Zhu’an Residence, Dali, Yunnan, China by Zhaoyang Architects

Residential in the field

Project Specs

Location:

非常感谢 赵扬建筑工作室 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Zhaoyang Architects on gooood.
Appreciation towards Zhaoyang Architects for providing the following description:

这是一个为画家蒙中夫妇设计的私人住宅。基地位于喜洲镇某古村边缘,毗邻大片的田野。

This is a house designed for a painter and his wife. The site is located on the eastern edge of a village, next to rice fields.

▽ 俯瞰(摄影:舒坦),topview

1- photo 001_俯瞰(摄影:舒坦)副本 Zhu an by Zhaoyang Architects

这座新建成的院宅的内向性与其周边传统院落的内向性相合。草筋白(石灰混合草筋的外墙处理)——在大理地区是一种常见且廉价的外立面材料——同时也把新建筑与其周边环境联系起来。

In common with the inward-looking character of courtyard houses in the village, the new house has an introvert character. Lime mixed with pieces of straw—a very common form of rendering for external walls in Dali region—also helps relate the new house to its context.

▽ 外观,facade

1- photo 002_外观 Zhu an by Zhaoyang Architects

这座房子被划分为门厅、前庭、中庭以及后庭(主人使用的私密区域)。九个不同大小的院子缩小了传统院落住宅的庭院尺度,并把院落与一系列的功能房间联系起来。

Inside, the house is divided into the private quarters of the resident couple to the north, and a series of living areas and accommodation for a guest and a live-in cleaner/cook to the south. Nine courtyards of varying sizes reduce the scale of the traditional courtyard house and to match courtyards with various rooms. The circulation through the main parts of the house develops as an alternation between spatial compression and spatial dilation.

▽  带家具模型,model with furniture

model 1-50 带家具模型 Zhu an by Zhaoyang Architects

位于西南处的入口序列包含两次180度的转向,引领访客到达南部的院子。

The entry sequence in the southwest involves two 180-degree turns that bring the visitor to the southern courtyard.

▽ 前庭,front yard

1- photo 003_前庭 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 前庭的小窗,透过厨房长窗望向远方的田野,window at the front yard, with the crop field view through the kitchen window

1- photo 004_前庭的小窗,透过厨房长窗望向远方的田野 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 从前庭回望入口, view from front yard to the entrance

1- photo 005_从前庭回望入口 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 入口, the entrance

1- photo 006_入口 Zhu an by Zhaoyang Architects

西侧的廊院作为一个直接到达私密区域的通道,经过的同时还能一瞥中庭的水面。

A long corridor offers quick access to the private quarters, with a glimpse of the central shallow pond halfway.

▽ 西侧的廊院南望,左侧是中庭的水面。at the westside hallway looking to the south, water feature in the courtyard to the left

1- photo 017_廊院南望 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 中庭, courtyard

1- photo 009 Zhu an by Zhaoyang Architects

封闭式餐厅位于前院与中庭之间。

From the southern courtyard one can walk undercover past an enclosed dining area towards the pond.

▽ 穿越餐厅北望中庭, looking south to the courtyard through the dinning room

1- photo 007_ 穿越餐厅北望中庭 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 餐厅, the dinning room

1- photo 008_餐厅 Zhu an by Zhaoyang Architects

从起居空间望出去,向东是大片的稻田,向西则是中庭的水池,以及在西边廊道庭院的植物和岩石之上邻居房子的瓦屋面。

A storage room obscures the size of the main living area, with views out to the eastern fields as well as to the central pond and, above the plants and rocks of the western passage, to the traditional tiled roof of the neighboring courtyard house to the west.

▽ 起居室, living room

1- photo 011_起居室 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 中庭  (左侧是起居室,正前方是带水池的庭院,庭院尽头是餐厅,右侧是开了洞口的廊道), courtyard, with water feature in the center, living room to the left, dinning room in the front and hallway with an opening to the right

1- photo 013_环视中庭 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 环视中庭, courtyard

1- photo 015_环视中庭 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 从廊道的洞口向起居室望去, looking at the living room through the opening of the hallway

1- photo 018_从廊道的洞口向起居室望去 Zhu an by Zhaoyang Architects

私密的区域围绕着四个尺度、朝向各不相同的庭院来组织。因此,阳光从不同的方向被引入建筑内,人们可以察觉到空间氛围在一天当中随时间的变化。

The private quarters are organized around four courtyards of different sizes and orientation. This variety continues the attempt to introduce daylight from the east and the west in the rooms, so that the atmosphere of various spaces will be appreciably different at different times of the day.

▽ 中庭北望, at the courtyard looking north

1- photo 010_中庭北望 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 中庭, courtyard

1- photo 012_中庭 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 廊院南望, at the hallway looking south

1- photo 016_廊院南望 Zhu an by Zhaoyang Architects

对于这座房子而言,结构元素是不希望被看到的。通过将墙厚设计在200mm的厚度,被刷上外墙材料后,柱子和填充墙将无法分辨。在南部院子,有一边达到了最大的跨度8m,这要求梁的尺寸要达到600mm高。然而,不同尺寸的梁通过将它们反置在楼板之上而变得不可见。在这里,结构的表达是次要的,也使得光影、水面、植物以及业主收藏的家具得以成为表达效果的主体。

Structural elements of the house are kept out of view by setting the thickness of walls to 200 mm so that columns and in-fill walls are indistinguishable once they are rendered. The maximum span of 8m on one side of the southern courtyard required a beam that is 600 mm deep. However, this and other beams of various dimensions are kept unobtrusive by placing them above rather than below roof slabs. By subordinating structural expression, light and spatial effects, and the client’s collection of furniture are allowed to draw one’s attention.

▽ 环视中庭, courtyard

1- photo 014_环视中庭 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 廊院北望, at the hallway looking north

1- photo 019_廊院北望 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 主人书房, main study

1- photo 020_主人书房 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 竹庵后园, backyard

1- photo 021_竹庵后园 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 带场地模型, model with terrain

model 1-100 带场地模型 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 总平面 site plan

drawings site plan Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 一层平面 first floor plan

drawings first floor plan Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 剖面 section

drawings section Zhu an by Zhaoyang Architects

Client: Zhong Meng, Yi Wen
Location: Xizhou, Dali,Yunnan Province
Floor Area: 426 m²
Structure System: Concrete Bearing Wall + Concrete Block
Cost: 2,000,000 rmb
Design Phase: Aug.2014 – Feb. 2015
Construction Phase: Feb. 2015 – Jan. 2016
Design Team: Yang Zhao, Peigen Shang
Photographer: Hao Chen

业主:蒙中、文一
地理位置:中国云南省大理州喜洲镇
建筑面积:426 m2
结构形式:混凝土短肢剪力墙+混凝土砌块
造价:2,000,000 人民币
设计团队:赵扬、商培根
设计阶段:2014.08 – 2015.02
施工阶段:2015.02 – 2016.01
摄影师:陈灏

More:赵扬建筑工作室予gooood分享以下内容,更多关于他们:Zhaoyang Architects on gooood.

Post a Comment