Beijing Cidi Memo iTown by Atelier Liu Yuyang Architects

A secret garden in the urban desert.

Project Specs

Location:

非常感谢 刘宇扬建筑事务所 予gooood分享以下内容。更多关于:Atelier Liu Yuyang Architects on gooood.
Appreciation towards Atelier Liu Yuyang Architects for providing the following description:

本项目的基地介于东四环与东五环之间,被纵横交错的数条铁轨所割据,随着城市迅猛扩张,其逐渐被孤立被遗忘。初见基地,我们戏称其为城市私处——城市化进程中的处女地。我们看到的是破败仓库藏匿下的一片原始生机,我们占卜到的是一方城市荒漠中的秘密花园。

The project is located between Beijing’s 4th East Ring Road and 5th Ring East Road. Serval Railroads intersect and divide the site into fragments. We call the site the unculivated land, isolated and forgotten, while the rest of the urban fabric undergoes a rapid development. Her primitive vitality is hidden in these broken warehouses and we saw the possibilities to become a secret garden in the urban desert.

▼改建后的园区,the campus after renovation ©夏至

▼基地原貌,site situation

   

本项目总建筑面积预计为十四万平方米,通过引入文化创意类产业来激活片区。作为最先介入的建筑设计方,我们承接了其中作为引导块的建筑改造设计以及销售中心室内设计的工作。引导块共分为三部分,A区为销售中心以及设计酒店,B区样板房区,以及C区餐饮区,共计约六千平方米。

The site, covering an area of 140,000 square meters, will be revitalized though bringing in cultural and creative industries.As the first to intervene on this site, we were involved in the building renovation on ‘Startup Block’ and interior design on the Sales Office. The Startup Block contains three zones, Zone A as sales office and boutique hotel, Zone B as mockup office, Zone C as restaurant, the totall area is 6,000 square meters.

▼区域效果图,rendering of the campus

设计前期最大的挑战在于如何在不改变建筑空照轮廓线的前提下,对既定的、错综的仓库空间进行梳理,提高容积率同时营造空间质量。设计策略上我们采用了“接骨”与“疏筋”的方式。将紧挨的几栋楼连结,重构连结体空间,植入公共功能,作为活化区域的心脏——例如目前我们称之为“车站”的这个空间。

One of the greatest challenge for the concept design is tailoring the complex warehouse space to fit for the new purpose, as well as increasing the overall F.A.R without alter the building footprint. We connected these warehouses, restructured the spacial ogranization and infused public program as the heart of the ‘Startup Block’. These strategies brings forward the resulting ‘Station’ space.

▼功能区的心脏,heart of the restructured space ©夏至

▼序列性的窗体,a series of sequential openings ©朱思宇

▼空间中的楼梯,the staircase in the space ©夏至

▼空间中的细节,detial in the space ©夏至

立面材料构成自然延续了原始结构与新建钢结构、砌体与幕墙对比的构成语汇。我们用黑洞石、青砖、红砖强化原始砌筑墙的厚重与粗犷,加建部分采用不同透明度的幕墙形式,从深灰钢板、阳光板到玻璃,再而过度到银色拱形的金属屋面。

The composition of the facade is the composition of the old structure and the new, the composition of heavy masonry and light curtain wall. We used volanic rock, grey brick and red brick to underline the heaviness and roughness of the original masonry. On the added volumes, curtain walls with different scale of translucency, ranging from grey steel sheet, polycarbonate panel to glass, is applied.

▼建筑外观,appearance of the building ©夏至

▼加建部分采用了钢板、阳光板、玻璃幕墙的形式,the extended curtain walls with different scale of translucency ©夏至

钢结构作为改造、加建项目首选的结构策略,为我们在设计上也提供了很大的创作空间。随着一列火车从长条型的厂房窗外呼啸而过,银色拱顶的车厢意象呼之欲出。我们将基地中建筑想象成构筑日常、等待旅行的车厢。拱顶的原型唤起了我们对神庙、图书馆、车站等经典建筑原型的敬意。通过对标准拱顶屋面的不同组合变化,我们设计了销售中心大穹顶及其中悬浮的夹层等。弧形的元素同时被贯穿到了立面及门窗洞口的设计之中,为粗犷的原始的土建肌理注入一种早期工业产品特有的人性与精致。

Steel structure enabled us with greater creative flexibility, and naturally became our first choice for renovation project. The silver vaulted carriage-like design is driven from the image from the passing train. the vault is also a reflection of the historical archetype of temple, library and stations. In the sales office, a variant of the vault is design to house a floating mezzanine. The arc element is also applied in elevation design as well as door and window details, giving the rough industrial mass a more refined and humane touch.

▼空间中悬浮的夹层,the floating mezzanine ©夏至

纯白的钢结构、悬浮的夹层作为销售中心室内的灵魂,在室内设计中通过灯光设计、吊顶材料进一步被戏剧化。银色的吸音板吊顶被几组射灯逐层洗亮,夹层下亚克力格栅吊顶结合照明,为高冷的建筑空间注入了梦幻的艺术氛围。

The white floating mezzanine is the spirit of the sales office, theatricalized with lightings and materiality. The spotlight washing the silver acoustic ceiling, along with linear light embellishing the mezzanine, injects an artistic fantasy into the otherwise demure architecture.

▼屋顶声学天花板、夹层与灯光设计相结合,spotlight washing the silver acoustic ceiling, along with linear light embellishing the mezzanine ©朱思宇

▼夹层空间,the mezzanine ©朱思宇

▼夹层看向建筑的尽端,viewing of the end of the wing from the mezzanine ©夏至

“车站”作为销售中心功能与空间的延续,主要用于商务洽谈。西侧幕墙与项目中轴铁路紧邻,九米挑空,“车站”的称呼由此而来。我们在空间正中设置了一个水磨石的三角吧台,其上悬挂双面大时钟,作为空间中的核心。这里的吊顶我们采用了波形阳光板背藏灯管的做法。线型灯管透过泛蓝的半透明阳光板,挂钟、球型吊灯悬浮其中,窗外火车轰隆而过,我们想象着一个联结神秘穿越旅程的空间。

The ‘Station’ as an expended space from the sales office, is reserved for business talks. The nine-meter high west curtain wall faces the central rail track, giving the ‘station’ space its name. We placed a triangular terrazzo bar and a double-sided clock as the center piece. The ceiling is finished with backlit corrugated polycarbonate, adorned with clock and spherical pendant lamps. Inside the ‘station’, with the train roams pass by occasionally, we imagine a sureal retro experience.

▼“车站”空间,‘Station’ space ©朱思宇

▼空间一侧呼啸而过的列车,nine-meter high west curtain wall faces the central rail track ©朱思宇

▼夜间的车站空间,the nightscape of “Sation” ©夏至

▼火车道,rail track ©朱思宇

▼项目夜景,nightscape ©夏至

本项目自2015年圣诞起,至2016年12月近一年的时间,引导块建筑室内基本完成,销售中心已投入使用。其后的一期建筑施工正如火如荼展开。

The project stared from Christmas 2015. With one year’s time, the ‘Startup Block’ is fully finished and the sales office has entered operation. The following construction phase is currently underway.

▼引导块建设图示,Diagram for Startup Block

▼模型,model

▼总平面,Masterplan

▼A区平面,Zone A Plan

▼A区立面、剖面,Zone A Elevation & Section

▼B区平面,Zone B Plan

▼B区立面、剖面,Zone B Elevation & Section

▼C区平面,Zone C Plan

▼C区立面、剖面,Zone C Elevation & Section

▼A区展厅天窗细部,Zone A Showroom Skylight Detail

▼A区楼梯剖面细部,Zone A Staircase Detail

▼B区檐口细部,Zone B Cornice Detail

▼B区天窗细部,Zone B Skylight Detail

项目名称: 北京西店记忆文创小镇
项目地点: 北京市朝阳区高碑店
项目类型: 文创办公、销售中心、酒店
设计单位: 刘宇扬建筑事务所
主持建筑师:刘宇扬
项目建筑师:李宁
设计团队:车佩平,吴亚萍,廉馥宁,杨珂,车进,罗坤,王潇聆
建设单位:北京梵瑞资产管理有限公司
结构顾问:上海源规建筑结构设计事务所
灯光顾问:十聿照明设计
施工单位: 河北中保建设集团有限责任公司
基地面积: 5500平方米
建筑面积:6300平方米
设计时间: 2015.12-2016.06
建设时间2016.03-2016.12
结构类型:钢结构
项目造价 : 23,000,000 RMB
摄影: 夏至,朱思宇

Project Name: Beijing Cidi Memo iTown
Location: Chaoyang District, Beijing
Type: Creative Offices, Sales Centre, Hotel
Architects: Atelier Liu Yuyang Architects
Design Principal: Liu Yuyang
Project Architects:Li Ning
Design Team: Che Peiping, Wu Yaping, Lian Funing, Yang Ke, Che Jin, Luo Kun, Wang Xiaoling
Client: Beijing Brahma Real Estate Management Co., Ltd.
Structure Consultant: Shanghai Yuangui Structural Des. Firm Inc.
Lightning Consultant: UNOLAI DESIGN
Contractor: Hebei Zhongbao Construction Co., Ltd
Site Area: 5500sqm
Building Area: 6300 sqm
Design Stage: 2015.12-2016.06
Construction Stage: 2016.03-2016.12
Building Structure: Steel Structure
Cost: 23,000,000 RMB
Photography: Xia Zhi, Zhu Siyu

More: 刘宇扬建筑事务所,更多关于:Atelier Liu Yuyang Architects on gooood.

Post a Comment