Blue Mist in Beijing, China by 123 architects

The curved walls in a white-blue gradation recall ocean mist and waves

Project Specs

Location:

非常感谢来自 123 architects 对gooood的分享。
Appreciation towards 123 architects for providing the following description:

“蓝色迷雾(Blue Mist)”是位于北京的一家美发沙龙,通过将水面和海滨景观视觉化和形式化,营造出凉爽而平静的空间氛围。

‘Blue Mist’ is the design of a beauty salon in Beijing, that draws visual and formal influences from water and the seaside, resulting in a cool and calming space.

▼美发沙龙外观,exterior view of the beauty salon

美发沙龙室内具有柔和的弧形墙面,覆以蓝白的渐变效果,身处其中,仿佛置身于海雾和海浪之中。这些弧形墙面将整个空间以流畅的方式连接起来,并在确保空间开放性的前提下,将美发沙龙空间分成了不同的区域,以便在小区域内进行各种服务和活动。

▼美发沙龙轴测图,the axon of the beauty salon

The interior is characterised by gently curved walls that are finished with a white-blue gradation that recalls ocean mist and waves. Subtly connecting the space as a whole in a fluid way, they divide the salon into different zones, while also keeping it open to allow for a variety of services and activities to happen in a small area.

▼透过玻璃外墙看接待处,室内设计将水面和海滨景观视觉化和形式化,viewing the reception through the exterior glass wall, the beauty salon draws visual and formal influences from water and the seaside

▼从入口接待处看室内,具有柔和的弧形墙面,覆以蓝白的渐变效果,viewing the interior space from the reception, the interior is characterised by gently curved walls that are finished with a white-blue gradation

▼美发沙龙的舞台空间,the stage space

▼中央美发空间局部,弧形墙面上的弧形洞口使各个空间相联系,partial view of the central salon space, the curved opening on the curved wall connects different zones

▼中央美发空间局部,每个美发单元也采用弧形的造型,partial interior view of the central salon space, the curve element is applied to every salon unit

动态的弧形墙面也被用于组织整个空间中的功能流线,从而使得顾客们可以从多个方向进入各个区域。随后,建筑师完成了有机造型家具和空间的布局,使得这个美发沙龙空间可以举办一些讲座和演出活动,也为顾客们提供了一种在美发沙龙中前所未有的体验。

The dynamic curved walls are also organised to create functional flow throughout, making it possible to gain access to each of the zones from more than one direction. Organically shaped furniture and spatial configurations have been realised and organised in a way that will enable the salon to host lectures and shows, providing experiences that have not previously been considered in this kind of space.

▼产品陈列展示区,动态的弧形墙面划分空间,the product display space, the dynamic curved walls divide the space

▼透过弧形墙面上的弧形洞口看中心的沙龙区,viewing the central salon space from the curved opening on the curved wall

▼透过弧形墙面上的弧形洞口看洗发区,viewing the hair spa space through the curved opening on the curved wall

▼VIP美发空间,采用蓝色的墙面,the vip room with the blue wall

▼平面布置图,layout plan

Project Name: Blue Mist
Architect / Designer: Kazushi Miyamoto
Architecture firm: 123 architects
Completion Year: 2019
Built Area: 213 m2
Project Location: Beijing, China
Lead Architect: Kazushi Miyamoto
project Architect: 曹西洋子
Contractor: 北京振邦远景装饰工程有限公司
Lighting consultant: 鲍舜超
Photographer: 陈惜玉

More: 123 architects

Post a Comment