River Loučná Embankment in Litomyšl Czech Republic by Rusina Frei architekti

Renovation of waterfront space with participation of the public

Project Specs

Location:

感谢 Rusina Frei architekti 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:Rusina Frei architekti on gooood
Appreciations towards Rusina Frei architekti for providing the following description:

项目位于波西米亚东部的小城Litomyšl,包含对城市公园以及Loučná河与城镇历史中心毗邻的部分河岸的重新设计。

The project deals with the redesign of the city park and part of the Loučná River embankment in the immediate vicinity of the historic centre of the small town of Litomyšl in eastern Bohemia.

▼改造后的空间概览,overall view of the space after renovation ©Jan Slavík

河岸的自然景观和与之相邻的如画一般的安静街道是该区域的关键价值所在。另一方面,这里也面临着一系列问题。游乐场被栅栏围起,各种各样的障碍物阻止人们从河边进入场地。由于缺少边道,行人、机动车和自行车混杂在一起,且部分区域无法相互连通。

A significant value of the area was the natural character of the river banks and a quiet picturesque adjacent street. On the other hand, it was facing a number of problems: a fenced- in playground and various other barriers prevented access to and alongside the river. The absence of sidewalks led to collisions of pedestrians with cars and bicycles and parts of the territory were not interconnected.

▼改造前的环境,space before renovation ©Rusina Frei architekti

过去二十年间,Litomyšl城中建造了许多高品质的建筑,但本次改造是这里第一个有公众参与的项目。详尽的社会调研和工作坊成为了一场公共建筑竞赛的起点。设计要求解决场地与河流的关系问题,提高行人的通达性,为各个年龄段的居民创造一个休闲场所。项目预算在120万欧元左右。整个项目的持续时间约为四年。设计旨在四个不同的城市区域——水滨、河岸、公园和街道——之间建立联系,创造一个整体功能单元。

Although Litomyšl is well-known for numerous high-quality architectural realizations in the last two decades, this was the first project that involved participation of the public. Detailed sociological surveys and workshops became the starting point for a public architectural competition. The requirement was to solve the relation to the water, to improve pedestrian passability and to create a place for rest for locals of all generations. The budget was set at around € 1.2 million. The whole project has been running for about four years. Our design is based on the concept of interconnecting four different urban areas – waterfront, riverside, park and street – into one functional unit.

▼区位图,location ©Rusina Frei architekti

▼设计草图,design sketches ©Rusina Frei architekti

岸边,设计师设置了一条林荫步道,人们可以在这里休息、聚会和娱乐。这里有一片富有雕塑感的游乐场,音乐图形点缀其中。滨水区域设有一道彩色混凝土制成的矮墙,在城市和自然河道之间划出界线。它们保留了野性的特征,仅在特定的地方设置供人进入的轻钢观景平台。这些观景台采用通透的钢结构,尽可能精细轻盈。靠近十九世纪演出厅的公园位于一片阳光明媚的草地上。餐厅的花园得到保留,其中设有一座新近建造的带绿色屋面的钢制凉亭。城市边缘的一条窄街被重新整平铺装,变成了一处人行区域。

On the embankment there is a city promenade under the trees, designed for rest, meetings and games. It features a sculptured playground with musical motifs. The waterfront is lined with a low wall of colored concrete, creating a border between the city and the natural banks of the river. They are preserved in their wildness and accessible only in selected places by light steel observation platforms. The river Loučná is bordered by a hinged footbridge. This is, like the observation platform, designed as a transparent steel structure that is as filigrane as possible. The park at a nearby 19th century concert hall is set on a sunny meadow. Restored is the resting garden of the restaurant, which is newly supplemented by a steel pavilion with a green roof. A narrow street along the edge of the city was re-paved and flattened to transform it into a pedestrian zone.

▼沿河步道,path along the river ©Tomáš Souček

▼彩色混凝土矮墙划分河流和城市区域,low wall of colored concrete defining the border between the city and the river ©Tomáš Souček

▼河边的游乐场,playground along the river ©Tomáš Souček

▼音乐图形的游乐设施,play facilities in musical motifs ©Tomáš Souček

▼连桥,bridge ©Jan Slavík

▼轻盈的钢结构桥梁,bridge in light steel structure ©Tomáš Souček

▼岸边的观景台,viewing platform on the river bank ©Jan Slavík

▼观景台采用轻质钢结构,platform using light steel structure ©Jan Slavík

▼从观景台上欣赏自然景色,enjoy the natural view from the platform ©Jan Slavík

▼花园与凉亭,garden and the pavilion ©Tomáš Souček

河岸空间投入运营后不久便成为了一片人气旺地。附近街区和村庄的儿童也会来到这里的游乐场玩耍。市民协会是整个项目的发起者,认为最终的结果十分令人满意。该项目的成功引发了关于下一步河岸改造的讨论。1970年代,由于附近高速公路的粗放建造,公园的部分区域受到损坏,将来需要对这些场所进行调整和修复。

Soon after the opening, the embankment became highly popular. Playgrounds are also used by children from nearby neighborhoods and villages. The civic association, which was the initiator of the whole project, evaluates the result very positively. The success of the project initiated a discussion on the modification of the following section of the embankment. Further adjustments will be needed in the future in places where the park was damaged in the 1970s by an insensitive construction of a nearby highway.

▼儿童在不同的游乐场中玩耍,children playing in different playgrounds ©上:Jan Slavík,下:Tomáš Souček

▼总平面图,site plan

▼凉亭平面图,plan of the pavilion

▼凉亭剖面图,sections of the pavilion

▼观景台平面图,plan of the platform

▼观景台剖面图,section of the platform

▼连桥剖面图,section of the bridge

▼细部,details

Authors: Martin Rusina, Martin Frei
Co-author of footbridge: Petr Tej
Cooperations: Markéta Poláčková, Daniela Vaníčková, Jan Žalský
Landscape architects: Partero – Jakub Finger, Mirka Svorová
Artists: Pavla Sceranková, Dušan Záhoranský
Client: Karel Komárek Proměny Foundation, Town of Litomysl
Program: Public space
Year of architectural competition: 2013
Project: 2013-15
Construction: 2015-2017
Adress: Litomysl, Czech republic
Area: 30 000 m2
Main building materials: Red exposed concrete, steel, wood
Photos: Jan Slavík, Tomáš Souček

More: Rusina Frei architektiRusina Frei architekti on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment