,整个空间便有了不一样的自然灵韵与静谧之情。整个空间干净、自然、熟稔。

When the shadow of the tree is swaying, the sunlight and green shadow are splashing in, and the whole space will have a different natural aura and quiet feeling. It is clean, natural and familiar.

▼首层的起居空间,the first floor space © ICYWORKS

▼起居室,the living room © ICYWORKS

有当代空间中体块与体块之间的几何形体之美,也有属于古老感官经验中的大开大合的静穆与轻盈。在这里,墙体一再退避舍让,空间一再连续扩容,放弃一切装饰、一切色彩、一切符号与形式,让空间回归通透与自由,让生活回归生活本身。这便是空间极致的力量。

There are not only the geometric beauty between the blocks in the contemporary space, but also the serenity and lightness in the ancient sensory experience. The walls retreat as the space continues to expand here, removing all decoration, colors, symbols and forms. Let the space return to transparency and freedom, and let life return to life itself. This is the ultimate power of space.

▼餐厅,the dining room © ICYWORKS

▼厨房,the kitchen © ICYWORKS

法国哲学家加斯东·巴什拉在《空间的诗学》中讲到:“家宅的存在与我们的存在相契合,并将以整体的方式自行展开。”这指的便是人与空间的双向互动关系。因为住宅空间中最令我们着迷的,往往是空间的情绪以及人居住于此的心灵体验。因此,空间如何依循着主人的心性、气质、偏好与日常行为而缓缓展开,是一个私宅能否向更高的精神领域升华的关键。

Gaston Bachelard, the French philosopher, once said in the Poetics of Space: “the existence of the house and our existence fit together, and will develop itself in a holistic way.” This refers to the two-way interaction between human and space. The emotions of space and the spiritual experience in which people live are most fascinating. Therefore, it is the key for a private house to sublimate to a higher spiritual realm that how to design the space according to the owner’s mind, temperament, preference and daily behavior.

▼楼梯通向二层,the stairs leading to the second floor © ICYWORKS

在这套别墅的处理过程中,进入精神领域的方式可以归纳为两点:一是通过空间超乎寻常的尺度来实现,二是通过空间的组织方式得以完成。在这里,我们可以感受到,空间的组织始终由内向外生成,呈现出独立性极强的私人形态,如被打上了个人烙印一般。这是这套作品最独特之处,也是最有魅力的地方。

In the process of the design, the way to reach the spiritual field can be realized through the scale and the organization of space. We can feel that the organization of space is always generated from the inside to the outside here, showing a strong form of independence, as if it is marked with a personal brand. This is the most unique and charming part of the work.

▼从二层看客厅,view of the living room from the second floor © ICYWORKS

▼二层走廊,the corridor on the second floor © ICYWORKS

在如此大的空间尺度之下,如何让空间清澈、通透,则得益于设计师Nemo对空间秩序的控制。日常生活往往琐碎、混乱、无序,但干净的空间切割的方式与清晰明了的空间动线的规划,却能够让碎片化的现代性日常得以安之若素,使空间能够从现代文明所造成的物质丰富与精神匮乏的悖离中,发掘出精神上与情感上的丰富性与纯粹性。不难想象,空间格局的重组是这个作品得以呈现的关键,对原建筑的改动可以说是大刀阔斧。

On the basis of such a large scale of space, how to make it clear and transparent is due to the control of space order by Nemo, the designer. Daily life is often trivial, chaotic and disordered, but the clean space cutting method and clear space moving line planning can make the fragmented modern daily life feel at ease, so that space can explore the spiritual and emotional richness and purity from the contradiction between material richness and spiritual scarcity caused by modern civilization. It is not difficult to imagine that the reorganization of the spatial pattern is the key to the presentation of the work, and the changes to the original building is large.

▼主卧,the master bedroom © ICYWORKS

一楼的非承重墙几乎被全部拆除,使得一楼在平面上呈现出开放的状态,呼应着7米高的纵向挑高,让空间延续而流动。二楼则是根据光、视野、需求的不同,进行功能空间的重新规划与组合,形成不同的空间形式与尺度,增强居住体验与空间呵护感。

The non load bearing walls on the first floor were almost completely removed, making the first floor open with 7 meters high, allowing the space to continue to flow. On the second floor, according to the different light, vision and needs, the functional space is replanned and combined to form different space, so as to enhance the living experience and the sense of care.

▼次卧,the second bedroom © ICYWORKS

对空间纯粹性的极致追求,一言以蔽之,返璞归真。而返璞归真的痕迹,则表现在空间细节当中。在这里,大量水泥自流平的使用、顶面空间的裸露处理方式、卧室里温润的木地板对空间情绪的承接、白色乳胶漆墙面以简单细腻的方式让空间不断转换延伸,这一切都让空间获得了本质性的力量,让纯粹成为日常生活中可感知、可探寻的一部分。毫无疑问,这是一套有着自我态度和自我诉求的私宅空间。

The ultimate pursuit of space purity is to return to nature. The trace of returning to the original is shown in the details of space. With the use of a large number of cement self leveling, the exposed treatment of the top space, the warm wood floor in the bedroom, and the simple and delicate way of white latex paint wall, the space is constantly changing and extending. All of these make space gain essential power and make it a perceptible and explorable part of daily life. There is no doubt that this is a private housing space with self attitude and self appeal.

▼浴室,the bathroom © ICYWORKS

空间内敛、克制,尽量不予显露人为的痕迹,让渡并激发着空间的生命力,散发出迷人的光芒。在这里,设计师Nemo用看似最简单的方式,完成了一次润物无声的内在转化,还原了生活的日常本真与精神质性。

The space is introverted and restrained, trying not to reveal artificial traces, releasing and stimulating the vitality of the space with charming light. Nemo, the designer, has completed a silent internal transformation and restore the daily authenticity and spiritual quality of life in a simple way.

▼首层平面图,the first floor plan ©季意空间设计

▼二层平面图,the second floor plan ©季意空间设计

项目名称:江安别墅
设计方:季意空间设计
项目设计&完成年份:2020
联系邮箱:lijia@cdgedesign.com
主案设计师:NEMO
参与设计师:唐茜、张月
项目地址:四川成都
项目类型:独栋别墅
建筑面积:340平方米
摄影版权:ICY©ICYWORKS
品牌:纳莱瓷砖、首樘门窗、美澄、汉斯格雅、美景、MIG涂料、壹集、花园里、皇城地板

Project Name: Jiang’an Villa
Designer: GE Space Design
Year of Design and Completion: 2020
Email: lijia@cdgedesign.com

Lead Designer: Nemo
Participating Designers: Tang Qian, Zhang Yue
Project Location: Chengdu, Sichuan
Project Type: detached villa
Building Area: 340 square meters
Photographic Copyright: ICY©ICYWORKS
Manufacturers: Nanogress, Shoutang, Meicheng, Hansgrohe, Meijing, MIG paint, Yiji, huayuanli, Huangcheng

More: GE Space Design (contact: lijia@cdgedesign.com)
更多关于他们:GE Space Design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment