Casa Can Ramon by Albert Aregall

Hotel and a restaurant renovated from an 18th century building

Project Specs

Design Firm:
Location:

来自 Albert Aregall 对gooood的分享。更多关于:Albert Aregall on gooood.
Appreciation towards Albert Aregall for providing the following description:

Can Ramon酒店坐落在巴塞罗那附近的Montseny自然公园边上的一座历史悠久的村庄。其所在的建筑可以追溯到18世纪。原始建筑的首层空间用作锻铁厂,上方的楼层则用于居住。多年以来,这座建筑经历了数次改造和扩建,对室内空间造成了不同程度的影响,整体呈现出不和谐的观感。基于不甚良好的现状,设计师决定对建筑进行翻新,使其能够承担住宿和餐厅的双重功能。

The Can Ramon house is located in the historic village of Aiguafreda, at the edge of the Montseny Natural Park, near Barcelona. Its construction dates from the beginning of the 18th century, when it was originally conceived to house a blacksmith’s forge on the ground floor and a residential area on the upper floors. Over the years Can Ramon has undergone several modifications and extensions that have affected the interior space of the house, resulting in a less homogeneous appearance overall. Due to its poor state of conservation, the decision has been taken to renovate the building and adapt it for use as tourist accommodation and a restaurant.

▼酒店外观,exterior view

翻新的目的是在打造新空间的同时将主立面和拱形结构保留下来,以维持当地传统乡村建筑的特征和精髓。其余的空间通过金属结构和钢筋混凝土板被赋予了新的几何形态,以适应新的用途。项目的每个步骤均是为了建立过去与当下的连接。从剖面图中可以看出,建筑坐落在一个狭长的矩形场地上。南立面上的四个窗户分布于两个楼层,朝向下方的广场。经过翻新之后,所有的窗户均服务于同一个空间,光线的变化为室内带来不同的氛围。北立面还新增了一处中庭,为首层和二层空间同时带来采光和通风。

▼客厅,living room

▼活跃的社交和起居空间,a space for interaction and living

The objective of the renovation is to create a space that preserves the main facade and arches to retain the essence of its rural character and the identifiable elements of its location. For the rest of the building a new geometry is envisaged, moulded by means of a metallic structure and reinforced concrete slabs that adapt it to its new use. Both procedures seek to generate a link between the past and the present. The architectural section drawing of the new visuals shows the narrow space of the rectangular plot. The four windows located on the two floors of the old building remain on the south facade, which faces onto the square. These windows, now located in a single space, provide a change of atmosphere depending on the incidence of light. The project also proposes a patio at the north facade in order to provide light and ventilation, both on the ground floor and on the upper floors.

▼壁炉区域,fireplace

得益于通高的天花板,酒店的二层成为了活跃的交社交和起居空间,包含了客厅、用餐空间和厨房。客人可以直接从室内望见建筑的外立面。窗帘为空间带来变化,可以同时起到阻隔视野和过滤光线的作用。

In the interior of the house the first floor benefits from a double-height ceiling, which transforms it into a space for interaction and living. This will become the hub generating the main activity of the house. This central space, encompassing the living room, dining room and kitchen, affords a view of the exterior facade, but from inside the house. The curtains transform the space, removing the view of the facade and filtering the light.

▼二层交通核心筒与夹层空间立面,the elevation of the circulation core and mezzanine floor

▼窗帘为空间带来变化,可以同时起到阻隔视野和过滤光线的作用,the curtains transform the space, removing the view of the facade and filtering the light

两间客房分别位于二层和夹层,围绕在中庭的周围。客房空间可根据需要来实现不同的透明度和开放度。顶层还设有第三个卧室以及露台。住宅本身的墙壁将露台空间包围在内,使其具有一定程度的私密性,同时又能引入Montseny自然公园的景致。新的几何形态与材料共同为酒店营造出尺度适宜的空间,令客人们能够更加亲切自如地进行交流、从而获得更加丰富的居住体验。

The two bedrooms are situated on the first and second floor, embracing the patio. These diaphanous open spaces are adaptable to the needs of the guests. At a higher level, on the floor below the roof, is the third bedroom and the terrace. This exterior opening is protected by the same geometry as the house, achieving more privacy in relation to neighbouring buildings while offering an expansive view of the landscape that allows the inhabitants to connect with the surroundings of the Montseny massif. The new geometry and materiality defines the spaces in a way that takes into account scale as a key element of communication and harmonises all the uses of the house, enriching the way of living of its inhabitants.

▼从二层进入夹层的客房,the way to the bedroom on the upper floor

▼客房围绕在中庭的周围,bedrooms embrace the patio

▼客房空间可根据需要来实现不同的透明度和开放度,the diaphanous open spaces are adaptable to the needs of the guests

▼卧室内部,interior view

▼顶层卧室带有私人露台,bedroom with a private terrace on the roof

最后,首层空间的铁门唤起了有关段铁厂历史的记忆,并为酒店餐厅提供了入口。餐厅独立于居住空间,但可以直接从广场中进入。开放式的用餐区和厨房使既有的拱形结构充分地显露出来。该楼层的最主要特征反映在新增的中庭空间:白天,中庭为室内引入自然光,夜幕降临时则散发出微妙的光线。中庭空间与上方楼层还通过垂直的花园形成葱郁的连接。

Finally, on the ground floor, iron doors that evoke the building’s blacksmith past provide the entrance to the restaurant, independent from the accommodation and accessible from the square. Both an open-plan dining area and kitchen are proposed in order to leave the arches visible. One of the most important features of this floor is the new patio, which allows natural light to enter during the day and serves as a lantern when darkness begins to fall.  Ascending in the form of a vertical garden is a verdant connection between this exterior space and the upper floors.

▼新增的中庭空间带来自然光线,the new patio allows natural light to enter

▼位于首层的酒店餐厅,hotel restaurant

▼细部,detailed view

▼平面图,plans

▼剖面图,sections

Location: Plaza Major, 2 AIGUAFREDA (Barcelona)
Beginning: 2016
Finalization: 2017
Structural engineer: Cabezas Gongora & Moreno slp
Building services: OR Enginyeria sl
Photographs: José Hevia

More:Albert Aregall。更多关于:Albert Aregall on gooood.

Post a Comment