Ancient Food Initial Taste Restaurant, China by Shegu Design

Release the charm of “Emptiness”

Project Specs

Location:

感谢 设谷空间设计 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们:Shegu Design on gooood
Appreciation towards Shegu Design for providing the following description:

建筑不喧,自有声。空间不言,自从容。

侘寂之美(Wabi-sabi inspirations),一种沐浴在时间光泽下,简洁安静中的质朴之美,与极简主义有异曲同工之妙,却更为璞真深邃。侘寂美学所描绘出的温润静美,是一种干净、纯粹兼具生命力的大美,简朴至极,亦是高贵。设谷设计以建筑空间和艺术形体为骨架,剥离哗众取宠,保持对“空”最大的敬意,巧用空间折角与光线流转,打造现代侘寂美作,还原“古食初味”之本心:溯源古食,回归璞真。

Architecture gives out voices even it does not utter. Space shows calmness even it does not vocalize.

Wabi-sabi inspirations, a kind of rustic beauty with simplicity and tranquility bathed in the luster of time, are similar to minimalism, but realer and deeper. The gentleness and seclusion described by the aesthetics of wabi-sabi inspirations is a kind of clean, pure and vital beauty with extreme simplicity and nobility. Framed by the architectural space and artistic forms, SGD abandons the sensationalism, maintains the greatest respect for “Emptiness” and skillfully utilizes the space corner and lighting flow to create a modern wabi-sabi inspirations work so as to restore the original mission of “the initial taste of ancient food”, which is to trace to the source of ancient food in order to return to simplicity and profoundness.

▼空间一瞥,a glance to the space ©叶松

 

空,即是无限
Emptiness is infinity

 “削减到本质,不能剥离它的韵,保持干净纯净,但不要剥夺生命力” ——比利时著名建筑师Axel Vervoordt

“Cut down the essence but do not strip its rhyme. Keep clean and pure but do not deprive the vitality.” – Axel Vervoordt, famous Belgium architect

秉承着对时间和空间的禅意态度,设谷设计选择陈列空间的留白与不争,平滑流畅的几何线条、克制减法的空间装饰、疏密有致的明暗对话,释放“空”的魅力。

Adhering to the Zen attitudes towards time and space, SGD chooses the blank and non-contention in the displaying space. The smooth geometric lines, the restrained subtraction space decorations and well-dense dialogues between light and shade release the charm of “Emptiness”.

▼用餐空间,dining area ©叶松

 

整体空间理念
Overall space concept

空间的变化和移动自然形成了通道与公共空间,遂插入植物让整个空间仿佛置身于户外大自然中,达到了外景内置的效果。

The change and movement of space form the passageways and public spaces naturally. So, plantation is added to make the whole space like in the nature, achieving the effect of built-in scenery.

▼空间中插入植物,plants are added to the public area ©叶松

美是隐忍不语,但心中自有定力与追求,放之于建筑,是洗尽铅华,内生乾坤之势;是去芜存菁,自有方圆之道。以方为窗,画圆为光,设计师将“天圆地方”之传统哲理融于空间之中,使其更具韵美深邃,亦更彰显古食初味的品牌精神。

Beauty has willpower and aspiration in the mind without saying anything in tolerance. If this idea is transplanted into architecture, it is to wash away all the splendors of the architecture and create a whole new world within it; or it is to remove the shortcomings but save the goodness of the architecture in its own way. The square windows let the round beams of light in to convey the traditional philosophy of “the heaven is round and the earth is square”. The architect intentionally put this idea into the space to make it more beautiful and profound, and to highlight the brand spirit of Ancient Food Initial Taste.

▼以方为窗,画圆为光,the square windows let the round beams of light in ©叶松

而间或可窥的绿意,让空间更为盎然活力。空,即是无限。删繁就简,让空间呈现本来的面貌,“这样就好”的建筑理念,是将人与自然、人与人、人与自我的对话和沟通置于最高处,降低空间装饰的存在感,让身处其中的人沉浸于此,发想于此,身心放松,回归本真,探索真我。以无物包容万物,以虚空蕴藏无限,这便是设谷设计希望传递的空间语言。

The occasional green makes the space more vigorous. Emptiness is infinity. Simplify the space by weeding out the superfluous to give the space its original look. This architectural concept of “This is just fine” is to highlight the dialogues and communications between human and nature, human and human, human and self, reduce the sense of existence of space decorations, make the people indulge themselves in this beauty and to make them think about it in a relaxing mood so as to return to the truth and explore the true self. SGD wishes to convey the space language of containing everything from nothing and holding infinity in emptiness.

▼间或可窥的绿意,the occasional green ©叶松

 

光,空间之韵
Light is the rhythm of space

自由流淌、明暗交错、婆娑起舞,是光,亦是空间的韵律。身处几何墙面的包围,倘若只看到大面积的纯色,也会让人略微紧张,但若眼前出现粼粼光影,灵动婆娑,伴随着食物上升的腾腾热气,加之绿意与暖帘,一股惬意便油然而生,仔细聆听,恐还能听到细碎窸窣之声,不要惊讶,那是光之旋律哦。

Light flows freely, changes between bright and shade, and dances beautifully. This also shows the rhythm of space. Surrounded by geometric walls, if you only see a large area of solo color, it will make you a little nervous. But if the sparkling light and shadow are dancing in front of you, especially with the steam rising up from the hot food and the green and warm curtain at your sight, you will definitely feel comfortable and peaceful in your heart. Listen carefully and you may hear the sound of rustling. Don’t be surprised because that is the melody of light.

▼粼粼光影,sparkling light ©叶松

移步廊间,温润的木质台阶与质朴的大理石互相补充,透过间隙的光影打在墙上,空气中流动的似有若无的清新自然,增添了餐厅场景的庭院感,温暖明朗,无限想象。

When you move to the corridor, you will see the warm wooden steps and the unadorned marble complement each other. Light goes through the lattice occasionally and shadows on the wall. Air seems to flow fresh and natural. All of these add a courtyard feeling to the restaurant scene, with warmness,  brightness and unlimited imagination.

▼廊间台阶,wooden steps in the corridor ©叶松

 

境,浸润成思
Indulging in environment gives thought

柯布西耶曾说过:“建筑是一种艺术行为,一种情感现象,在营造问题之外,超乎营造之上。”

古食初味的本意是希望现代人重拾饮食之敬畏,以古食之趣引导人们返璞归真,探索食物本味,探索饮食的仪式感,进而思考人与食物、人与自然。设谷设计充分解读这一命题,创造温润质美的食之场所,以温柔的色调彰显食物的暖意,以蕴含“天圆地方”传统哲思的几何墙面营造轻奢环境,枯山水、点线面,让仪式感无处不在。而在快节奏的商业生活中,能让食客们沉浸其中,与食物对话,与自身对话,这不就是空间的意义所在吗?

Corbusier once said: “Architecture is a kind of artistic behavior, an emotional phenomenon. It is excluded from the construction problem but beyond the construction.”

The original intention of Ancient Food Initial Taste is to hope modern people can regain the awe to the food, to guide people to return to their original nature with the interest of ancient food, to explore the original taste of food and the ritual of food so that people can think about the relationship between human and food, human and nature. The design of SGD fully interprets this theme, and it creates a warm and beautiful place to eat. The gentle colors show the warmth of food. The geometric walls bearing the traditional philosophy of “the heaven is round and the earth is square” builds an extravagant environment. The bonsai landscape and the ideas of points, lines and surfaces make the ritual sense everywhere. And in the fast-paced business life, isn’t it the meaning of space to let the diners immerse in it and dialogue with food and themselves?

▼“庭”,the yard ©叶松

▼设计示意,diagram ©设谷设计事务所

项目名称:古食初味餐厅
设计方:设谷设计事务所
公司网站:http://www.hzsgdesign.cn/
联系邮箱:1648731208@qq.com
项目设计 & 完成年份:2019年12月
室内主创设计:谢银秋 龚海明

室内参与设计:黄丽君 徐岩岩 倪亚楠 季瑜斐 李海冉
项目地址:中国浙江 东阳市
建筑面积:488㎡
摄影版权:叶松
客户:金先生
品牌:杭州乐翰照明工程有限公司

Project name:Ancient Food Initial Taste Restaurant
Design:SGD Office
Website:http://www.hzsgdesign.cn/
Contact e-mail:1648731208@qq.com
Design year & Completion Year:December 2019
Leader designer & Team Designers in charge:Xie Yinqiu, Gong Haiming
Indoor design participants: Huang Lijun, Xu Yanyan, No Yanan, Ji Yufei, Li Hairan
Project location: Dongyang City, Zhejiang Province, China
Gross Built Area (square meters) :488㎡
Photo credits:Ye Song
Clients :Mr. Jin
Brands / Products used in the project:Hangzhou Yuehan Lighting Engineering Co.

More:设谷空间设计。更多关于他们:Shegu Design on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment