Heli-stage, China by ATAH

A continuous visiting experience

Project Specs

Design:
Location:
Materials:

感谢 介景建筑 予gooood分享以下内容。更多请至:ATAH on gooood 
Appreciation towards ATAH for providing the following description:

CTC绍兴中纺时尚中心是绍兴科学城的综合性商业项目,将于今夏正式开业。整个工程涉及多种商业业态混合,是整个绍兴柯桥科学城的核心纽带。其中一枚回转艺廊就是这纽带上的核心璀钻。

The CTC(China Textile Center)is an art & commercial complex in the Shaoxing, and will officially open in the summer of 2018. The project involves a mix of commercial typologies, and will become the core of the Keqiao Science City in Shaoxing.

▼鸟瞰图,aerial view

回转艺廊位于CTC绍兴中纺时尚中心商业群的咽喉要道,既是艺术和体验商业的承载体。也是整个项目对外的标志性入口展示。正因为这样的项目背景,在立项之初,我们就意识到此处呼唤的是一个具有独立个性,集商业爆破力和艺术感染力于一身的特殊构筑物。

The Heli-stage of the CTC is the epicenter of the commercial complex and is correspondingly located at the main project entrance, which is the symbolic center of the entire project. Due to the background of the project, a unique structure with its own design language proposes to fuse the various commercial attractions with an artistic blast.

▼建筑外观,exterior view

▼一个螺旋的展示舞台,a spiral stage

设计展开的概念切入点是提供一个螺旋的展示舞台,混沌楼层的差别,翻转室内外的界限。创造一种无界连续的展览空间体验。为了实现这样的空间体验,我们采用了螺旋面最小曲面的几何原型。当参观的人们拾阶而上的时候在眼前展开的将是延绵不绝的景象。不经意间就在室内/室外的风景/展物中穿梭了。而当需要举行大型的演出,秀场表演的时候,表演者仿佛脚踏着巨形的旋转楼梯款款的走到舞台中央。

The design concept involves a spiral form, blurring the boundary between  floors, therefore connecting the exterior space with the interior, creating a continuous exhibition space.  In order to achieve such visual effect, a geometric web fuses onto a helical surface.  One will shuttle through both indoor and outdoor landscaping via the access staircase without being aware of the transition due to the blurring effect of the floors.  During an artistic presentation, performers seem to be walking towards the center of the stage via a slow spinning staircase.

▼立面细部,facade detailed view

▼巨大的楼梯通向建筑中央,the slow spinning staircase leading to the center of the stage

为了实现如上的空间意向,设计采用了核心筒+整体钢结构,主要做法如下:1.主要的竖向结构是位于圆心的钢结构核心筒,内含管井和电梯设备。2.其中从一楼上三楼的楼梯旋转面直接由和钢结构核心筒相切的,水平钢梁向两侧悬挑叠加支撑。3.三层整体桁架,结合平面外围布置的悬索吊住下方结构。创造水平面的无柱空间,自由平面。4.利用结构桁架内空间与吊顶内空间布置管线及设备。可以说这栋真正的莫比乌斯流线的达成,完全依赖的是结构的颠覆性设计。

Structurally, the design adopts a core-tube relationship: 1. The main structure is the steel core in the center, which houses a central air well, and an elevator. 2.The changing geometry of the staircase from the first to the third floor is directly tangential to the structural steel core, while horizontal steel members overhang to support the spandrel. 3. The space frame, in combination with a suspended cable at the periphery of its own surface creates a column-free space on the horizontal. 4. The leftover spaces within are used to contain building services and equipment. In summary, the structural design adopts the subversive nature of a Mobius Strip.

▼模型,model

出于对形态概念的进一步加强,外幕墙是采用三角形弧形双层Low-E玻璃单元尺寸(3m*2.3m*1.6m)包裹整个圆柱立面。中间顺应坡道面的展开撕裂出圆弧的切口角度为三角面边角的1/2,如此只需基于同一个单元尺寸来生产加工。由于项目紧挨高铁线,其传播效应将是跨城市级的。回转艺廊在项目开始之初,业主就提出一个设想最大化的让建筑成为整个中纺城项目的展示节点,为此我们除了为项目寻找契合的内部空间特性,还需对外进行最大的投射。于是光电幕墙成为最佳的选择,最终采用的是360度P16整体铺设,将在夜幕降临之际变身为一枚跳动的璀璨明珠;或在圣诞之际化身为白色的冰雪城堡。

▼圆弧的切口顺应建筑中央的坡道面“撕裂”般展开,the curved circulation spreads along the ramp in the centre of the cylindrical building

In order to further strengthen the concept of morphology, curved triangular Low-E double glazed units make up the outer curtain wall (3m by 2.3m by 1.6m in size), wrapping its cylindrical facade. The façade within the central void consists of a single modular unit. As the project is a transport-orientated design in close proximity to the High-speed Rail, it is easily accessible from other cities. The developer have plans to make the Heli-stage the display nucleus of the entire CTC.  As such, a projection wall exhibits features of the project, transforming the center into a shining beacon amongst darkness; and an ice fortress in winter.

▼光电幕墙,photoelectric curtain wall

室内设计核心概念契合纺纱主题,从纺纱相关的物件中提取抽象设计元素,以旋转、扩散、交织为手法包裹行走在建筑内的观众,在展现奇特空间质量的同时,产生的那一点点的感动。若你驻足,有所深思,也许你的思绪会在展厅顶部的层层涟漪中,迎接建筑师想要告诉你的那个答案。室内设计通过对纺织工艺抽象的提纯深化建筑概念中浩大、流动、生生不息的建筑体验。正因为此,我们相信对绍兴纺织文脉的传承,对结构空间表现力的展现,对表皮层次的系统拟合将是支撑此建筑具有持久生命力的源泉。

The interior design adopts the concept of weaving, using abstract design elements such as the spinning wheel. Upon entry, visitors immersed into the architectural extravaganza of rotating, diffusing, and interweaving movement, which celebrates the space. This is accentuated by its interior design, taking cue from the textile production process, as well as the local textile culture in mind.  With appropriate planning of both building hardware and software, the project is envisioned to be more sustainable than other new constructs within its era.

▼室内空间(渲染图)以旋转、扩散、交织的方式将观众包裹在内,interior view (renderings), visitors are immersed into the architectural extravaganza of rotating, diffusing, and interweaving movement

有趣的是,作为多元化的设计机构,我们联合珠宝设计师共同推出了基于项目的限量版挂件。深受业主和时尚人士的喜爱,扩展了设计介入生活的另一种角度。

Interestingly, as a diversified design studio, we jointly launched a limited edition pendant based on the project in collaboration with a jewelry designer. Popular among clients and fashionistas, the pedant reflects integration of design into life from another perspective.

▼灯光效果,lighting effect

▼变化的立面,changeable facade lighting

▼鸟瞰图,aerial view

▼基于项目推出的限量版挂件,the limited edition pendant based on the project in collaboration with a jewelry designer

▼设计示意图,design diagram

▼1层平面图,1F plan

▼2层平面图,2F plan

▼3层平面图,3F plan

▼立面图,elevations

▼剖透视图,sectional perspective

▼剖面图,section

▼结构模型示意图,structural diagram

建筑师: ATAH 介景建筑(www.a-tah.com)
项目地点: 浙江省绍兴市 | 金柯桥大道/绸缎路
主持设计师: 徐光,王丹丹
设计团队: 季仲夏,何凡,张德俊,杨朕钦,耿令香
建筑面积: 2400㎡
建筑年份: 2018
业主: 中国轻纺城中央商务区开发建设指挥部
室内设计: ATAH介景建筑(概念)+上海宽创(设计施工一体化)
标识设计: ATAH介景建筑(全过程)
合作设计: MADA s.p.a.m.
甲级设计院: 同创工程设计有限公司,上海东方建筑设计研究院有限公司
幕墙顾问: 浙江宝业幕墙装饰有限公司
摄影师: shiromio
珠宝展示:iRiffle
Architect: ATAH(www.a-tah.com)
Location: Shaoxing,Zhejiang
Chief Architect: Guang Xu;Lilas Dandan Wang
Design Team: Ji Zhongxia; He Fan; Zhang Dejun; Yang Zhenqin; Geng Lingxiang
Area: 2400 ㎡
Project Year: 2018
Client: Office of CTC Development
Interior Design: ATAH (Concept); Shanghai Kuanchuang (design and construction)
Sign System Design: ATAH (All Phase)
Collaboration:MADA s.p.a.m.
LDI:Tongchuang Engneering Design Co. ;
Institute of Shanghai Architectural Design and Research Co., Ltd
Curtain Wall Consultant: Baoye Group
Photograph: Shiromio
Jewelry:iRiffle
English: Sean Lee

More:ATAH,更多请至:ATAH on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment