Carbon Field – juliArt by Waterfrom Design

Waiting is the quiet blank in the cycle

Project Specs

非常感谢 水相设计 将以下内容授权gooood发行。更多关于:Waterfrom Design on gooood
Appreciation towards Waterfrom Design for providing the following description:

四季在冬日轻轻坠落土里,挤压、沉睡、顺服化为炭黑的泥,等候度过严寒。耕地的碳色象征着休养,那黑,是回归本质的纯净安定,直至春天里惊醒、生息,滋养新芽展成另一季生命循环。

In the winter time, the four seasons gently fall into the soil. They squeeze, sleep, submit, turn into carbon black mud, and wait to get through the severe coldness. The carbon color of the cultivated land symbolizes recuperation. The kind of blackness is the purity and quietness that returns to the essence, until it wakes up in the spring, regenerates, nourishes the new buds, and develops into another season’s life cycle.

▼视频,video © 水相设计

 

以炭养泥 以黑蕴气
Nurturing mud with charcoal, and accumulating energy with black

早春泥地里有一套公式,灰烬从荒芜的黑色孕育出养分与生命层次,唤醒作物欣欣向荣。我们试图用不同物质描绘碳黑的丰富触感,模拟田陌间细微的春日氛围,宛如头皮与发代谢滋养的关系,生生不息。

In the early spring, there is a formula in the mud. The ashes nurture nutrients and life levels from the barren black, awakening the prosperity of crops. We try to use different substances to describe the rich touch of carbon black, simulating the subtle spring atmosphere in the fields, just like the relationship between the scalp and hair metabolism and nourishment, over and over again.

▼店铺外观,exterior view ©李国民摄影空间事务所

▼入口细部,details of the entrance ©李国民摄影空间事务所

入室步往2楼体验空间的阶梯通道,利用不同木料染黑搭建踏面立面,拾级而上,光泽各异的黑表现层次的安静递嬗,拉开体验自然本质的序曲。

We use different woods to dye black and build the stairs and facade of the stepped passage that leads to the experience space on the second floor. Stepping up the stairs, we can see the hues of black with different luster, expressing different levels of quietness and gradual evolution, while opening the prelude to experience the essence of nature.

▼入口楼梯,staircase at the entrance ©李国民摄影空间事务所

▼利用不同木料染黑搭建踏面立面,different woods to dye black and build the stairs and facade of the stepped passage ©李国民摄影空间事务所

▼仰视楼梯间天花板,Looking up at the stairwell ceiling ©李国民摄影空间事务所

我们以充满手感弯折曲度的金属细网,构筑进退面层次丰富的品牌视觉主墙,想像头皮从里到外的组织与毛细孔,格放静置成空间里纯粹的符号、标记知识线索,解答生与息交替起落的定律及植物在此扮演的关键环节。

We use fine metal meshes full of twists and feels to build the main visual wall of the brand with levels of forward and withdrawal surfaces. Imagining the tissues and pores of the scalp from the inside to the outside, they stand still as pure symbols in the space. It marks knowledge clues, and explains the laws of the alternating rise and fall of life and breathing, as well as the key role that plants play here.

▼二层空间入口,entrance of the second floor ©李国民摄影空间事务所

▼接待空间,reception area ©李国民摄影空间事务所

▼接待区的旋转楼梯,the spiral staircase in the reception area ©李国民摄影空间事务所

▼接待区地面细部,details of the floor in the reception area ©李国民摄影空间事务所

 

以终为始 循环无界
Start with the end, and the cycle has no boundaries

在自然的原型里,无论串连农地的蜿蜒田埂、发梢弧度、叶脉的边缘或山棱起伏皆非工整却使人倾慕。写意而不假人工排序的约略线条是我们欲重现于空间形貌的核心概念,于是制式柜体门框退隐在炭黑的立面之后,利用多层次的黑纱圈划出线条有机的隔屏。或以烧黑碳化的木头替代平整人工的介质,表现剥除外在繁华虚饰后单纯的周期循环,终结亦为起始。

In the natural prototype, whether it is the winding ridges that connect the farmland, the curvature of the hair, the edges of the veins or the ups and downs of the mountains are not orderly, but they are admiring. Rough freehand lines without manual sorting are the core concepts that we want to reproduce in the shape of space. Therefore, the standard cabinet door frame retreats behind the carbon black facade and the multi-layered black gauze circles are used to draw the shield of organic lines. Replacing the flat artificial medium with burnt black carbonized wood shows the simple cycle after removing the exterior prosperous affectation. The end is also the beginning.

▼展示区,display area ©李国民摄影空间事务所

▼制式柜体门框退隐在炭黑的立面之后,the standard cabinet door frame retreats behind the carbon black facade ©李国民摄影空间事务所

▼储藏室,pantry ©李国民摄影空间事务所

▼充满手感弯折曲度的金属细网, fine metal meshes full of twists ©李国民摄影空间事务所

▼品牌视觉主墙,the main visual wall of the brand ©李国民摄影空间事务所

▼视觉主墙细部,details of the main visual wall of the brand ©李国民摄影空间事务所

不同触感的黑构筑出仪式性的体验动线,使用者在过程中自行收集线索、拼凑元素,藉由空间领会自然环环相扣的本源,以及时间从中粹炼的价值。踏入一场原始的循环,用五感直觉来存取记忆,想像雨水、春寒料峭的微光、树梢新芽的生命,混合着湿黑色泥地在风中化为气息…

The black with different touches creates a ritual experience line. In this process, users collect clues by themselves and piece the elements together. Through space, we can comprehend the interlocking origin of the nature, as well as the value refined from it through time. Step into a primitive cycle and use your five sense intuition to access memories. Imagine the rain, the glimmer of the cold spring, the life of the new buds of the treetops. Mixed with the wet black mud, they turn into the breath in the wind…

▼体验区,experience area ©李国民摄影空间事务所

▼体验区内部,interior of the experience area ©李国民摄影空间事务所

▼体验区细部,details of the experience area ©李国民摄影空间事务所

▼卫生间细部,detail of the restroom ©李国民摄影空间事务所

▼概念图,concept © 水相设计

▼平面图,plan © 水相设计

项目名称:juliArt头皮理疗中心
空间设计:李智翔、廖婉君、张宇辰、林妤轩/水相设计
項目业主:juliArt美科实业
空间性质:头皮SPA店
座落位置:台湾
室内面积:128平方米
空间格局:洽谈区、等候区、品牌展示区、VIP体验区、茶水室、卫生区
设计时间:2020.07~2020.11
施工时间:2020.11~2021.02
主要材料:手工漆、渐层红涂料、实木染黑、火山岩、金属铁网、中空板、压克力
摄影:李国民摄影空间事务所

Designer: Waterfrom Design
Client: juliArt
Category: Scalp SPA
Location: Taiwan
Area: 128 m2
Layout: reception center. waiting area. display area. VIP experience area. toilet
Material:hand paint, solid wood, volcanic rock, metal net, pp plate sheet, acrylic
Design Period:2020.07 ~ 2020.11
Construction Period:2020.11 ~ 2021.02
Photographer:Lee Kuomin Photography Teams
Copyright: Waterfrom Design

More:水相设计。更多关于:Waterfrom Design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment