Harmony Courtyard, Beijing, China by B.L.U.E. Architecture Studio

New living model for “Household 3.0”

Project Specs

Location:

感谢 B.L.U.E. Architecture Studio 予gooood分享以下内容。更多关于他们:B.L.U.E. Architecture Studio on gooood. Appreciation towards B.L.U.E. Architecture Studio for providing the following description:

新光大中心ArtPark9就生活方式的更多可能性提出“居住之问”,建筑师青山周平以“和院”作出了回复。

城市是什么?是容器,包藏每个人生活和工作的空间;是历史,在嘀答声中跨越千百载的时间;是生命,在一代一代人打磨与接续中昼夜滋长的活物,你观城市,城市也观你。

和院——新家族的家,是一个约120平米的室内空间,在项目中,我们思考的不仅仅是如何打造当代舒适的室内生活空间,更着重考虑在未来新时代——家的另一种可能。

▼和院室内一览,overall view of the Harmony Courtyard ©夏至

Centering on the possibilities of future lifestyles, New Everbright Center invited Shuhei Aoyama to design a living space in ArtPark9. Through “Harmony Courtyard”, the architect interpreted a unique dwelling space from a distinctive perspective.

What’s the definition of city? It’s a container, which holds the living and working space for everyone; It’s history, which spans hundreds or thousands of years in the time river; It’s a living being, which has been growing and shaped by generations of people. When you look at the city, the city also watches you.

“Harmony Courtyard” is an interior space covering an area of about 120 sqm, and a home for a new type of household. In this project, the designer Shuhei Aoyama thought deeply about how to create a comfortable contemporary living space, and more importantly, explored a new possibility for home in the future.

▼平面图,房子中间设置庭院式的公共空间,plan, courtyard-like public area in the middle of the space

在过去,居住模式常是祖孙几代人共同居住,几代同堂的生活模式我们将其称之为家庭的1.0版本。逐渐家庭模式变成了父母与一个孩子,在日本则是父母与两个孩子,这是家庭的2.0版本。及至现在,世界各大都市,越来越多的家庭变成一个人,这是家庭3.0的版本。

城市正在逐渐变成“一个人的城市”。在东京的核心区域,独居的老年人与年轻人占据了超过半数的比例,我们想象中的传统家庭已经在逐渐的瓦解和消失,这也即将是北京未来所要面对的事情。

在家庭1.0时代,我们有四合院和土楼;在家庭2.0时代,也有相应的两室一厅,三室一厅的住宅楼。到了家庭3.0时代,家应该是一个怎样的状态呢?

▼设计师设想的家庭3.0时代的家,以院落为中心,house for “household 3.0” with courtyard in the middle of the space ©夏至

The dwelling pattern of humans has been evolving with the time. At the very beginning, several generations of the family lived together, which is regarded as the version 1.0 of households. Later, the family unit gradually became smaller, usually consisting of the parents and one child (generally two kids in Japan), that is “Household 2.0”. Nowadays, more and more one-person households are emerging, especially in large cities worldwide, indicating that “Household 3.0” is coming.

Cities are gradually transforming into places composed of one-person households. In the core area of Tokyo, the senior and young people who live alone account for more than half of their populations. Traditional households have been disintegrating and disappearing, which is what Beijing will have to face in the future.

In the “Household 1.0” era, there are courtyard dwellings and earthen buildings. During the “Household 2.0” period, there are residential apartments with one living room and two or three bedrooms. When it comes to “Household 3.0”, what should a home look like?

▼不同功能围绕院落布置,functional spaces arranged around the courtyard ©金伟琦

带着这样的思考,设计师青山周平与其团队展开了项目的研究。发现大部分的户型都是基于婚姻和血缘关系建立的家庭居住模式,首先打破的便是户型设计。

他们把原有的隔墙全部拆掉,在房子正中间设计了一个庭院式的公共空间,并把四周的回廊抬高,使庭院下凹,高度恰好成为人们休憩的座椅。

With this question, Shuhei Aoyama and his team started the project research. He found that the layouts of most residences were based on the household pattern formed by marriage and blood relations. Therefore, to create a living space for a one-person household, the first step was to break the traditional residential interior layout.

The design team dismantled all the partition walls in the original space, and created a courtyard-like public area in the middle of the space. Besides, they elevated the surrounding corridor in an appropriate height, making the yard sunken and endowing the corridor with the function for sitting.

▼下沉庭院空间,sunken courtyard space ©夏至

从上方俯瞰空间,似乎是四合院。如果将屋顶拿掉,就可以看到四周的卧室、卫生间、淋浴室、厨房等等,设计师将私人空间尽量压缩,将更多的空间释放到了公共区域,我们的生活便在这里展开。

The space appears to be a traditional Chinese courtyard when looking down at it. If the roof is removed, the bedroom, toilet, shower room, and kitchen, etc. around the yard could be seen from above. The designer tried to compress the private space as much as possible, so as to leave more space for the public area, where life will be enjoyed.

▼庭院四周设有各种功能空间,functional spaces arranged around the courtyard ©夏至

▼庭院一侧的入口空间,entrance at one side of the courtyard ©夏至

▼从入口看整个庭院空间,view of the courtyard area from the entrance ©夏至

▼从庭院可以看到的卧室,bedroom which could be viewed from the courtyard ©夏至

▼从庭院可以看到的浴室,bathroom which could be viewed from the courtyard ©夏至

新家族的家,将人们从自己私密的空间中解放,不再是一个封闭的家庭区域,而是个体时代的新家庭住宅模式:更开放的高复合空间,拥有更多的可能性。

This home, designed for a new type of household, liberates people from their private space. It is no longer a closed living space, but a dwelling mode for the emerging one-person households, which is more open, highly compound and embraces more possibilities.

▼拉门关闭后庭院可用作放映室,空间拥有更多可能性,the courtyard could be used as projection room after closing the sliding doors, which gives the space more flexibilities ©夏至

设计师:青山周平
设计公司:B.L.U.E.建筑设计事务所
项目面积:117㎡
完工时间:2018.11
项目地点:北京市,通州区,新光大中心
摄影师:金伟琦、夏至

Designer: Shuhei Aoyama
Design company: B.L.U.E. Architecture Studio 
Project area: 117 m2
Completion time: November 2018

Location: New Everbright Center, Tongzhou District, Beijing, China
Photography: Jin Weiqi, Xia Zhi

More: B.L.U.E. Architecture Studio。更多关于他们:B.L.U.E. Architecture Studio on gooood

Post a Comment