Jingshan School Library Renovatio, China by Hui-Yin Design & Research  

Garden of books

Project Specs

Location:

感谢 回囙建筑 予gooood分享以下内容。更多关于:Hui-Yin Design & Research on gooood
Appreciations towards Hui-Yin Design & Research for providing the following description:

图书馆位于景山学校主教学楼内部,被走廊环绕。原为中学部外借书库,没有自然通风采光。主入口因楼上学生电视台地面的局部降板,形成仅2米的压抑结构高度。书库封闭入口让同学们即使每天经过,也会常忽略这个图书馆的存在。空间内部维持着上世纪九十年代建设初期格局,灯光昏暗,三层以书架支撑的简易楼板,堆满书和古籍,没有开放阅读的空间,只有书库的查找和借还功能。在信息时代的校园,这样年久失修的空间让很多珍贵的书籍只能处于沉睡状态。

▼项目概览,overview

The library located inside the main building of the school, formerly served the high school students without natural ventilation and lighting. The main entrance was compressed to 2 meters in height due to the floor settlement above,thus it barely drew any attention. The library still remained with its original 3 level layout from 90’s: Over-crammed bookcases, poor lighting and service, lack of reading area. Such dated conditions distanced many precious books from public exposure.

▼视频,video

学校最初提出的设计需求是,改造后希望在原有已非常局促的空间里增加两个班可教学空间,一个独立的电子阅读室,古籍修复及展示区,同时需将容纳十万余册图书。根据空间共性与合理时间管理达到分时共享。面对这些需要更多面积才能完成新功能需求,我们提出了一个让校方出乎意料的设计思路:将原三层1200平米设计面积调整为两层800平米 。

Within such limited space, the school wished to create two lecture spaces, one digital reading room, and an area for ancient books repair and display. In addition, more than 100,000 books need to be accommodated. Open spaces can be transformed for different purposes by time management. To meet the needs of these new functions, usually more area should be added. However, we came up with a proposal which seems contradictory: Converting the 1200 m2 of three levels into 800 m2 of two levels.

▼改造前后对比图,before and after

▼改造前问题解析,analysis of existing condition

▼设计需求汇总,design requirements

打破了原有压抑的三层简易楼板式书库格局,将空间高度重新界定为更加舒适的上下两层。通过调整各部分空间高度,空间共享,空间优化后满足所有使用需求。上层以丰富体验的开放阅读区为主,下层以目的型借阅和密集书库为主。面积的缩小是为了空间的提升,设计的重点在如何给校园内部一个新公共空间,既是图书馆,也是自主学习交流的社区。

The existing 3 level space was reintroduced as 2 floors with higher, more experiential ceiling heights. The upper level serves as an open reading area for students to read, meet and interact, while the lower level functions as the main book archive space.This reduction in area succeeded to optimize the quality of the new public space for communication and activities.

▼设计概念动图,design concept gif

主入口拆除原有封闭感的墙和门,吸引学生们走进图书馆。流动的玻璃弧墙模糊了室内外的边界,拓展了开放的界面宽度,并把门的方向转向走廊,投影灯在加强区域照明的同时,也明确指引的入口的位置。带状LED显示屏让文字信息从图书馆内部流动到外部入口空间 。

At the main entrance, existing walls were demolished, a new wide curved glass wall was installed to blur the boundary between inside and outside. Lighting in this area is also enhanced by a project light arrows which navigates students to the library. The LED display lets the information flow from inside to outside.

▼入口,entrance

咨询台作为图书馆老师和学生们交流沟通的界面,从主入口连续流动至办公入口。在三个标高上串联起多个区域 ,复合了存包、三个办公位、收纳、图书分检操作等多种功能。

The information and circulation desk serves as an interface for teachers and students to communicate, connects the main entrance to the offices, and integrates bag check, offices, storage that are arranged on split levels.

▼图书馆查询及还书处,information and circulation desk

▼在三个标高上串联起多个区域,the information and circulation desk connects three different levels

开放阅读区由流动自由的曲线书架进行空间合理划分,中间低矮四周围合,视线在空间中通透。结合现状中空间高差和新的需求设计了三个不同地面高度,形成了丰富空间层次的多个阅读区。如同由书围合成丰富空间层次的庭园。

The open reading area is divided into sections by curved bookcases which are arranged lower in the center, and enclosed around the sides to maximize visual connectivity. With the new different floor levels, a reading area, just like a garden of rich spatial hierarchy had been built.

▼图书馆上层空间概览,overview of the upper floor

▼开放阅读区由流动自由的曲线书架进行空间合理划分,the open reading area is divided into sections by curved bookcases

▼上层中心区域,central area on upper level

▼中心下沉阅读区,sinked open reading area

原有照明与通风严重不足,我们创建了一个模拟天窗效果的吊顶系统,在这些仿结构“井字梁”里面集中组织照明、新风及空调等各种设备管线,将原有杂乱暴露的结构和管道藏于其中。新风系统将外部新鲜空气引入室内,精确定量的设计满足任何状况的使用需求。同时前置的PM2.5过滤装置保证在任何天气下图书馆内空气的纯净。中间凹进部分的软膜天花,用最接近自然光线的色温,形成如天窗的光井。这个综合系统提供了设备所需高度,同时拉伸视觉高度,可联想到有天井采光的屋顶。

▼顶部构造解析,ceiling design diagrams

To improve the lighting conditions, we created a new coffered ceiling system which provides adequate depth for all the HVAC and previous exposed structure to be hidden.The recessed lit ceiling units used the color temperature closest enough to resembles natural skylight, also extended visual effects had been created. For the ventilation, a new system had been introduced in to accurately control the air flow required for any potential situation. The PM2.5 filter ensures the purity of the air in the library in any weather.

▼模拟天窗效果的吊顶系统,a new coffered ceiling system to resembles natural skylight

弧形的空间元素与上部的空间相呼应,楼梯顺应空间的偏转形成上下层主联系。扶手上方的光线作为方向引导。通过视线分析,确定各个区域视觉重点位置,设计之初就将绿植立体配置在各个空间里,让图书馆充满清新和生机的阅读氛围。

The curved stair with lit handrails echoes the form language on the upper level, follows the shift between the spaces, creates a main vertical connection. Through visual analysis, green plants are placed in the center of focus to fill the library with a refreshing and lively atmosphere.

▼联系上下层的主楼梯,main stair

▼下层的开放阅览区,bookcases on lower level

▼下层绿植区结合阅览椅,plants integrated bench

项目完工拍摄时,图书馆已经开始试开馆。设计最初设想的场景一一实现,这里如同社区中微花园,有温如暖阳的光线,有下沉小广场,有绿树边的座椅。 这样的情境对于用地紧张的传统校园空间更显珍贵。空间和设施整体改造后, 除满足藏书和借阅书籍的基本功能外,开放课堂区和电子阅览室能开展阅读指导课、交流展示、小组讨论、学生社团活动等,打造出复合功能的开放式现代学习空间。作为老校园中的局部改造更新的实践,这个图书馆如同植入的原有传统校园空间系统中的新内核,激发了传统教学楼的内在的活力,更开放的面对不断变化未来。

When being photographed, the library has already begun to operate. Every design intent is achieved, warm sunshine, sinked small square, and benches by the greens can be found here. This park like space is very precious for a campus where the land use is very limited. Upon the completion of this renovation, all the needs for book stocking and services were met, additionally lectures, presentations, discussions, and after school activities were brought in to create a multi-functional modern open learning space. As a part of an old campus renovation, this library has become an up-to-date engine embedded in a long-lived campus space, motivates vitality in this traditional building from inside to embrace the constantly evolving future.

▼开放课堂区(小组讨论模式),open lecture area (after class)

▼开放课堂区(上课模式),open lecture area (in class)

▼入口层平面,1F floor plan

▼地下层平面,-1F floor plan

▼剖面透视图,section in perspective

设计方:回囙建筑
公司网站:www.hui-yin.com
联系邮箱:hui-yin@hui-yin.com
项目设计 & 完成年份:2019
主创及设计团队:赵晖 汪湘君 李学思
项目地址:北京市东城区灯市口大街53号
建筑面积:800㎡
摄影版权:金伟琦
合作方:北京长和家具有限公司
客户:北京景山学校
视频链接:https://v.qq.com/x/page/z0904zt0h1t.html
品牌:Dulux/ Siemens/ LG Hausya floors

Design: Hui-Yin Design & Research
Website: www.hui-yin.com
Contact e-mail: hui-yin@hui-yin.com
Design year & Completion Year: 2019
Leader designer & Team: Hui Zhao , Xiang jun Wang , Xue si Li
Project location: No.53, Dengshikou Street , Dongcheng District , Beijing
Gross Built Area: 800㎡
Photo credits: Wei qi Jin
Partners: Beijing Changhe Furniture Co., Ltd.
Clients: Beijing Jingshan School
Video link: https://youtu.be/GSf2aIBy8qw
Brands/Products used in the projrct: Dulux/ Siemens/ LG Hausya floors

More:回囙建筑。更多关于:Hui-Yin Design & Research on gooood

Post a Comment