Inside the picture By ATDESIGN

Redraw with new Taoyuan.

项目标签

位置:
类型:

非常感谢 杭州时上建筑空间设计事务所(联系电话:0571-85216267) 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards ATDESIGN (contact: 0571-85216267) for providing the following description:

这是浙江卫视公益改造项目《全能宅急变》的收官之作。杭州南宋御街,困在暴雨中的百年老宅,93岁裱画师不愿意离开的家,新匠人致敬老匠心,重绘依山傍水的新桃源。

This is Zhejiang TV charity project “almighty resident” wrap up. Hangzhou Southern Song imperial street, trapped in the heavy rain in the hundred years old, 93 years old mounting division would leave home, a new tribute to the old craftsmen ingenuity, redraw with new Taoyuan.

▼庭院一览,view of the courtyard

现场的情况非常复杂,需要面对破败的建筑,很多已经不能使用,还要面对山体建筑的自然生态系统,尤其是水系统,怎么把这个雨水和山上下来的水不对人和建筑产生隐患还要利用起来,是一个需要认真思考的问题,还要面对室内空间各种功能的满足,比如没有生活上下水和排污系统,没有洗手间居住起来是非常不方便的,比如隔热,通风,还有居住者的爱好等等。还有一个很重要的是,在这一个空间,我们怎么做到人,建筑,自然的融合统一,怎么去对话,包括老爷爷的匠心精神怎么通过空间来表达我们的敬意和传承的意义。一个月的限期改造,有限的预算,三伏天的天气,设计团队和施工团队想办法面对和解决,是一个挑战。经过大家的努力,最终完工。

Field situation is very complex, need to face a lot of dilapidated buildings, has been unable to use, but also face the natural ecological system of mountain building, especially water system, how to put down the rainwater and the water on the mountain right and construction risk to use, is a serious problem to have. In the face of various functions of indoor space meet, such as no living water and sewage system, no Restroom living together is very inconvenient, such as insulation, ventilation, and the occupants of the hobby and so on. There is a very important, in this space, how do we do it, construction, integration of natural, how to dialogue, including the old grandpa’s ingenuity through space to express how the spirit of respect and inherit our meaning. A transformation a month, a limited budget, the summer weather, the design team and construction team to face and solve is a challenge. After all efforts, the final completion.

▼改造前,before transformation

   

▼改造后平面图,plan after transformation

希望这些,都通过设计的表达,融入在一幅画里。南宋四大画家的“一角半边”的构图写意,让画面充满意境的留白,让人的生活,自然的风雨,建筑的光影都是画的内容,大自然已经很丰富了,不需要太多装饰,最终,一幅白底的画面就出现了。精心设计打造一副“画”,送给老爷爷,希望他生活在诗情画意的生活画里,惬意安康的颐养天年。作为新匠人向老匠人致敬,画里画外,百年礼赞。

Hoping that, through the design of the expression, in a picture. The four great painter “part” of the composition style, so that the screen is full of artistic conception of the space, let a person’s life, the natural wind and rain, building lighting is the content of the painting, nature has been very rich, do not need too much decoration, finally, a white screen appears. Designed to build a “painting”, gave the old grandpa, I hope he lives in the life of a quality suggestive of poetry or painting painting, comfortable health care. As a new tribute to the old master craftsmen, painting paintings, hundred years of praise.

▼庭院夜景,courtyard in the dark

   

▼院内小景,details in the courtyard

   

   

▼裱画室,study room

▼裱画室面向花园景观,the study room face to the courtyard

   

▼裱画室小景,details in the study room

   

▼卧室,bedroom

▼卧室与庭院对视,face to the courtyard

▼以天然植物做背景墙,use the natural environment as background

▼洗手间,bathroom

       

项目名称:南宋御街老宅院设计改造
作品名称:画里画外
设计单位:ATDESIGN|杭州时上建筑空间设计事务所
设计内容:室内设计,建筑改造,庭院改造
主案设计:沈墨
设计团队:宋丹丽,李嘉丽
项目规模:30平室内,70平院子
项目施工:郑强
项目摄影:叶松
完工时间:2017.7

Project: design and transformation of the old house in the imperial street in Southern Song Dynasty
Title: inside the picture
Design unit: ATDESIGN| Hangzhou time building space design office
Design content: interior design, architectural modification, garden renovation
Main case design: Shen Mo
Design team: Song Danli, Li Jiali
Project scale: 30 flat indoor, 70 flat courtyard
Project construction: Zheng Qiang
Project Photography: Ye Song
Completion time: 2017.7

Chinese & English text: ATDESIGN

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »