Casa Burés by Estudio VILABLANCH + TDB Arquitectura

The renaissance of the listed building

Project Specs

Location:

感谢 Estudio VILABLANCH + TDB Arquitectura 对gooood的分享。更多关于:Estudio VILABLANCH on goooodTDB Arquitectura on gooood
Appreciation towards Estudio VILABLANCH + TDB Arquitectura for providing the following description:

 

建筑 | The building

Burés住宅楼始建于1900年,竣工于1905年,其设计师是来自加泰罗尼亚的建筑师Francesc Berenguer i Mestres。他曾是安东尼·高迪的亲密合作伙伴。该住宅楼以其第一任所有者Francesc Burés的名字来命名,他曾是西班牙史上最成功的纺织公司之一的企业家。本项目的建筑面积为7700平方米,共六层。自1979年被列入文物保护名录以来,它就一直享有最高级别的文化遗产保护待遇。近年来,这座建筑几近废弃,一些原始的建筑元素也遭到了肆意的破坏。

设计团队对该建筑进行了艰难的修复和精心的室内设计工作。项目周期历时三年,终于将Burés住宅楼打造为了巴塞罗那地区最具代表性的现代主义建筑之一。在所有利益相关者(如开发商、城市当局、项目团队以及参与工程的工匠和修复专家等)对历史建筑的高度敏感性和相关法规的要求下,本项目充分尊重并修复了建筑室内外空间中原有的现代主义元素。

Casa Burés was built between 1900 and 1905 by the Catalan architect Francesc Berenguer i Mestres, a close collaborator of Antoni Gaudí. The building was named after its first owner, Francesc Burés, a businessman with one of Spain’s most successful textile companies. The building is composed of 7700 square meters distributed over six floors and is listed since 1979, enjoying the highest protection category as cultural heritage. The building was nearly abandoned for some years and some original elements were vandalized.

After three years of laborious restoration work and a careful interior design project, Casa Burés has emerged as one of the most representative Modernist-style buildings in Barcelona. The modernist architectural and interior original elements were respected and restored because of both regulatory requirements and a high sensibility of all the stakeholders: developer, city authorities, project team, and the artisans and restoration experts involved in the works.

▼公寓室内,interior view of the casa ©Jordi Folch & Jose Hevia

 

室内设计 | Interior design project

本项目的室内设计由建筑事务所Estudio BILABLANCH和TDB Arquitectura负责。其挑战是如何在保留建筑丰富的原有特征的基础上,将其改造为一座能够容纳26个独立居住单元和一系列高品质公共空间的住宅楼。室内设计有两个目标:一是恢复并强调原有的建筑和装饰元素,二是将住宅楼打造为一个能够在空间划分、技术性、安全性、可达性、舒适性和社区性等方面充分适应当代法规和功能需求的建筑体量。设计的关键策略在于:保留所有现存的原始建筑元素和装饰元素,并根据需要在某些位置加入新的材料。但有一点,新加入的材料绝对不能对原有材料和空间产生不良的影响。

针对本项目的室内空间,设计团队提出了三个改造概念以适应其原有的空间品质:一是通过三个Loft户型的居住单元和一系列位于地下室的公共空间来恢复建筑原有的工业特色;二是通过精心修复两个原有的豪华居住单元来强调建筑的现代主义特色;三是利用原有的空间元素将其余21个居住单元打造为现代的居所。以上概念皆通过材料、地面铺面、涂料、颜色、厨房设计、浴室设计、门体、照明设施和家具等来实现。

▼地下室的开放式公共厨房,the open kitchen in the basement ©Jordi Folch & Jose Hevia

The interior design project of Casa Burés had been carried out by Estudio BILABLANCH and TDB Arquitectura, commissioned by Bonavista Developments. The challenge: transform a historical and listed 19th Century building of Barcelona into 26 exclusive residences of the 21st Century with high-quality common areas, while preserving its original rich heritage. The interior design project had two goals: to recover and highlight the building’s original architecture and decorative elements and to adapt the housing to contemporary regulatory and functional needs in terms of distribution, technology, safety, accessibility, comfort, and community. There was a key and strict strategy: all the original architectural and decorative existing elements were restored, while new materials were added when needed. These new materials should not compete nor imitate the original ones.

The team defined three interior design concepts for this residential building matching the intrinsic qualities of each existing space: three lofts and the basement common areas recovered their original industrial character; two palatial residences were carefully restored respecting the existing modernist elements, and 21 flats were conceived as contemporary residences with rich original elements. The conceptualization included design and definition of materials and finishes(pavements, coatings, colors, kitchens, bathrooms, doors, lighting and furniture project, etc).

▼地下室的社交空间,the spaces for social events in the basement ©Jordi Folch & Jose Hevia

▼露台空间,the terrace ©Jordi Folch & Jose Hevia

 

Loft公寓和公共空间 | Loft and common areas

这部分空间的设计概念在于恢复建筑原有的工业特色。建筑的首层空间和地下室最初用于纺织工业,因此具有很强的工业感,且不设任何现代的装饰。新的室内设计恢复了这种工业特征,设置了一系列大型的开放空间和高层高空间等,并在空间中使用铁制柱子、砖墙和水泥地板等元素。首层空间被改造为了三个Loft公寓;地下室则变成了社区中心,容纳着一个泳池、一个水疗中心、一个健身房、一个酒窖、一间开放式厨房、一个露台空间以及数个社交活动空间等。

▼地下室空间中的娱乐空间,砖墙和大型落地窗表现出一种工业感,the recreation area in the basement, brick walls and large floor-to-ceiling windows express a strong industrial personality ©Jordi Folch & Jose Hevia

▼地下室空间局部和健身房,partial view of the basement and the gym ©Jordi Folch & Jose Hevia

▼地下室的泳池空间,the swimming pool in the basement ©Jordi Folch & Jose Hevia

Interior design concept: recovering its original industrial character. The ground floor and the basement were originally used for Burés textile industry. They did not have a modernist decoration, but a strong industrial personality. The new interior concept recovered this industrial character (big open spaces, high ceilings, iron columns, brick walls, concrete floors…). The ground floor was transformed into three lofts and the basement into amenity areas for community use (a swimming pool, a spa, a gym, a cellar, an open kitchen, a terrace, spaces for social events…)

▼首层的Loft公寓,极具工业感,the Loft at on the ground floor, with a strong industrial personality ©Jordi Folch & Jose Hevia

▼Loft公寓的起居室,使用铁制柱子、砖墙和水泥地板等元素,the living room of the Loft with iron columns, brick walls and concrete floors ©Jordi Folch & Jose Hevia

▼Loft公寓的卧室,the bedroom of the Loft ©Jordi Folch & Jose Hevia

 

宫殿式公寓 | Palatial residences

这部分空间的设计概念在于尊重和恢复现有的建筑和装饰元素。原先位于主楼层上的宫殿式居住单元被分隔成了两个500平方米的公寓空间,给人一种宏伟的感觉。这两套公寓是整座住宅楼中最为豪华和现代主义装饰元素最为丰富的空间,所有的现存原始元素都经过了精心的修复,如:由马赛克砖和镶嵌细工构成的地面铺面、彩色玻璃窗、覆有壁画的墙体和天花板、木制装饰元素以及带有浮雕的天花板等,打造出华丽的空间氛围。根据需要,设计团队在某些位置上加入了新的材料。新材料都较为低调,以便在不影响原有材料的基础上强调宝贵的历史元素。

Interior design concept: respect and restoration of the existing elements. The original Burés palacelike residence, located on the main floor, was split into two 500 square meters magnificent flats. Being the richest floor in terms of decorative modernist elements, all of them were carefully restored into the noblest flats (mosaics and marquetry in pavements, stained-glass windows, frescoed walls and ceilings, wooden decorative elements, ceilings with reliefs…) The original elements were restored, while new materials were added when needed. The new materials and elements were silent and light, in order to highlight the valuable historic elements and not compete neither imitate them.

▼宫殿式公寓的上层空间,氛围华丽,the upper level of the palatial residence in a noblest atmosphere ©Jordi Folch & Jose Hevia

▼宫殿式公寓室内局部,墙壁和天花板上覆有壁画,partial interior view of the palatial residence with frescoed walls and ceilings ©Jordi Folch & Jose Hevia

▼宫殿式公寓的厨房和餐厅,the kitchen and dining area of the palatial residence ©Jordi Folch & Jose Hevia

 

公寓和阁楼 | Apartments & Attics

这部分空间的设计概念在于创建新旧元素之间的对比。建筑的上层空间原是针对租户而设的,如今设计团队将其改造为了16套公寓和5个带有阁楼的居住空间。这21个居住单元将原有的现代主义空间元素与当代的空间元素相结合,加入橡木作为主要材料,同时以白色为空间的主色调,以期创造出一种新旧的对比。

Interior design concept: the contrast between new and old elements. Flats located in the upper floors, originally conceived for rent, were transformed into 16 apartments and 5 attics. These 21 residences combine strong original modernist spaces with more contemporary ones where white color and oak wood were added as main elements in order not to compete, but to highlight and contrast the original decorative elements.

▼上层公寓,加入橡木作为主要材料,the apartment at the upper floor, oak wood are added as main elements ©Jordi Folch & Jose Hevia

▼上层公寓的起居室,以白色为主色调,the living room of the apartment at the upper floor, using the white color as the main tone ©Jordi Folch & Jose Hevia

▼上层公寓的卧室,the bedroom of the apartment at the upper floor ©Jordi Folch & Jose Hevia

▼浴室及细节,bathroom and details ©Jordi Folch & Jose Hevia

Project: Casa Burés
City: Barcelona (Spain)
Project size: 7700 square meters
Project completion date: January 2019
Total number of units in the project: 26 residences + common areas
Interior architecture: Estudio VILABLANCH + TDB Arquitectura
Developer: Bonavista Developments
Furniture: MINIM
Kitchens: bulthaup Barcelona
Bathrooms: MAT by MINIM
Photographers: Jordi Folch & Jose Hevia
Art pieces of the apartment: Marie France Veyrat

AWARDS
Winner:
– Frame Awards 2020 (Amsterdam). Category: Co-Living Complex of the Year.
– Archmarathon Selection 2019 Awards (Milan). Category: Private Housing Interior.
– Premios Arquitectura Plus 2019 (Madrid). Category: Best Residential Interior Design.
-Premis Catalunya Construcció 2019 (Barcelona). Special Mention. Category: Heritage Rehabilitation.

Finalist:
– Créateurs Design Awards 2020 (Paris). Category: Best Residential Design.
– 2019 Best of Year Awards (New York). Category: Residential Transformation.
– Dezeen Awards 2019 (London). Category: Apartment interior.

More: Estudio VILABLANCH + TDB Arquitectura        更多关于:Estudio VILABLANCH on goooodTDB Arquitectura on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment