House in Hayama by ERI SUMITOMO ARCHITECTS + ENJOYWORKS

produces a whole house in various ways throughout the day by inserting a translucent “curtain”

Project Specs

Location:

非常感谢 ERI SUMITOMO ARCHITECTS 予gooood分享以下内容。
Appreciations towards ERI SUMITOMO ARCHITECTS for providing the following description:

该项目坐落在日本叶山的一处环境优美的场地,是为一对夫妇打造的住宅小屋。建筑师与致力于发展构造方法的公司ENJOYWORKS进行了合作,试图用传统的建造方式构建出可供使用者自由进行规划的体量,因而设计的重点在于,如何在有限的面积内对空间进行划分。

A small wooden house for a couple in Hayama, Japan where is surrounded by a rich natural environment. The project was developed in collaboration with ENJOYWORKS, which is developing its own construction method, under the condition that the user can freely plan inside the box of the conventional construction method. Based on that condition, we deepened our thinking of how to partition within the outline determined by the required number of square meters.

▼住宅外观,exterior view ©Takashi Okamoto

设计师在简单的“方盒子”中置入了一扇半透明的幕墙,并借助计算机技术设计了照明、空间关系以及幕墙的倾斜度和位置等。“幕墙”由亚克力板和铁杉木框架构成,呈南北向横跨于室内,并在上端微微倾斜,从而在一层形成一个中庭空间;二层作为房间的延伸,通过墙面上特定位置的开口与中庭拉进了距离,使房间里的人能够实际地感受到彼此。

This brought us to the concept of inserting a “curtain” – curved surface – in contrast to a simple box. Technically, we utilized computational technique to design lighting, relationship between rooms, and the inclination or squeezing of walls etc. The ‘curtain’, which is made of a acrylic panel and hemlock grids, crosses the north and south and tilts the upper end slightly, so that the first floor centred on the atrium and the second floor, which is a continuation of small rooms, make the sense of distance closer while gently dividing. In addition, openings were provided at key points so that people could actually see and feel each other.

▼亚克力材质的“幕墙”在上端微微倾斜,
the acrylic ‘curtain’ tilts the upper end slightly ©Takashi Okamoto

▼开敞的中庭空间,the central atrium space ©Takashi Okamoto

▼室内细部,interior detailed view ©Takashi Okamoto

▼二层空间,the second floor ©Takashi Okamoto

▼二层墙面上的开口与中庭拉进了距离, ©Takashi Okamoto
openings were provided at key points so that people could actually see and feel each other

▼俯视一层空间,overlook to the ground floor ©Takashi Okamoto

▼二层书房,study room on the second floor ©Takashi Okamoto

白天,幕墙是一块干净纯白的表面,到了晚上则像灯箱般照亮整个房间。它作为住宅中的重要元素,在不同的时间里营造着不同的场景和氛围。

The ‘curtain’ is a clean white surface during the day but lights up the whole house like a lantern at night. It becomes an important element of this house, which produces a whole house in various ways throughout the day.

▼幕墙细节,detailed view ©Takashi Okamoto

▼玄关区域,entry hall ©Takashi Okamoto

▼夜间的幕墙照亮整个房间,
the ‘curtain’ lights up the whole house like a lantern at night ©Takashi Okamoto

Complete:2019年12月
Site area:151.07㎡
Construction area:50.17㎡
Total floor area:74.52㎡
Design:ERI SUMITOMO ARCHITECTS/住友恵理+ENJOYWORKS
Construction:Y’s home
Photography:Takashi Okamoto

More:ERI SUMITOMO ARCHITECTS

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment