Fnji Beijing Guozijian Space by Fnji

Two way stepped Chinese style architecture, concise and decent

Project Specs

Design Firm:
Location:

来自Fnji 梵几对gooood的分享。更多请至:Fnji on gooood

本案是梵几家具国子监街设立的家具、杂货、咖啡综合空间。接下这个院落的时候,建筑正在翻盖中,是一座两进式的中式建筑,其中前院包含一个地下室。设计师保留了梁柱结构的本来木色,幷且拆除了部分的琐碎建筑及装饰,意图让建筑的结构更加简洁大气。

The project is about  Fnji furniture space which is  built on the Guozijian hutong in Beijing. The space, including furniture, groceries and cafe, is a  two way stepped Chinese style architecture whose front yard contains a basement. The designer kept the original wood color of the beam, and demolished part of trivial buildings as well as  decoration to make the structure concise and decent.

/wp-content/uploads/2015/09/086afd0ebe64802280122df1b934dff2.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/2b054ce2470e3eefe90737eab2f70638.jpg

为了增加家具展示面积,前院需要搭建玻璃空间。但如何设置玻璃房,以及如何与木建筑完美结合是本次设计的重要课题。多相建筑工作室的协助使得这项目有了更明确的方案。整个前院院落由三个玻璃盒子组成,三个空间形成相望感,其中两个由连廊连接,让整个前院建筑与三个玻璃盒子完成连通。

In order to add more space for displaying furniture, the front yard needed to build glass space. However, how to build glass rooms to fit the wood building is the important key of the design. The assist of Duoxiang Architecture Studio consummated the plan of glass rooms. The whole front yard is made up by three glass boxes which show the face to face positions with each other. Additionally, two of the boxes are connected by the corridor to combine the yard and the glass boxes.

/wp-content/uploads/2015/09/39e703267ba1369bf2864ee074bad638.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/87e304a8c4d6c930c3c26f7bc8e017e1.jpg

后院的设计,保留了院落,并且增加错落的连廊和户外休息台,解决了原有建筑的高度差问题。后院的咖啡区和茶室都采用了折叠落地窗,在天气舒适的季节可以与院落无障碍连通。

The design of the back yard kept the yard itself, and added scattered nest and open rest platform to solve the problem of height difference of the original building. Both of  the Cafe area and tea room used folding french windows, and they can join up the yard in a good weather.

/wp-content/uploads/2015/09/ab95c942100ce957c68584c13e579999.jpg

本案的灯光设计,在家具展示区选用了照度较高的射灯,结合自然光,整体空间较明亮。咖啡区则采用了全钨丝灯照度,相对温暖私密。幷在整个建筑中用灯带强调建筑结构。

The light design of the project used the high light leveled spotlights which combine the natural light to build a bright furniture space. In the cafe area, tungsten filament lamps was used to create warm and private space relatively. Also, the design team used lamp belt to emphasize the structure of the whole space.

/wp-content/uploads/2015/09/a0edb63f589e840deb1ca16765cb587a.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/5d9e8ac7c62cfbf9104bf507d8076fe5.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/5d8bf692336e18b318998897f1f61548.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/2f1bf47c9bb58e213bbad0e839dc3d0d.jpg

本案的设计整体把握上需要拿捏中式建筑与西方极简主义的融合,其中大量使用原色木材、天然石材等材质,意在让本身尊贵有仪式感中国式建筑更加亲切自然。

Overall, the design of the project needs to balance Chinese style architecture and western minimalism. The designer used a mass of primary colored wood as well as natural stones to make the honorable Chinese architecture which is full of sense of ceremony become approachable and natural.

/wp-content/uploads/2015/09/bde6727971c1d06f8b447447bf27c686.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/8ea7c528486c79855cc93e2fa13220dc.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/09a97916df847595bf8564b87506589e.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/3da892b2f8ee67461e6841fc7a069cbc.jpg

作品名称: 北京国子监梵几客厅空间设计
所属类别: 家具、杂货、咖啡综合空间
设计团队: 高古奇+梵几设计团队
玻璃房设计顾问:多相建筑
案例面积: 500㎡
材料信息: 实木、钢、水磨石、天然石材

project:  design of Fnji Beijing Guozijian Space
category: comprehensive space of furniture, groceries and cafe
design team: Guqi Gao and Fnji design team
glass room design consultant: Duoxiang Architecture Studio
project’s area: 500㎡
material information: solid wood, steel, terrazzo, and natural stones

MORE:   Fnji 梵几,  更多请至:Fnji on gooood

Post a Comment