Ding Xin Tea Garden,China by Chongqing Haofeng Planning and Design Group

Close to nature and listen to mountains

Project Specs

Location:

感谢 重庆浩丰规划设计集团 予gooood分享以下内容。更多请至:Chongqing Haofeng Planning and Design Group on gooood
Appreciations towards Chongqing Haofeng Planning and Design Group for providing the following description:

项目位于海拔800-1200米的生态茶山。茶林广袤,环山绕谷,茸翠如画,到处是一片勃勃生机。
The project is located in an ecological tea mountain at an altitude of 800-1,200 meters. This place embraces a vast tea forest, surrounded by mountains and valleys. It is as green as a picture scroll, full of vitality.

▼项目概览,overview

定心茶园,拥有天赋的自然环境,经过设计师精心打造,成就了这一方乐土。宁静自然、风韵清新,身临茶山,煮茶品茗,自会“尘滤一时净,清风两腋生”。我们将山、水、茶融为一体,相谐相依,组成一个有生命特征的空间,串联起一幅最美的茶田景色。采茶、制茶、品茶、爬茶山、逛茶田……它能带领每个走进它的人,邂逅满目苍翠的绿色,体验原生态的田园生活。

Ding Xin Tea Garden, with its natural environment, has been elaborately built by the designers and has made this promised land a paradise. It is quiet and natural, with fresh charm. When you are in the tea mountain, boiling tea and tasting tea, you will feel “the dust is suddenly cleared, as if by the breeze that comes from your heart”. We combine mountain, water and tea into a whole, and they are harmonious and interdependent, forming a living space and connecting together a most beautiful scenery of tea fields. Picking tea, making tea, tasting tea, climbing tea mountain, visiting tea fields…It can lead everyone who walks into it to encounter the verdant green everywhere and experience the original rural life.

▼项目鸟瞰图,aerial view of the project

▼茶田鸟瞰图,aerial view of the tea field

因地制宜是我们这次设计的关键词,建筑顺应山势展开,契合山地的起伏变化,有机的围合成山地院落,利用高差让每个建筑都达到极佳的观景视野。建筑依水而建,以水为视觉中心组织建筑空间,整体形散而神不散,同时建筑空间向中心水景形成内聚效应。
Adjusting measures to local conditions is the key word of our design for this place. The buildings conform to the mountain situation, fit the ups and downs of the mountain, organically enclose the mountain courtyard, and make use of the height difference to make each building achieve an excellent view. The buildings are built by water, and the building space is organized with water as the visual center. The whole shape is scattered but the spirit is integrated. At the same time, the building space forms cohesive effect towards the central waterscape.

▼有机的围合成山地院落,organically enclose the mountain courtyard

▼以水为视觉中心组织建筑空间,the building space is organized with water as the visual center

同时我们将不同形式的内院和外院嵌入建筑空间,让院落空间成为观景与体验的主要场所,形成了清晰有序的观展体验流线。漫步其中,移步换景,不同维度的空间变化,更加趣味、更有意境、更亲自然。当夜幕降临,光与影,给予了建筑生命的灵动,显得这片茶园愈加静谧、祥和。

At the same time, we embedded different forms of inner and outer courtyards into the building space, making the courtyard space the main place for viewing and experiencing, forming a clear and orderly flow line of viewing and experiencing. When you stroll among them, one step makes a difference. The spatial change of different dimensions makes it more interesting, poetic and natural. When night falls, light and shadow give life to the buildings, making the tea garden more quiet and peaceful.

▼建筑空间向中心水景形成内聚效应,the building space forms cohesive effect towards the central waterscape

▼建筑在水中形成倒影,a building reflection in the water

▼建筑顺应山地的起伏变化,the buildings  fit the ups and downs of the mountain

本项目以生态、和谐为设计原则,在达到美学要求的同时,融科学性、生态性、商业性为一体,将博大精深的茶文化体现于种茶、采茶、制茶、看茶、品茶等各个环节。呈现一种淡而远、香而清的自然气质,提供了一个隐于自然风景、私密幽静的乐土。如今,它已成为重庆新晋网红点、拍照圣地,火爆了朋友圈。

The design principle of this project is ecology and harmony. While meeting the aesthetic requirements, the project integrates science, ecology and commerce into a whole, and embodies extensive and profound tea culture in all aspects of tea planting, tea picking, tea making, tea watching and tea tasting. It presents a light and distant, fragrant and fresh natural temperament, providing a private and quiet paradise hidden in natural scenery.

▼总平图,master plan

▼剖面图,section

项目名称:重庆巴南区定心茶园建筑及景观设计
项目地点:重庆市巴南区二圣镇茶文化体验区
设计时间:2015.12
建成时间:2018.03
建筑面积:4200㎡
景观面积:20000㎡
设计单位:重庆浩丰规划设计集团

Project Name: Building and Landscape Design of Ding Xin Tea Garden in Banan District, Chongqing
Project Location: Tea Culture Experience Area, Ersheng Town, Banan District, Chongqing
Year of Design: 2015.12
Year of Completion: 2018.03
Construction Area: 4,200㎡
Landscape Area: 20,000㎡
Designer: Chongqing Haofeng Planning and Design Group

More:重庆浩丰规划设计集团。更多请至:Chongqing Haofeng Planning and Design Group on gooood

Post a Comment