HEYTEA LAB GUANGZHOU by Leaping Creative

Taking tea-drinking spaces as the medium, strengthen the connection with local culture

Project Specs

Location:

感谢 立品设计 予 gooood 分享以下内容。更多关于他们请至:Leaping Creative on gooood.
Appreciation towards Leaping Creative for providing the following description:

从2018年开始,千店千面的店面设计策略让喜茶品牌DNA中的年轻潮酷属性深入人心;如今喜茶也进一步通过对店面主题概念及设计风格的探索,持续挖掘中国传统茶文化焕新的可能性。

Since 2018, HEYTEA’s young and cool DNA has been going deep into consumers’ minds through working with different designers to give each of its stores a distinctive image. Currently, the brand is continually exploring new themes and design styles for its new stores, with a view to opening up new possibilities to revitalize traditional Chinese tea culture.

▼店铺外观,the exterior view © 黄早慧

继上海和深圳之后,广州的喜茶LAB店在市中心核心商圈中的高端综合体天环广场中开出。HEYTEALAB是开在中国一线城市的旗舰店型,目标是以茶饮空间为媒介,与在地文化发生更深层的联结,与城市中的年轻人们分享品牌的故事。

The project is the first HEYTEA LAB store in Guangzhou, situated at Parc Central, a luxury mall in the heart of the CBD.“HEYTEA LAB” is the brand’s flagship store with presence in China’s first-tier cities such as Shanghai, Shenzhen and of course Guangzhou. Taking tea-drinking spaces as the medium, it aims to strengthen the connection with local culture and share the brand’s story with young people.

▼商场内部门店入口,Store entrance inside the mall © 黄早慧

与天环广场一路之隔的是初建于90年代的开放式社区,老广街坊休闲写意的生活方式与现代都市的快节奏日常在这里交融。在这个男女老少全民喝茶的地方,随处可见的「茶楼」就是广府人生活哲学的载体。三五好友相约“得闲饮杯茶”,在“一盅两件”中生出闲情逸致,在怡然自得中获得灵感。

Across the road from Parc Central is an open old community built in the 1990s. The site is a place where the leisurely lifestyle of the old neighborhood and the fast pace of modern urban life merge. Guangzhou is well-known for its tea-drinking culture, and tea houses everywhere in the city have become a carrier that embodies the locals’ life philosophy. Gathering with friends to enjoy a cup of tea and dim sum in a carefree mood has long been a norm in the local people’s daily life.

▼分析图与招牌设计,axonometric diagram and logo design © Leaping Creative 立品设计

从「茶楼」主题和当地人独特的休闲生活状态出发,「阿喜茶楼」整体强调舒适、友好、适合长时间停留的空间体验。室内以白色和自然的木色系为主,两层落地玻璃幕墙带来充足的光照。

Taking cues from the local culture and leisurely lifestyle, the design team identified “tea house” as the theme of this store, and focused on creating a cozy yet intimate space which allows customers to spend time there. The space is dominated by white and natural wood hue, with the double-height glass curtain wall bringing in ample daylight.

▼店铺室内概览,overall of the interior © 黄早慧

▼室内以白色和自然的木色系为主,The space is dominated by white and natural wood hue © 黄早慧

LAB店除了一层的基础饮品吧台外,还有独有的、位于二层的「茶极客」吧台及甜品吧台;另设周边贩卖区域「喜茶百货公司」。商铺原建筑两层面积合计仅350㎡左右,一层容纳厨房及吧台后还需设置一定数量的座位及楼梯,面积十分局促。

Besides the bar counter that serves basic tea drinks on the first floor, there is a TEA GEEK LAB and a dessert counter on 2F. In addition, “HEYTEA Department Store”, an area selling the brand’s derivatives such as tote bags and cups is also set in the space. The two-storey space occupies an area of about 350 square meters. The space on the first floor is very limited, which needs to accommodate not only the kitchen, bar counter but also the staircase and a certain number of seats.

▼楼梯入口与座位区融合,The staircase entrance merges with the seating area © 黄早慧

▼楼梯下的空间,space beneath the stair © 黄早慧

而由于建筑层高过高,如采用常规Z字型楼梯会造成折数过多而体验不佳,或是一层占用面积过大而座位不足等问题。故设计师选择借用一层厨房与天花的高差空间,架设异形楼梯。

The ceiling is 9.7 meters high, so a conventional “Z”-shaped staircase may cause unpleasant experiences due to too many zigzags. Besides, it may take up too much space on the first floor, leaving little area for arranging seats. Based on those considerations, the design team took advantage of the height difference between the kitchen and the ceiling of the first floor, and eventually created an irregular staircase.

▼异形楼梯,irregular staircase © 黄早慧

在夏季午后的夕照下,楼梯就是全店最好的打卡拍照点。而在楼梯天井两端,品牌标志性的小男孩LOGO和「HELLO广州」主题装置也让顾客的上下楼体验更加丰富有趣。装置呈现精致复古的造型,并以老式户外广告牌的三棱柱结构实现不断变化的画面。翻牌模拟传统茶楼中的点心牌造型,展示明星产品和喜茶在广州开出的里程碑式门店。

In summer afternoon, the staircase provides an ideal setting for taking photos. The brand logo and the art installation “Hello Guangzhou” are respectively set on the walls in the stairwell, creating diverse and fun experiences for customers as they walk up and down stairs. The art installation features an exquisite and retro-style form, and shows varying visual effects via the triangular-prism-shaped structures of old-style signboards. Names of HEYTEA’s popular tea drinks are presented on the revolving structures, which simulate the appearance of dim sum panels used for taking orders in traditional local tea houses and help to enhance the image of this landmark HEYTEA store in Guangzhou.

▼「HELLO广州」主题装置, art installation “Hello Guangzhou” © 黄早慧

▼品牌标志性的小男孩LOGO, The brand logo © 黄早慧

▼位于二层的「茶极客」吧台及甜品吧台,TEA GEEK LAB and a dessert counter on 2F © 黄早慧

地面铺设的改良花砖和墙面使用的两款定制手工砖从岭南传统建筑中获得设计灵感,是当代设计对传统材料工艺的复刻,让精致与质朴可以兼得。门洞造型来源于骑楼门窗中常见的纹样,深色装饰线条进一步强化了岭南建筑的印迹。

Both the improved tile floorings and the two kinds of bespoke handmade bricks on walls draw inspiration from traditional Cantonese architectures. They are replications of traditional materials and craftsmanship based on contemporary design, and at the same time integrate exquisite and austere textures. The door opening references the common form of doors and windows in traditional local arcade buildings, with its dark-colored decorative lines highlighting the “mark” of local buildings.

▼当代设计对传统材料工艺的复刻,replications of traditional materials and craftsmanship based on contemporary design © 黄早慧

▼门洞造型来源于骑楼门窗中常见的纹样,The door opening references the common form of doors and windows in traditional local arcade buildings © 黄早慧

▼地面铺设的改良花砖和墙面手工砖以岭南传统建筑为灵感,tile floorings and the handmade bricks draw inspiration from traditional Cantonese architectures © 黄早慧

家具造型来自上世纪80、90年代的经典款式,金属脚、木纹贴皮、人造革靠背,典型的南洋风格特征是岭南人独有的童年记忆。“一盅两件”和“饮啖茶食个包”这样的粤语流行金句被应用于空间墙面装饰,与当地年轻人达成默契。

The furniture is characterized by classical forms prevailing in the 1980s and 1990s. The metal chair legs, wood-grain veneers and artificial leather backrest feature typical Southeast-Asian style and carry the local people’s childhood memory. In addition, famous Cantonese idioms about tea drinking such as “One cup accompanied by two pieces” and “Drink a cup of tea and have some dim sum” are added onto walls, functioning as adornments while also resonating with local young people.

▼家具细部,details of the furniture © 黄早慧

「喜茶百货公司」贩卖区域在临街入口处,贴合楼梯底结构,利用货架及中岛形成了更具销售氛围的半围合小空间。在「茶楼」主题之下,设计师对传统茶楼中的点心手推车和蒸笼这些具有代表性的元素进行再设计,构建会讲故事的场景。

HEYTEA DEPARTMET STORE,i.e. the area selling the brand’s derivatives, is placed at the foyer close to the street. It makes full use of the space under the stairs, and forms a small semi-enclosed area via the shelf and island counter, thereby generating a retailing atmosphere. Centering on the theme “tea house”, the design team reinterpreted iconic elements of traditional tea houses such as cart and steamer, to create storytelling scenes.

▼楼梯细部,details of the staircase © 黄早慧

▼墙面细部,details of the wall © 黄早慧

▼店铺区位,location of the project © Leaping Creative 立品设计

项目名称:「阿喜茶楼」喜茶广州LAB店
项目地址:中国 广州 天河区 天环广场
项目客户:HEYTEA 喜茶
项目面积:350㎡
设计公司:Leaping Creative 立品设计(www.leapingcreative.com)
主创设计:郑铮 Zen、陈晓雯
参与设计:杨鹏辉
装置设计:梁明灏
项目经理:陈常CC、尤东芝
项目摄影:黄早慧

Project name: HEYTEA LAB GUANGZHOU
Location: Parc Central, Tianhe District, Guangzhou, China
Client: HEYTEA
Area: 350 m2
Design firm: Leaping Creative (www.leapingcreative.com)
Chief designers: Zen ZHENG, Xiaowen CHEN
Participating designer: Penghui YANG
Installation designer: Minghao LIANG
Project managers: CC CHEN, Dongzhi YOU
Photographer: Zaohui HUANG

More:立品设计。更多关于他们请至:Leaping Creative on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment