Building T – New building of the Faculty for the study of Social Studies on campus Schoonemeersen at University HOGENT by SADAR+VUGA

A new type of school environment, as a hybrid studyscape

Project Specs

Design:
Location:
Tags:

非常感谢 SADAR+VUGA予gooood分享以下内容 。更多关于: SADAR+VUGA on gooood.
Appreciation towards SADAR+VUGA for providing the following description:

项目坐落于霍根特大学Schoonemeersen校区,全新的社会科学学院大楼(Building T)将成为该校区南侧的崭新门户,而体院馆与其扩建部分则将构成校园北侧的大门。Building T为一栋独立的教学楼,与其前方的Voskenslaan中学隔开了一定的距离,从而创造出一个开放空间。在未来的城市整体规划中,这个开放空间将成为沿街住宅与城市绿轴之间的过渡区。

The new Building for the Faculty of Social Sciences (Building T) acts as a southern gateway and the New Sports Hall Extension forms the northern gate to the campus. The Building T is a free standing volume, set back off the Voskenslaan, creating an open space as a transition between residential homes along the street and the large green axis of the future masterplan development.

▼项目概览,overall of the project © Julien Lanoo

建筑的外立面被一层层水平纤维板包裹,形成反光效果,此外,这种外表皮具有良好的透光性,使室内空间与外部环境形成良好的对话。流畅的水平线条在建筑的西北侧弯曲,形成巨大的拱形开口,将建筑的底层完全向入口广场打开,使建筑的主入口成为广场上引人注目的焦点,在将外部景观引入室内的同时吸引着人们进入。

Its monolithic massing communicates with its immediate surroundings with a permeable shading membrane, horizontal lamellas which evenly wrap the building’s englazed volume. The wrap opens up at the north-west side of the building in front of the plaza as a big entrance arch, unveiling the interior of the building on the ground floor. The big entrance arch act as inviting element which directs people form the plaza/lawn outside to the interior of the building.

▼流畅的水平线条在建筑的西北侧弯曲,形成巨大的拱形开口,the wrap opens up at the north-west side of the building in front of the plaza as a big entrance arch © Julien Lanoo

▼由街道看建筑,viewing the project from the street © Julien Lanoo

建筑的外表皮由三层结构组层:最内侧为隔热层,由透明夹层玻璃幕墙构成;中间为金属结构构成的逃生通道;最外侧为由复合玻璃纤维制成的水平条板。为了确定条板的最佳角度,建筑师对教室室内的隔热和采光进行了深入的研究。这些条板长达36米,预制后运输到现场组装。在建筑主入口的位置,这些条板被弯曲定型,形成一个引人注目的拱形正门。

The building has a ‘deep facade’ which consists of three layers: the inner, thermo-insulating layer of the simple curtain wall facade, made of transparent and laminated glass units, the mid-layer, where the fire escape metal passarellas are positioned, and the outer layer, the wrap of the fiberglass composite lamellas. A careful study of the insulation and shading of the classrooms in the building was conducted in order to define the optimum angle of the lamellas. Pultruded glass fibre reinforced polyester profiles make up the slats of the fixed lamellas around a volume with facades made from glass and aluminum. The profiles, 36m in length, were delivered straight to the site. On site, a number of profiles were bent elastically to create an inviting point of the main entrance to the building.

▼由校园内部绿地看建筑,viewing the project from the green space in the campus © Julien Lanoo

▼立面细部,details of the facade © Julien Lanoo

建筑独特的外表皮代表了校园未来的发展理念,开放的教学精神与增强社会互动性的愿望以设计语言的形式表达在建筑上。水平的玻璃纤维条板覆盖了整栋建筑的玻璃立面,在起到遮阳效果的同时,使室内空间与外部街道形成视觉上的联系。此外,西北侧与东南侧的标准教室与外立面间设有疏散走廊,这种设置,在满足交通需求的同时在视觉上将外立面与教室分隔开来。因此,从外部来看,建筑的外表皮形成疏密有致深浅不一的效果:入口拱门处为最深,而街道与校园一侧则最浅。

The porous monolithic volume acts visually as a recognizable mark of the future campus development. Namely, the most open, socially interactive central stripe of the building stretches to all way to the glass façade and shading lamellas, creating a visual connection between the street space and the activity in the interior, whereas more standard organized classrooms of the NW and SE stripe are visually detached from the lamellas by evacuation corridors. Thus, the building has different visual depths: the entrance arch is the deepest, the street and campus side are the shallowest.

▼标准教室与外立面间设有疏散走廊, standard organized classrooms are detached from the lamellas by evacuation corridors © Julien Lanoo

▼建筑的外表皮形成疏密有致深浅不一的效果,the building has different visual depths © Julien Lanoo

项目旨在开创一种全新的教学环境,使建筑成为教学场地与景观装置的融合,在这里,无论是学生、教师、访客还是大众,都能自由享有开放的互动,学习,工作以及娱乐的氛围。室内布局巧妙地规避了过长的走廊,同时使垂直交通与水平交通相互融合。两个圆形的中庭,在视觉上,将不同的楼层连接起来。围绕中庭边缘设置的楼梯与走廊成为楼层间平缓的过渡区。

The Building T is developed as a new school environment, as a hybrid studyscape, where students, teachers, visitors and a general public meet, interact, study, work and play. Long corridors are avoided in the building, as well as separation between vertical and horizontal circulation. Two big round atriums provide visual connection between the floors, vertical and horizontal circulation on the atriums edges provides a smooth transition between the floors.

▼中庭的底层可以作为会议、聚会、课余活动、表演排练、以及学习工作的场地使用,This is a space for meetings, gatherings, informal events, performances and spectating, as well as for study and work © Julien Lanoo

▼中庭分层错落,the displaced overlay of the two atriums © Julien Lanoo

建筑师在教学楼的中央主轴线上设置了两个四层通高的中庭,为使用者提供了全新的校园空间体验。中庭的底层可以作为会议、聚会、课余活动、表演排练、以及学习工作的场地使用。作为室内半公共空间,这两个通高的中庭既具有大厅的功能,又在视觉上将各个楼层联系起来,将整个教学空间激活。学生们可以由中庭,通过两侧的走廊进入教室。

The central stripe with the two atriums becomes a new type of school space. It is developed on four levels, from the entrance level to the inhabited roof. This is a space for meetings, gatherings, informal events, performances and spectating, as well as for study and work. It becomes a sort of interior semi-public space, a vertical hall, where activities on each floor are evenly stimulated by visual connection through the atrium space. On each level, there are entrances to classrooms on both side stripes, leading from the central stripe.

▼圆形的中庭将不同的楼层连接起来,big round atriums provide visual connection between the floors © Julien Lanoo

基于对周边环境与当地气候的深入研究,SADAR+VUGA事务所为建筑赋予了极佳的社会属性、视觉联系以及空间渗透性。两个分层错位的中庭,中庭上方半透明的屋顶,以及外立面上的水平玻璃纤维条板,为室内营造了四季如春的舒适体感环境,同时促进了人们在室内空间中的互动与交流。在任何季节任何时刻,人们都能在长廊上找到一个最舒适的位置,因此,建筑内部的不同空间均被活化了起来,营造出灵活生动的室内氛围。

A social, visual and spatial permeability of the building are supported by its environmental / atmospheric character of the building. The displaced overlay of the two atriums, their roof, and lamella shaders, which provided insulation from autumn until spring and shading in summer, stimulate a migration of people and activities in the building. Their tendency to find the most comfortable place along the promenade in a certain season, as well as in the time of the day, provides a vivid and everchanging occupancy of different areas in the building.

▼围绕中庭边缘设置的楼梯与走廊成为楼层间平缓的过渡区,circulation on the atriums edges provides a smooth transition between the floors © Julien Lanoo

全新的社会科学学院大楼(Building T)不仅是教学楼,还具有公共建筑的性质,在Building T举办的活动不仅面向校园,还将通过建筑展示给整个Ghent地区的公众与居民。因此,开放式的公共空间氛围不仅限于底层,而是通过公共长廊延伸到整个建筑中,包括展览区,办公区,自习室以及自助餐厅等。在本项目中,公共长廊即是校园生活的展示板。

The new Faculty of Social Sciences building gets a character of a public building, where activities of the school are not only presented to the campus but also to the general public and inhabitants of Ghent. This public environment would not happen only on the ground floor: the public path – the promenade stretches through all levels, passing by an exhibition area, working desks, study chambers and a cafeteria. The promenade acts as a presentation route of the life of the school.

▼开放式的立面将校园内的活动展示给大众,the open facade presents the activities of the campus to the public © Julien Lanoo

▼夜景,night view © Julien Lanoo

▼总平面图,site plan © SADAR+VUGA

▼底层平面图,ground floor plan © SADAR+VUGA

▼二层平面图,1st floor plan © SADAR+VUGA

▼三层平面图,2nd floor plan © SADAR+VUGA

▼四层平面图,3rd floor plan © SADAR+VUGA

▼剖面图,section © SADAR+VUGA

▼立面节点大样,details of the facade studies © SADAR+VUGA

Type: education, culture
Source: Open Call invited competition, 1st prize
Client: HOGENT, Ghent, Belgium
Location/Address: Ghent, Belgium
New building of the Faculty for the study of Social Studies (Building T)
Total floor area: 14.967 m2
Site area: 20.000 m2
Structure: reinforced concrete, glass, fiberglass composite lammela
Architects: SADAR+VUGA (Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Miha Čebulj, Mirjam Milič, Grega Mervič)
LENS°ASS (Bart Lens, Sönke Timm)
Construction consulting: Atelier One + Bureau Partners nv
Services: Bureau Partners nv
Acoustics: Daidalos-Peutz
Landscape: Snoeck & Partners nv
Photo: Julien Lanoo

More: SADAR+VUGA,更多关于: SADAR+VUGA on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment