Inno. EcoSLab, China by QUCESS Design

Design in breath· omnidirectional practice of metabolism design concept

Project Specs

Location:

感谢 清石设计事务所 予 gooood 分享以下内容。更多关于他们,请至:QUCESS Design on gooood
Appreciation towards QUCESS Design for providing the following description:

在中国创新创业资源最为密集的中关村核心区域,全长仅220米的创业大街如同这座城市中一条汩汩流淌的血脉,涌动着为高速奔跑的城市输送氧气。

2020年9月,由清石设计改造完成的泰利驿站中关村大街站在创业大街北口落成,这座24小时对外开放的复合空间向城市和穿梭其中的都市人提供了一个不同以往的落脚处,除了显而易见的功能空间以外,它更像是一个小型能量泵,为城市的一呼一吸注入能量,共同完成它日复一日的新陈代谢。

同时,这也是清石设计新陈代谢设计观的一次全方向实践。

In the core area of Zhongguancun, China’s most intensive resource for innovation and entrepreneurship, the Chuangye Street with a total length of only 220 meters is like a blood vessel which is surging to deliver oxygen to the fast-running city.

Completed in September 2020 and located at the north exit of Chuangye Street, the Inno. EcoSLab in Zhongguancun, which was designed and renovated by QUCESS,  provides the city and the urbanite with a unique space open for 24-hours a day. In addition to the obvious mix-used functional space, it is more like a small energy pump, injecting energy into the city’s respiration, and jointly completing its daily metabolism.

At the same time, this is also an omnidirectional practice of QUCESS on its metabolic design concept.

▼驿站外观,exterior view ©史云峰

 

空间之于城市
Space for city
一呼一吸之间
一次微新陈代谢
Each breath is a micro-metabolism

当新陈代谢的设计理念被设计师注入空间重建时,泰利驿站便不再只是街口的一座新空间而已。

设计师保留了原空间的大部分骨架,在旧有基础上进行了空间的延伸、重构,将其改造为结合了开放、半开放与封闭区域的新空间。

When the design concept of metabolism was instilled into the space, Inno. EcoSLab was no longer just a new ordinary space at the corner of the street.

The designer retained most of the framework of the original space, extended and reconstructed the space based on the old one, and transformed it into a new space that incorporated with open, semi-open and closed areas.

▼项目分析图,diagram ©清石设计

从室外步入室内的过程,情绪也从喧闹过度到舒缓平和,直到整个复合型空间完全呈现在眼前,你便可以挑选中意的区域落脚。

对于吐故纳新的泰利驿站来说,再设计的过程本身就是一次空间的自我新陈代谢,而一座新空间的诞生之于城市,也是一次微小却力道精妙的更迭。

这个正缓慢新陈代谢的复合庭院就像一座迷你城市,繁忙的都市人进入其中,在交错层叠的微景观里舒缓精神;在物理赋能的设施辅助下补充体力;在精心设计的场景中按下时间的缓慢倍速按钮……再次出发时,人们轻装简从、眼神明亮,这是一处微小空间对城市的贡献,而城市也在这样的焕新和赋能中,完成着属于它的新陈代谢。

Stepping from the outdoor into the indoor area, the mood also has a transition from bustle to the refreshed peace, until the entire complex space is fully presented in front of the user, who can choose the preferred area to settle down.

For the new Inno. EcoSLab, the process of redesign is a self-renewal of space, and the birth of a new space in the city is also a small but subtle change.

This slowly changing mix-used courtyard is like a mini city, where busy urbanite enter to relieve their mood in the interlaced micro landscape; supplement their physical strength with the aid of physically empowered facilities; and enjoy a slow life in the delicately designed space… When set off again, people are refreshed with bright eyes. This is the small space’s contribution to the city, and the city is also completing its metabolism in this way.

▼室内空间一瞥,项目分析图,diagram ©史云峰

 

空间之于人
Space for people
一呼一吸之间
一次减“负”与“赋”能
Each breath is a relief and engergization

为了让空间达到为人们“减负”从而“赋能”的效果,清石设计将丰富的功能和使用场景恰到好处地植入空间,并利用清新简洁的色彩使用和景观叠加进行强化。

小型分享区、吧台、临窗工作区、会议区、卡座区、夹层区等等区域分别承载着不同的功能需求,环形动线将一层到夹层的功能区依次串联,在丰富的场景叠加下,刻板单一的空间面貌不复存在,如同一个微缩的复合型社区,即便只是方寸地,却也能游刃有余地匹配各种需求。

▼项目手绘,sketch ©清石设计

In order to achieve the effect of burden alleviation so as to make people energetic via space, QUCESS appropriately implanted rich functions and scene into the space,which was enhanced through the use of fresh and concise color and the integration of landscape design.

The small-sized sharing area, bar counter, window-side working area, meeting area, booth area, mezzanine area and other areas respectively hold different functional requirements. The circular flow connects the functional areas from the first floor to the mezzanine in sequence, overlapping in rich scene. Under this circumstances, the stereotyped and dull spatial appearance no longer exists. It is just like a miniature complex community, even if it is only a square inch, it can still meet various needs with ease.

▼一个微缩的复合型社区,a miniature complex community ©史云峰

▼环形动线将一层到夹层的功能区依次串联 ©史云峰
the circular flow connects the functional areas from the first floor to the mezzanine in sequence

景观是空间中的重要组成部分,植物缓慢呼吸,释放氧气,在喧闹的中关村街景映衬下,它们仿佛是静止的。不同形态的绿色植物构成一个个微景观,移步异景,植物在不同的功能区域之间静置,自成天地。

被植物环抱的空间中,时间轻盈缓慢地流动,吸附二氧化碳的同时,也滤掉了人们的焦灼和不安。

The landscape is an important part of the space. The plants breathe slowly and release oxygen, which seem to be still against the noisy streetscape of Zhongguancun. Different shapes of green plants form a micro landscape, where each step makes a different scene, and plants are standing still in different functional areas, forming a world of their own.

In the space surrounded by plants, the time flows lightly and slowly. While absorbing carbon dioxide, they also filter out people’s anxiety and worries.

▼不同形态的绿色植物构成一个个微景观
different shapes of green plants form a micro landscape ©史云峰

纯净安逸的白色和绿色基底上,砾石、缸砖、铁艺、水磨石等户外元素也延续了质朴自然的空间气质,不动声色间与自然环境融合,最大程度地舒缓着进入者的情绪,新的能量随之渐渐鼓动。

In the pure and comfortable white and green palette,the outdoor elements such as gravel, clinker, iron, and terrazzo also continue the simple and natural spatial flair, merging in the natural environment quietly, so as to soothe the emotions of the visitors to the greatest extent. Then, the new energy is gradually aroused.

▼空间细节,details ©史云峰

 

空间之于时间
Space for time
一呼一吸之间
24小时的往复循环
Each breath is a 24-hour reciprocating cycle

清晨7:30,在上班族扣上衬衫的第一颗扣子前,窗边的单人扶手沙发和小圆桌还能提供一杯热咖啡的时间。或者是倚在门口的吧台边,在肯尼亚豆子的香气里,看着窗外匆匆人群奢侈地出会儿神,直到看见熟悉的同事,结伴而出。
上午10:00,吧台前的工作台边是创业者正进行的小型会议,一场头脑风暴后,他们在夹层区域享受简单的午餐。
中午12:00,按摩沙发区是午后的热门“打卡地”,有人在沙发区“回血”,而兴致高昂的年轻同事继续在夹层区埋头创作。
下午15:00,卡座区的一场讨论会刚刚结束,专项小组的研究会议则刚刚在中型会议空间拉开序幕。

▼夹层座位区,seating area on the mezzanine ©史云峰

▼细节, detailed view ©史云生

At 7:30 in the morning, before the commuters put on their shirts, a cup of hot coffee on the round table can be enjoyed sitting in the single-handle sofa by the window. Or one can lean against the bar at the door in the aroma of Kenyan beans, watching the rushing crowd outside the window for a while, until a familiar colleague comes into sight for company.
At 10:00 in the morning, a small meeting of entrepreneurs is ongoing next to the work table in front of the bar. After a brainstorming, they enjoy a simple lunch in the mezzanine area.
At noon, the massage sofa area is a popular space in the afternoon. Some people are having a “blood return”there, while young colleagues with great passion continue to work in the mezzanine area.
At 15:00, a discussion meeting in the booth area has just ended, while the research meeting of special group has just kicked off in the medium-sized meeting room.

▼休闲和工作空间,seating and working spaces ©史云峰

▼咖啡厅座位,cafe seating area ©史云峰

▼吧台区,bar area ©史云峰

▼按摩沙发,massage sofa ©史云峰

傍晚,灯光亮起的庭院和空间变得迷人。酒吧区域每晚都有一场微型欢聚,创业者在轻声的雀跃中结识新朋友;专属会员区内,有人意兴阑珊捧着咖啡,也有人似是准备奋战一个通宵。
深夜,睡眠舱中是第二天要赶早班机的市场经理,在城市的角落里,正进入深沉睡眠……

Late in the afternoon, the illuminated courtyard and space become charming. Every night in the bar area, there is a mini-party where entrepreneurs meet new friends in a relaxed and playful way; while in the exclusive member area, some people are tasting coffee, and some seem to be preparing to work through the night.
Late at night, the man in the sleeping cabin is the marketing manager who will catch the early flight the next day, who is entering a deep sleep in the corner of the city…

▼顶层楼梯细节,staircase on the upper floor ©史云峰

空间24小时一刻不停歇,而无论是哪一刻进入其中,空间都以它的方式和力量为都市人注入能量,在轻微却不间断的新陈代谢中,塑造新生。

The space runs 24 hours a day, and no matter when you enter into it, the space will inject energy into urbanite with its own way and power, creating new vibrancy in the slight but uninterrupted metabolism.

▼驿站外观,exterior view ©史云峰

▼项目轴测图,axon ©清石设计

 

▼项目分析图,diagram ©清石设计

项目名称:中关村创业大街·泰利驿站
设计方:QUCESS清石设计事务所
公司网站:www.qucess.com
设计总监:李怡明
设计主创:王学丽
软装负责人:胡琨
硬装团队:李亮、吉世超、韩张生、张志浩、任璐璐、王茜
软装团队:平凡、邹广鹏
设计时间:2020年4月
完工时间:2020年10月
建筑面积:320平方米
摄影:史云峰
影像导演:孟飞翔
品牌负责人:李宇晗
传媒负责:楽楽策略品牌机构

Project Name: Inno. EcoSLab
Design:QUCESS DESIGN
Website:www.qucess.com
Design Director: Li Yiming
Chief Designer: Wang Xueli
Soft Furnishing Director: Hu Kun
Hard outfit team: Li Liang, Ji Shichao, Han Zhangsheng, Zhang Zhihao, Ren Lulu, Wang Qian
Soft Decoration Team: Pingfan, Zou Guangpeng
Design Time: Apr. 2020
Completion Time: Oct. 2020
Gross Built Area (square meters): 3240 square meters
Photography: Shi Yunfeng
Video Director: Meng Feixiang
Brand Director: Li Yuhan
Media Agency: Lele Brand Strategy

More:清石设计事务所。更多关于:QUCESS Design on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment