Hangzhou Shengli Primary School Affiliated Kindergarten Design, China by The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd

Design between “small land use” and “large demand”

Project Specs

Location:

感谢 浙江大学建筑设计研究院有限公司 予 gooood 分享以下内容。更多关于他们,请至:Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University on gooood.
Appreciation towards Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University for providing the following description:

在钱江新城高密度的住宅高层包围之下,杭州胜利小学附属幼儿园的用地十分局促,不足3900平方米,但仍需满足9个班级的规模与丰富多元的功能要求。严苛的场地限制下,建筑师通过一系列设计策略,在满足功能诉求的同时,坚守为儿童创造充满阳光与活力的空间这一初心。

Surrounded by high-density residential high-rises in Qianjiang New Town, the land use of Hangzhou Shengli Primary School Affiliated Kindergarten is quite limited, less than 3,700 square meters. However it still needs to meet the scale of 9 classes and diverse functions. Under the strict site constraints, the architects conduct a series of design strategies to adhere to the principle of creating a space full of sunshine and vitality for children as well as the satisfaction of the functions.

▼幼儿园外观远景,附属幼儿园主入口与胜利小学的形体设计相呼应,distant exterior view of the kindergarten, the main entrance design between the affiliated kindergarten and Shengli primary school has consistency

 

限制中的创造 | Creation in restrictions

户外与自然是幼儿健康发展的关键空间,为争取尽可能多的户外活动空间并减少南向高层住宅以及小学的阴影影响,建筑体块沿东、北、西侧红线边界集中设置,围合出安静、宽阔的户外空间。教学单元作为孩子的高频活动空间,以互相错动、正南北向的盒子插入整个建筑体块,获得尽可能长的日照时间。

Outdoors and nature are the key space for children to grow up healthily. To strive for as much space for outdoor activities and reduce the shadow of high-rise residential buildings and primary school from the south, the kindergarten’s building blocks are centrally located along the eastern, northern and western red line, enclosing quiet and spacious outdoor space. As a high-frequency activity space for children, the teaching units insert the entire building block with lightly dislocated but south-facing boxes to obtain the sunshine as long as possible.

▼形体生成,form generating

为解决功能面积与容积率的矛盾,向地下与屋顶露台借空间,将多功能活动室及厨房等辅助用房安排在地下室,并以天窗、高侧窗、下沉庭院等满足其通风与采光的需求,充分利用一层与二层的屋顶露台为孩子们增加安全的户外活动场地。

To deal with the contradiction between functions and floor area ratio, the architects borrow space from underground and roof terraces. The auxiliary room such as kitchens is arranged in the basement, with skylights, high side windows, sinking courtyards to fully meet the needs of ventilation and lighting. The roof terraces in the first and second story serve as the safe outdoor venue for children.

▼户外活动空间与露台活动场地,the outdoor space and terrace venue

▼庭院式户外活动空间,the outdoor courtyard space

▼半地下室活动空间的屋顶露台,为孩子们增加安全的户外活动场地,天窗有利于露台下方活动空间的采光,the roof terrace of the semi-basement activity space, the roof terrace serves as the safe outdoor venue for children, and skylights meet the needs of ventilation and lighting of the interior space under it

 

光与影的设计 | Space of the Light and Shadow

建筑师通过光与影、明与暗的设计,尝试塑造出启发孩子想象力的空间。
外立面界面上,高低错落、大小不一的凹凸点窗传达着自由创意的特质,这些窗在室内的高度不同,伴随着孩子的成长,提供坐立、倚靠、仰望等使用方式,让孩子们有着别样洞察外界的体验。

Through the design of light and shadow, the architects try to create a space that inspires children’s imagination.
On the façade, the randomly placed windows of different sizes convey the idea of free-form creativity. These windows are also at different height indoors, which can provide a diversity of usages of sitting, leaning or looking up with the growth of children, bringing them different insights to observe the outside world.

▼幼儿园外立面局部,整体呈现浅灰基调,the overall light gray façade

▼幼儿园外立面局部,设有绿框的凹凸点窗,partial exterior view of the facade with the green-framed windows

主入口门厅中庭是一个充满光的空间,光线从圆角三角形天窗中洒下,透过直跑楼梯的栏杆形成丰富的阴影,午后时分,光又将从西侧的点窗斜斜射入中庭。孩子们可以尽情在中庭中沿着楼梯上下奔跑嬉戏,追逐变化的影子,与“激发幼儿生命活力、促进自主性发展”的生命教育理念相契合。

The main entrance foyer is an atrium full of light. Pouring from the rounded triangular skylight, the light creates the shadows through the handrails of the straight stairs. In the afternoon, the light goes obliquely from west windows into the atrium. Children can enjoy running up and down along the stairs in the atrium, chasing the shadow of change, which represents the life education concept of “inspiring the vitality of the children and promoting their endogenous development”.

▼主入口门厅中庭,蓝色飘带设计贯穿整个中庭,光线从圆角三角形天窗中洒下,the main entrance foyer, blue ribbon runs throughout the atrium, and the rounded triangular skylight introduces the light

▼主入口门厅中庭,光线透过天窗投下,形成丰富的光影效果,the main entrance foyer, light pours from the skylight, creating the shadows

▼洒满阳光的走廊和空间,bright corridors and spaces

▼圆角三角形的中庭采光顶,the rounded triangular lighting roof in the atrium

室内教学单元中,光线透过落地窗的窗框,被分割为一个个错动的长方形,以不同寻常的窗设计启发孩子的创造力。而半地下室活动空间中,三个异形、色彩各异的采光天窗洞口,让孩子们情不自禁地仰望,思考、探索着这神秘斑斓的光。

In the indoor teaching room, the light through the window frame is divided into staggered rectangles, which inspires the children’s creativity. In the semi-basement activity space, three colored skylights appeal the children to look up, thinking and exploring the mysterious light.

▼半地下室活动空间,设有三个异形、色彩各异的采光天窗洞口,the semi-basement activity space with three diverse colored skylights

 

作为点缀的三原色 | Three Primary Colors as the Embellishment

建筑师克制地运用着色彩,以原胜利小学标志中的藤黄色、天蓝色与草绿色作为设计的三原色,以点缀对比的手法激发轻松有趣的活泼氛围。在整体浅灰色外立面中,教学单元体块通过明快的三原色凸显其作为漂浮积木块的印象,也提高孩子对自己教室的识别性。但在教学单元内部,仍以乳白色墙面与木质地板为主,以营造温馨的氛围,依据活动区与午睡区的使用时长和对采光及空间高度的要求不同,对4.5米基本层高单元采用loft设计手法,不仅有效提高空间利用率,还给予孩子们流动而温馨的阁楼空间体验。

The architects choose the yellow, blue and green as the three primary colors from the logo of Shengli Primary School in the original Victory Elementary School, with a contrasting approach to stimulate a relaxed and vivid atmosphere. On the overall light gray façade, the teaching unit blocks highlight the impression as floating boxes through bright three primary colors, and also make it easy for the children to recognize their classrooms. While inside the teaching units, the interior is still dominated by milky white walls and wooden floors to create a warm atmosphere. At the same time, according to the different requirements on duration, lighting and height of the space between the activity area and the nap area, architects adopt the loft design in the height of 4.5m, contributing to the unique experience of the flowing space as well as the high efficiency of spatial utilization.

▼活动区与午睡区分离的Loft教学单元,Loft design separating the nap area from the activity area

室内整体以明亮的乳白色为基底,局部以色彩作为室内外空间延续或分割的暗示,如中庭通过蓝色的飘带将地面、楼梯、走廊与天窗联系起来,加强空间的整体性;每层教学单元的走廊窗套选取不同的三原色,便于孩子分辨自己所在的楼层。

In the bright milky white indoor space, the colors are adopted as a hint for the continuation or division of the space. For example, the ground, stairs, corridors and skylights in the atrium are connected through the blue color enhancing the integrity of the space. While the corridor windows are painted in different colors in different stories to help the children distinguish which floor they are on.

▼室内空间局部,高低错落的蓝色观察窗洞作为室内外空间分割的暗示,partial interior view of the kindergarten with the blue indoor observation windows as a hint for the division of the space

 

持续渐进的共建过程 | Continuous and Gradual Co-Construction Process

从项目启动之初到落成开园一年以来,整个空间营造过程乃至使用的完善离不开建筑师与各方参与者间的持续沟通。建筑师为促进孩子们的空间认知与体验设立了带直跑楼梯的通高采光中庭,在设计之初通过沟通使得幼儿园的这一灵魂空间不断得到各方的理解和尊重。建筑师还积极听取了业主的优化建议,为使用方的师生们自我发挥与自主布置创造了一系列留白空间。尊重设计的使用方充分理解建筑师的设计理念,通过与空间的互动、适应与调整,对设计进行二次升华,在教学单元、活动室、甚至中庭、走廊与户外场所中,灵活地融入丰富的教学、游戏与交流活动,让孩子们在不同空间中尽情享受着体验探索的乐趣。

From the beginning of the project to the opening of the kindergarten for a year, the perfection of construction and utilization is inseparable from the continuous communication between the architects and the participants. The architects design the atrium with the straight stairs to promote the spatial cognition and experience of children, which works as the soul space and is respected by all participants through communication at the beginning. The architects also take the optimization suggestions from the clients, creating a series of blank space for users to make independent arrangement. The teachers also understand and respect the design and enhance the design by the interaction, adaptation and adjustment of the space. They integrate flexibly the teaching, games and communication activities into the teaching unit, activity room, and even the atrium, corridors and outdoor venues, making the children enjoy the experience and exploration in different spaces.

▼总图,masterplan

▼一层平面图,1F plan

▼地下一层平面图,underground plan

▼南立面图与主入口立面图,south elevation and the main entrance elevation

▼北立面和西立面图,north elevation and west elevation

▼剖面图,sections

 

项目名称:杭州市胜利小学附属幼儿园
设计方:浙江大学建筑设计研究院
项目设计年份:2014年10月—2015年11月
项目完成年份:2016年08月-2018年7月
主创建筑师:范须壮
建筑设计团队:王溯、张元升、徐丹华
结构设计团队:金振奋、李少华、陈圣贤
设备设计团队:方火明、林璐佳、郑国兴、黄钦鹏、任晓东、李向群、叶敏捷、周艳昕
室内设计团队:李静源、朱利峰、田宁、朱晓燕、任志勇
景观设计团队:姚浩军、李将甫、周文强、李文江
幕墙设计团队:姜琦
项目地址:浙江省杭州市上城区银鼓路169号
地上建筑面积:2561平方米
总建筑面积:3485平方米
摄影版权:章勇
客户:杭州市钱江新城建设指挥部
品牌:多彩真石漆、金属栏杆、中空玻璃

Project name: Hangzhou Shengli Primary School Affiliated Kindergarten
Design: UAD
Design year: 2014.Oct – 2015.Nov
Completion Year: 2016.Aug – 2018.Jul
Lead Architect: Xuzhuang Fan
Architecture Design Team: Su Wang, Yuansheng Zhang, Structural Design Team: Zhenfen Jin, Shaohua Li, Shengxian Chen
Electromechanical Design Team: Huoming Fang, Lujia Lin, Guoxing Zheng, Qinpeng Huang, Xiaodong Ren, Xiangqun Li, Minjie Ye, Yanxin Zhou
Interior Design Team: Jingyuan Li, Lifeng Zhu, Ning Tian, Xiaoyan Zhu, Zhiyong Ren
Landscape Design Team: Haojun Yao, Jiangfu Li, Wenqiang Zhou, Wenjiang Li
Curtain Wall Design Team: Qi Jiang
Project location: No.169,Yingu Road, Shangchen District, Hangzhou City, Zhejiang Province
Ground floor area (square meters): 2561
Gross Built Area (square meters): 3485
Photo credits: Yong Zhang
Clients: Qianjiang New Town Construction Headquarters
Brands / Products used in the projrct: colorful real stone paint, metal handrail, insulating glass

More: Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University        更多关于他们,请至:Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University on gooood.

Post a Comment