Zhijian Bookstore·White, China by SMY Space Interior Design Studio

The historical and local cultural tradition is presented indoors

Project Specs

Location:

感谢  水木言设计机构(联系邮箱:12574584@qq.com 予gooood分享以下内容 。更多关于他们:SMY Space Interior Design Studio on gooood
Appreciation towards SMY Space Interior Design Studio (contact: 12574584@qq.com) for providing the following description:

老西门街区原来为明、清以来常德市武陵城内大、小西门所在。重建之前,这里几乎被人遗忘。改造之后,这里成为了常德为数不多,且保存相对完整的原居民生活街区,并且是中国级文旅创综合体。

The old west gate block was originally where the ancient gates from Ming &Qing dynasty located. Before rebuild , the place was deserted. But now ,it has become an independent block that is a national cultural-innovation complex where the aborigines still live here.

▼视频,video ©水木言设计机构

老西门街区改造后原居民回迁原地,延续和保留了之前的生活方式:闹、繁、密、满、杂。而选址在街区中间位置的书店,它应该定义成一个能让人阅读,思考、安静下来的场所;是老西门街区人文肌理的透气口。原居民的生活方式将通过书店的一呼一吸中不断进行新陈代谢。

▼建筑与周边环境,architecture and surrounding environment ©廖鲁

The bookstore locates in the middle area of the block and is contiguous to a theater. We think the atmosphere of the bookstore should be quiet and peaceful. We expect it to be like a window for the residents and tourists here to read and think in the independent block.

▼书店外观概览,exterior view of the bookstore ©廖鲁

▼由小广场台阶看书店,viewing the bookstore from the small plaza ©廖鲁

基于考虑到老西门整体建筑空间的生态平衡,我们想书店的空间应有别于其它空间形态的闹与繁密,它应该是相对安静、纯净、缓慢的。于是,作为能接近纯净状态的“白”的主题产生了,因此空间中所出现的可视界面基本上都是做了白的处理,希望能达到一种饱满的“白”的状态。

White is the color that implies purifying. So, white became the theme of the bookstore.

▼由河岸看建筑,viewing the bookstore from the river bank ©廖鲁

▼外观细部,detail of exterior ©廖鲁

离书店前坪20米,有保留下来一处常德会战碉堡遗址。遗址是纯混凝土结构,而书店建筑形态有呼应之意,也是混凝土建筑外型,所以建筑外观我们做的最大改造是尽量不做任何改造,而是保留着二者共同的厚重肌理。不做任何外墙材料的装饰,只是拆掉原一楼的标准化商铺铝合金门窗,改成大面积无框玻璃,以厚重来衬托书店所需的白和纯净。

20 meters away from the bookstore, there is a fort relic in the second world war. It was made by pure concrete. The building of the bookstore was original concrete as well. We didn’t do with its concrete texture but put the texture remained as how it is for echoing to the relic. Anyway ,we removed the standardized aluminum window and door on the first floor and replaced it to the big heavy unframed glass.

▼书店主入口,main entrance of the bookstore ©廖鲁

▼一层的大面积无框玻璃,the big heavy unframed glass of the ground floor ©廖鲁

▼混凝土建筑外型,The building of the bookstore was original concrete ©廖鲁

而传统的中国民居都会在屋面采用磨砂玻璃瓦给室内进行采光,我们用磨砂透光玻璃瓦做的白色瓦瀑艺术装置,给到人听雨读书光阴荏苒数十年寒窗苦读的场景联想。在白作为空间的现代背景基调中,地域文化作为空间的文脉上的延续始终贯穿其中,形成现代和传承的双视线。

▼止间·白,Zhijian Bookstore·White ©廖鲁

The transparency attracts light completely and lighten the hard part above for monolithic balance.We made art installation of tilefall by milk white transparent glass , creating an atmosphere of typical Chinese’s Shi Da Fu’s way of living : reading in a rainy night and listen to its knocking sounds onto the palm -leave fan.

▼一层入口空间概览,overall of the ground floor ©廖鲁

▼白作为空间的现代背景基调,white became the theme of the bookstore ©廖鲁

▼多功能接待台,multifunction reception desk ©廖鲁

▼接待台后方的储藏空间与产品展示区,Storage space and product display area behind the reception desk ©廖鲁

▼文创产品展示区,Cultural and creative products exhibition area ©廖鲁

▼儿童区,children reading area ©廖鲁

▼二层体验式阅读区,Experiential reading area on the second floor ©廖鲁

▼二层咖啡厅,cafe on the second floor ©廖鲁

▼咖啡厅座位区,seating area of the cafe ©廖鲁

老西门还保留着传统窨子屋建筑,至今有1000多年历史。窨子屋形似四合院,多为两进两层。外面高墙环绕,里内木质房舍,屋顶从四围成比例地向内中心低斜,小方形天井可吸纳阳光和空气。

The west gate block still keeps the traditional Yinzi house architecture of one thousand years ago. Jinzi house is shaped like a courtyard, mostly there are two districts and layers.

▼小方形天井与白色瓦瀑艺术装置,the patio and the white glass tile installation ©廖鲁

▼由负一层多功能活动区看天井,viewing the patio from the multifunction area of the basement ©廖鲁

▼天井与装置细部,details of the patio of the basement and the installation ©廖鲁

传统的中国民居都会在屋面采用磨砂玻璃瓦给室内进行采光,我们用磨砂透光玻璃瓦做的白色瓦瀑艺术装置,给到人听雨读书光阴荏苒数十年寒窗苦读的场景联想。在白作为空间的现代背景基调中,地域文化作为空间的文脉上的延续始终贯穿其中,形成现代和传承的双视线。我们把常德当地这种传统民居建筑形态——窨子屋这种方斗天井形态经改良后,放在空间中。我们把负一楼、一楼天花做局部开洞贯穿处理形成方斗状,其它部分也有方斗形装饰天花作为呼应,形成楼层上空间上的互动。

It becomes a empty well that could absorb sunlight and fresh air from the roof. Standing inside of the house, high walls are surrounded, the inner structure are pure wood, the ceiling is like a funnel that the four edges goes down to the middle.

▼负一楼、一楼天花做局部开洞贯穿处理形成方斗状,the ceiling is like a funnel that the four edges goes down to the middle ©廖鲁

▼由一层俯视天井,overlooking the patio from the ground floor ©廖鲁

白无谓开始,也无谓结束,也许它就是一个恒定的过程能滋生万物和包容万物,继往开来,书店有如白的属性一样,不断的接纳和传递着文化,生生不息。

While white is the bottom color and theme, the historical and local cultural tradition is presented indoors.

▼家具细部,details of the furniture ©廖鲁

▼灯具细部,detail of the lighting ©廖鲁

▼外部混凝土材质细部,details of the concrete appearance ©廖鲁

▼夜景,night view ©廖鲁

项目名称:止间·白
新加坡SIDA设计大赛银奖
中国室内设计大赛文化传承类银奖
设计范围:室内设计
项目地点:中国·湖南常德市武陵区建设路老西门项目25栋
项目面积:795㎡
设计机构:水木言设计机构
主案设计师:梁宁健
辅助设计师:李新丽、孙飘
软装设计:大境软装
主要材料:仿大理石白色柔光砖、白色石材 、金属网、透明磨砂石英瓦、白色金属板
空间摄影:廖鲁

ProjectName:  Zhijian Bookstore·White
Design scope:interior design
Location:   Building 25, Laoximen project, Jianshe Road, Wuling District, Changde City, Hunan Province, China
Area: 795㎡
Design Company:  SMY Space Interior Design Studio
Chief Designer: Liang Ningjian
Assistant Designer: Li Xinli、Sun Piao
Soft decoration design: Da jing
Main Materials :Imitation marble White ceramic tile 、White stone、metal mesh、 transparent Quartz watts、 White metal plate
Photographer: Liao Lu

More: SMY Space Interior Design Studio (contact: 12574584@qq.com) ,更多关于他们:SMY Space Interior Design Studio on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment