BOKURA JUKU, China by N+A Studio

The cambered ceiling drawing studio

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 另建筑设计工作室(联系邮箱:nastudio@yeah.net 予gooood分享以下内容。更多关于:N+A Studio on gooood
Appreciation towards N+A Studio (contact: nastudio@yeah.net) for providing the following description:

 

我梦想着绘画,我画着我的梦想 —文森特-梵高
I dream of painting,and then I paint my dream. – Vincent van Gogh

每个人画者都有着自己的梦想,画室是一个可以让画者成就梦想的地方。拱顶画塾坐落于上海复兴西路一幢老式的商务楼内,隐于建筑走廊内的尽头。原有建筑内顶被密布的管道限制了空间的高度,并严重的影响了室内采光效果。这个因素极大的消弱整个室内的空间感。在业主方的委托下,希望在呈现画室空间外,也能衍生成集画廊、展示厅、授课室、会议室、聚会厅等多功能的空间。

Every painter has his own dream, drawing studio is the place where painters can achieve his dream. Cambered ceiling drawing studio located in an old business building on Fuxing West Road in Shanghai, hidden at the end of the building corridor. The densely covered pipes in the original building ceiling greatly limit the height of the space and badly affect the indoor space to absorbs natural lighting. This factor has led to a major malady of the whole space. This factor greatly weakens the spacious sense of interior space. Under the entrustment of the owner, it is hoped that space can be present as a drawing studio , it can also be derived into a multi-functional space including gallery, exhibition hall, lecture rooms, meeting rooms and ball rooms.

▼画室入口,the entrance of the drawing studio ©吕晓斌

沿着原有建筑走廊墙体向内划出一道优美的弧型将引领访客探寻画室空间的奥秘。白色的单纯会勾起来者一窥究竟的好奇心。采用高雅的黑色拱廊与公共空间走廊的白色涂料相之反差,黑色拱廊连接着每个空间,可将访客引入洽谈接待区、休息区、办公室,和VIP画室。拱廊延伸的末端是VIP画室的磨砂玻璃门,内部的活动影像通过窗外的阳光被影射在磨砂玻璃门上,同时光线也随之带入黑色拱廊空间,被留在磨砂玻璃上的阴影犹如阴历礼赞般的自然画作。VIP空间保留了原有建筑拱形窗,增加新的拱顶空间与原有的拱形窗相结合,营造画廊式的画室空间。

Along the original walls , a graceful curved panel will lead visitors to explore the mystery of the space. The simplicity of white color will arouse the curiosity of the peeping. Adopting the elegant black arcade as opposed contrast to the white color of the public gallery. The black arcade connect to each space as well as introduce visitors to negotiation reception area, lounge area, the office, and VIP studio. At the end of the extension of the arcade is the frosted glass door of the VIP studio. Activities of human is reflected on the frosted glass door by the sunlight, while the light also enters the black arcade space, shadow on glass door just like a natural painting is celebrating the lunar calendar. The original arched Windows of the building were retained in the VIP space, and a new vaulted space was added to combine with the original arched Windows to create a gallery-style studio space.

▼黑色的拱廊与白色的公共空间走廊形成反差(左),拱廊延伸的末端是VIP画室的磨砂玻璃门(右),the black arcade contrasts with the white public gallery (left), at the end of the extension of the arcade is the frosted glass door of the VIP studio (right) ©吕晓斌

▼VIP画室空间入口(左),VIP画室空间,增加新的拱顶空间与原有的拱形窗相结合(右),the entrance of the VIP space (left), the VIP space, a new vaulted space is added to combine with the original arched windows ©吕晓斌

“L”型的木质体块将涵盖接待、展示、储藏、休息、吧台等功能,让空间尽可能的简洁,让建筑的原有屋顶管道裸露,使空间的高度完全展现。两拱交错使空间高度在视觉上得到延伸,营造静怡的画室空间。拱顶两侧的木质空间使白色拱形画室得到了延展,也让户外和阳光在此得到了喘息与过度。

“L” wooden block will present receive counter, display, store, rest, bar and other functions, to make the space as simple as possible, so that the building’s original roof pipes exposed, so that the height of the space fully show. Two arch crisscrossing ceiling design make space looks higher visually, building a quietness and peaceful space. The wooden Spaces on two side of the vault extend the white arched studio visually, at same time allow the sunlight to slide in.

▼画室空间,拱顶两侧的木质空间使白色拱形画室得到了延展,the drawing space, the wooden spaces on two sides of the vault extend the white arched studio visually ©吕晓斌

▼画室空间局部及其光影,
the drawing space and its light and shadow effects ©吕晓斌

木质弧形墙体成为这个画室空间的另一种可能性,在完全打开的时让画室空间得到延伸,当把隐藏的展板从储藏间内拉出时变成了展示的回廊。随着空间的功能的需求,依次排列作为画作展示,拼接一起作为培训会议的投影来分享,并设计了隐藏式挂画轨道。拱顶之间上下错层出更好的隐藏了空调设备,冷暖风依与拱形的弧度自上而下。隐藏的展板展开后与画室的拱顶相拼合,从而形成一个完整的拱形画室。

▼隐藏的展板,the hidden boards ©吕晓斌

Wooden arc wall becomes another possibility in this studio space, extend space visually when they are in the fully open studio space, can be display corridors when pulling away from the hidden panel inside the storage room. As the demand of the function of space, panels line up turn to a painting show wall, stitch together as a projection to share the training meeting, with hidden hanging painting track. Special split -levels vaults designed for hiding the air conditioning facility in order to let cold and warm winds depending on the vault ‘s arc from top to bottom. Unfold the hidden panels and join with the vault of the studio to form a complete gallery below the arch.

▼隐藏的展板展开后与画室的拱顶相拼合,从而形成一个完整的拱形画室,unfolding the hidden panels and joining with the vault of the studio to form a complete gallery below the arch ©吕晓斌

▼金属色彩颜料墙,秩序井然,给白色的空间增添了一笔彩虹般色彩,metallic color pigment wall which is arranged orderly, bring rainbow color to the white space ©吕晓斌

▼颜料墙近景,
close-up view of the metallic color pigment wall ©吕晓斌

▼平面布置图,layout plan ©另建筑设计工作室 

项目名称:沐良塾
设计公司:另建筑设计工作室
项目类型:教育培训空间
场地地址:中国上海
完工日期:2019年8月
设计师:王峰
施工方:陈清华
摄影师:吕晓斌
面积:210 sqm
材料:浅色木地板/ 黑色烤漆不锈钢/ 白色涂料 /
灯具:西顿照明

Project Name: BOKURA JUKU
Architect’s firm: N+A Studio
Project Type: Education
Location: Shanghai, China
Completion Date: Aug. 2019
Design team: Leo Wang
Contractor: Chen QingHua
Photographer: Lv XiaoBin
Interior area: 210 sqm
Materials: Wood /Pvc/ White paint/
Lighting: CDN

More: N+A Studio (contact: nastudio@yeah.net)
更多关于:N+A Studio on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment