L’Equatoria, Rennes by Christophe Rousselle

unique “staggered pyramids”

Project Specs

Location:

非常感谢 Christophe Rousselle 予gooood分享以下内容。更多关于他们: Christophe Rousselle on gooood
Appreciation towards Christophe Rousselle for providing the following description:

Christophe Rousselle事务所设计的Equatoria公寓在竞赛中脱颖而出。本次竞赛不仅规定了建筑的面积、类型,还要求保留场地中现存的橡树。最终方案在各方面都严格遵循了设计条件,建筑由两座“错层金字塔”组成,体块对比十分鲜明。

This project was the winner of a competition looking for a response to the programmatic requests with certain rules: Area, typologies, and safeguard of the existing oak located in the center of the plot. During the competition, all the proposals were aligned only with the defined guidelines. The proposal presented by our office was really a contrast of two buildings shaped like “staggered pyramids”.

▼“错层金字塔”形状的公寓大楼,two buildings shaped like “staggered pyramids © Takiju Shimmura

▼体块对比十分鲜明,a contrast of two buildings © Takiju Shimmura

来自两个机构的委托人对室内装饰和房屋类型分别提出了不同要求。其中一栋为社会保障房,需要设计相同的单体以避免分歧。此外,建筑师还格外强调了环绕树木的中央空间,在这里设计了一条穿越场地的公共走廊。

There were two clients on this project with different requests in terms of interior finishes and type of housing. One was social housing, so the idea was to propose the same architecture in order not to make a distinction and to focus the design of housing around the central tree while proposing a public crossing in the center of the plot.

▼位于两栋建筑间的公共走廊,a public crossing in the center of the plot © Takiju Shimmura

▼沿着小路进入公寓场地,view of the buildings from the public crossing © Takiju Shimmura

▼保留场地中间的橡树作为景观,reserving the oak tree in the center as the landscape © Takiju Shimmura

概念中,不同立面上的体块层层变换以尽可能地抬高了建筑,同时,体块的旋转打破了平行元素,在不同楼层创造出丰富的室外空间。

The concept was to rise as high as possible by offering different volumes on each facades. The rotation of these volumes allow the creation of non-parallel elements and opens up varied outdoor spaces depending on the floors.

▼层层扭转的体块,the rotation of the volumes © Takiju Shimmura

▼丰富的露台空间,varied terrace spaces © Takiju Shimmura

公寓外立面每隔一层便采用金色的金属面板覆盖,塑造出体积感,并局部打通,以高3.2m的半室外悬浮空间增强体块的韵律感。这些穿插布置的大开口也为建筑北立面带来了采光。

For every uneven floor, we proposed a metallic gold cladding that allows to highlight this volume, while creating big outdoor spaces (3.2m) through a floating volume which reinforces the atypical volumetry of the building. This project allows you to find sunlight even on the north facades thanks to the strong withdrawals of the volumes every second floor.

▼从室外露台上看对面,view from the building from the outdoor terrace © Takiju Shimmura

▼高层室外露台有良好的视野,outdoor terrace on higher floor with good views © Takiju Shimmura

公寓首层,连续立面沿街道展开,较高楼层的立面则局部断开,提供了室外露台。这些随机布置的开口也使建筑结构更加轻盈。尽管公寓楼内部垂直相连,但每两层穿插覆盖的金色表面赋予了建筑水平展开的外观,增强了体积的连续感。从平面来看,建筑师保证了大部分房间的良好朝向,同时尽量缩减电梯井的数量,通过合理的设计节约了建造与维护的成本。

On the ground floor, the project builts a continued facade to the street, while higher up the floors some setbacks allow to offer the apartments open terraces, while strengthening the lightness of the structure with random openings. The project, very vertical in its design, seems visually horizontal thanks to the work done every two floors including the golden metal cladding, adding the presence of exterior continuity for volumes. The rationality of  floor plans, which offer a large majority of multi-orientation housing while limiting the number of elevator shafts, really helps saving construction costs and maintenance.

▼室内公共空间,the interior public space © Takiju Shimmura

位于首层的商业空间为这片新住区提供了自由贸易的场地。停车场只有一层,节约了多余的开销以选用更优质的材料。

On the ground floor a commercial space allows to offer a local trade in this new residential area. It was desided to create a single level of parking lots, in order to limit additional costs and be able to keep a better quality of the materials.

▼材质细部
detail © Takiju Shimmura

▼夜景
the night view © Takiju Shimmura

▼轴测图
axonometric drawing © Christophe Rousselle

▼首层平面
the ground floor plan © Christophe Rousselle

▼不同标准层平面
plans of standard floors © Christophe Rousselle

▼立面图
elevations © Christophe Rousselle

▼剖面图
sections © Christophe Rousselle

Project Name: L’Equatoria
Location: Rennes, Francia
Site Area: 2214 sqm
Built Area: 5300 sqm (83 apartments)
Project Year: 2019
Authors:
Architect: Christophe Rousselle
Architect in Charge: Cristina Brezae
Assistant: Joana Kingwell
Designers and Consultants:
Technical Studies: Enercia
Structure: Ouest Structure
Economy: Lemonnier
Contractor: Bati armor / Aiguillon Construction
Photographs: Takiju Shimmura
Providers:
Structure: Reinforced Concrete with grey antracite finishing
External Skin: Steel cladding ARVAL Gold 9665
Windows: PVC placse with antracite finishing and incorporated rolling curtain
Terrace railings: Thermo laminated glass

More:Christophe Rousselle
更多关于他们:Christophe Rousselle on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment