Eklavya Foundation by Biome Environmental Solutions Pvt. Ltd.

Self-contained integrated space

Project Specs

Location:

非常感谢 Biome Environmental Solutions Pvt. Ltd. 对gooood的分享。更多关于他们:Biome Environmental Solutions Pvt. Ltd. on gooood
Appreciation towards Biome Environmental Solutions Pvt. Ltd. for providing the following description:

Eklavya是一个致力于改革中央邦(Madhya Pradesh)和其他地州教育系统的非盈利、非政府组织。环境要素既是本次项目的设计核心,也是Eklavya寻找建筑师的重要参考指标。拟建的园区将容纳办公空间、工作区域、住宅空间以及用于存放其出版物和纸张的储存单元。

Eklavya is a non-profit, non-government organisation working toward revolutionizing education system in Madhya Pradesh and other states. Environment was core to their design brief when they started looking for an architect. The proposed campus was to house office space, workshop area, residential space and a storage unit for their publications and paper.

▼项目概览,overview © Pratik Chandresha

园区将为不同部门之间的协作提供一个具有指向性的环境。实现能源、水源、材料和食物的内部循环在本次设计中也十分关键。而建筑本身,则向人们展示了建成环境的一种独特形式。

The campus was to have an inductive environment for collaborative works between different departments. Strategies of closing the loops of energy, water, material and food were pivotal in the design. Building was to demonstrate a unique approach to the built environment.

▼项目及周边环境概览,project and the surroundings © Pratik Chandresha

▼项目鸟瞰,aerial view © Pratik Chandresha

设计团队从规划阶段就整合了被动技术,以实现建筑的舒适性。他们根据博帕尔(Bhopal)复杂的气候来制定了季节性的热增量优化策略,降低建筑东、西面的辐射增益。储存单元被设置在西侧以保护工作区域,幽深的阳台把为工作区域带去阳光的大型窗口稍稍遮蔽。带有废弃铁道窗的西立面能减少仓库的热量增加,从而避免储存的书籍和纸张受温度波动的影响。种植有食物的绿色屋顶、白色屋顶、覆盖了屋顶的太阳能电池板和甲板隔热层,共同减少了建筑顶层的热量吸收。

Passive techniques were integrated from the planning stages to achieve comfort in the building. Composite climate of Bhopal needed strategy for reducing the heat gain during summer and maximize heat gain in winter. East west orientation reduced radiation gain. Storage unit is placed on western side to protect working areas. Deep balconies shade large openings bringing in daylight in working areas. Western façade with discarded railway windows reduces heat gain in godown protecting the stored books and paper from temperature fluctuation. Heat gain from the roof was reduced by designing green roof growing food, white roof, solar panels covering rooftop and deck insulation.

▼街道视角,street view © Pratik Chandresha

▼园区入口,entrance of the campus © Pratik Chandresha

▼宽阔的庭院,the wide courtyard © Pratik Chandresha

▼幽深的阳台能减少室内的阳光直射,deep balconies can reduce indoor sunshine point-blank © Pratik Chandresha

建筑材料都是依据它们与场地的接近程度以及使用周期来精心挑选的。由周边土壤制成的复合粉煤灰土砖被用来打造墙体。由于这些砖块的构成物质相对稳定,在压缩和固化的制造过程中并不会产生污染。砖块的最低吸水率允许墙体直接暴露在外而不需要石膏来额外固定。此外,团队对所有钢筋混凝土构件都进行了暴露混凝土作业,IPS(印度专利石材)也被采用以减少材料的消耗和浪费。采用废旧铁路窗制成幕墙的西立面,可有效调节仓库内部的温度。

Materials for construction were carefully chosen based on their proximity to the site and through life cycle analysis. Composite stabilized fly ash earth bricks made from the soil available in the vicinity were used for walls. As these bricks are stabilized, compressed and cured there is no pollution during their manufacturing. The minimum water absorption by these bricks allowed for the walls to be left exposed without plaster reducing the cement consumption. Additionally, exposed concrete work was done for all reinforced concrete elements. IPS (Indian Patent Stone) was be used to reduce material consumption and wastage. Curtain wall made of scrap railway windows are used on western façade to regulate the temperature within the godown.

▼采用废旧铁路窗制成幕墙的西立面,可有效调节仓库内部的温度,curtain wall made of scrap railway windows are used on western façade to regulate the temperature within the godown © Pratik Chandresha

▼立面细部,facade details © Pratik Chandresha

▼大楼入口,main entrance of the building © Pratik Chandresha

办公区域的隔墙利用废弃纸卷制成,这些纸卷自Eklavya开始自主生产出版物以来在工作间随处可见。所有落在屋顶和场地中的水都被收集在10万升容量的地下水箱中,多余的水则通过场地上的四个补给井直接渗入地面。过滤后的水将提供给所有的家庭,处理后的污水可再次用于冲洗和园艺,从而在建筑内部形成一个绝不外流的水源闭环。建筑内外部的景观均由可食用的植物构成,如屋顶上的有机农场和地面上的果树。人们尝试在蔬菜、水果和草药的日常消耗方面实现自给自足。而榕树、有花树木和植物的种植,则会吸引大量鸟类和蜜蜂,从而增强场地内的生物多样性。

Partitions wall in the office areas are made out of the discarded paper rolls which were available in plenty since Eklavya purchases paper and stores for its publications.All water falling on rooftop of this building and site is harvested in 100,000 litre underground tank and excess water is recharged in the ground by means of four recharge wells on site. This water will be used for all domestic needs after filtration. The effluent water is treated treatment system before it is again used for flushing and gardening thereby creating a closed loop and not letting out any water out of the site. Landscape in and around the building is an edible one with organic farms on roof and fruit bearing trees on the ground. An attempt is made toward becoming self-sufficient in terms of daily consumption of vegetables, fruits and herbs. Ficus, flowering trees and plants are planted to attract the birds and bees incorporating the biodiversity in the design.

▼有着大型开口的通风阳台,airy balconies with large openings © Pratik Chandresha

▼图书室,library © Pratik Chandresha

▼工作空间,workshop area © Pratik Chandresha

▼各层平面,plan of each floor © Biome Environmental Solutions Pvt. Ltd.

▼立面&剖面,elevations and sections © Biome Environmental Solutions Pvt. Ltd.

Project Name: Eklavya Foundation
Architecture Firm: Biome Environmental Solutions Pvt. Ltd.
Completion Year: 2019
Gross Built Area: 35,000 sq.ft
Project location: Bhopal, India
-
Lead Architects: Chitra Vishwanath, Anurag Tamhankar
Photo credits: Pratik Chandresha
Design Team: Chitra Vishwanath, Anurag Tamhankar, Ramya MA
Clients: Eklavya Foundation
Engineering: MESHA Consultants 

More: Biome Environmental Solutions Pvt. Ltd.        更多关于他们:Biome Environmental Solutions Pvt. Ltd. on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment