HOUSE 49, China by Atelier Waterside

A vertical space on a 27 square metres site

Project Specs

Location:

非常感谢 氹边建筑工作室(联系方式:liuyang-atelier@qq.com)予gooood分享以下内容更多关于他们:Atelier Waterside on gooood
Appreciations towards Atelier Waterside (contact: liuyang-atelier@qq.com) for providing the following description:

建筑的场地位于广州河南闹市的里巷内。3米x9米的狭长基地两侧紧贴着邻居家,东西朝向使得外部条件更为恶劣。委托人是一对年轻的艺术家夫妇,希望可以有两间卧室以及不太高的造价。

House site is located in downtown Guangzhou, honam lane. The 3m x 9m narrow base is close to the neighbors, and the east-west orientation makes the external conditions even worse. The client is a couple of young artists who wish to have two bedrooms and a low cost.

▼住宅及周边环境鸟瞰,aerial view of the house and surroundings  ©张超

我们希望建造一栋可以抵抗炎热、潮湿以及在混沌的城市中自处的住宅,让住户在这个住宅的庇护下与阳光、风、雨水、植物更亲密相遇与相处。设计在原有的建筑轮廓里围合出新建筑的边界,建筑的外墙采用了洗石米的工法试图让建筑融入在周边的环境里。

We hope to build a home that is resistant to heat, humidity, and can be found in a chaotic city, allowing residents to get in touch with the sun, the wind, the rain, and the plants under the shelter of this home.The design encloses the boundaries of the new building in the original building’s outline, and the exterior of the building uses the method of washing stone to try to integrate the building into the surrounding environment.

▼建筑外墙采用了洗石米的工法让建筑融入周边环境,exterior of the building uses the method of washing stone to try to integrate the building into the surrounding environment  ©张超

在相对封闭的住宅内部前后分别布置了庭院与天井,这些与内部的间隙串联可以形成流动的半户外空间,既能作为采光通风也为住户提供了视觉上的私密。希望住户无论是在浴室、卧室还是厨房都可以感受到整个住宅所带来的庇护感,同时也能在住宅的内部感知到彼此。设备上除了在两间卧室设置空调外,其它区域住户可以通过的百叶窗与可开启的天窗来调节室内的小气候来应对外部变化。

The courtyard and the patio are respectively arranged in front of and behind the relatively closed house. These are connected in series with the internal gap to form a flowing semi-outdoor space, which can provide light and ventilation as well as visual privacy for the residents. It is hoped that residents will feel the sense of shelter from the entire home, whether in the bathroom, in the bedroom or in the kitchen, but also in the interior of the home. In addition to the air conditioning in the two bedrooms, the louver and the open skylights that other residents can use to adjust the indoor microclimate to cope with external changes.

▼相对封闭的住宅内部前后分别布置了庭院与天井,the courtyard and the patio are respectively arranged in front of and behind the relatively closed house  ©张超

▼一层起居和厨房空间,living and kitchen on the first floor  ©张超

▼天窗用于采光通风和为住户提供视觉上的私密性,the skylights can provide light and ventilation as well as visual privacy for the residents  ©张超

▼二层空间,second floor space  ©张超

▼楼梯将各层空间联系起来,the staircase connects all the floors  ©张超

▼二层楼梯一侧洗手间,bathroom next to the stairs on the second floor  ©张超

▼宽阔的窗户让室内房间与庭院相连,the wide window opens the room to the courtyard  ©刘洋

▼三层空间,third floor space  ©张超

▼房间外部休闲区域,leisure space outside the room  ©张超

▼四层开放式平台空间及天窗,the opening platform and skylight on the fourth floor  ©张超

▼剖透视,section perspective

▼平面图,plan

▼立面图,facade

项目名称:49号住宅
项目所在地:广州市同福东路
项目类型:住宅建筑
建筑师:刘洋 / 氹边建筑工作室
委托人:朱建林,刘嘉雯
面积:基地27平米
结构形式:混凝土框架结构
主要材料:混凝土,乳胶漆,水磨石,洗石米,玻璃
设计时间:2017-2018
施工时间:2018
摄影师:张超
Project Name: HOUSE 49
Location: Tongfu East Road, Guangzhou, Guangdong Province, China
Project Type: House building
Architects: Liu Yang/Atelier Waterside
Delegator: zhu jianlin,liu jiawen
Area: 27m²
Structural form: concrete frame structure
Main Material: Concrete, Latex paint, Terrazzo,Washed stone,Glass
Design Cycle: 2017-2018
Construction Cycle:2018
Photographs: Zhang Chao

More: 氹边建筑工作室(联系方式|contact:liuyang-atelier@qq.com)更多关于他们:Atelier Waterside on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment