Yuanping Meijing Bookstore, China by y.ad studio

A bookstore hidden in daylighting atriums

Project Specs

Location:

感谢 上海严旸建筑设计工作室 予gooood分享以下内容。更多关于:y.ad studio on gooood
Appreciations towards y.ad studio for providing the following description:

 

01.项目概况
Background

项目位于河北沧州任丘市渤海路与燕山道交汇处。任丘市位于河北省中部,地处京津冀经济圈,属环京津、环渤海经济开放带。本项目建筑体总共二十四层,一到五层作为为商业空间功能在使用,六至十八层作为酒店、十八至二十四层作为办公及集团总部功能在使用。酒店整体入住和运营良好,但是商业空间业绩不太理想。

初次进行交流时,业主对于这样一个商业空间怎样去改造及使用还是有点模糊。但是也是下定决心想进行一次整体的调整与改变,希望能把整个空间重新激活与利用起来。以一个全新的形象面对市场。经过几次沟通,我们对现有的业态重新进行了梳理与分析。把业绩不太理想的楼层与业态全部拿掉,重新植入和规划新的业态。而原本经营良好的餐饮等业态则建议进行保留和稍加改造。希望在有翻天覆地改变的同时,尽量减少投入和控制造价。

▼项目概览,project overall view ©Peter Dixie (UK) / Lotan Architectural Photography

The project is a bookstore located at the intersection of Bohai Road and Yanshan Street in Renqiu city, China. Situated in the central area of Hebei Province, Renqiu is within the Capital Economic Circle and the Bohai Economic Rim.

The building where the bookstore is set has 24 floors in total, with 1F-5F serving as a mall, 6F-18F occupied by a hotel, and the remaining floors above used as workspaces. The occupancy rate and operation of the hotel have been satisfactory, but the performance of the commercial space beneath was poor.

As we first met, the client was unsure on how to transform such a commercial space. However, we saw the company’s determination in making a holistic adjustment and change to reactivate the entire mall and show the market with a brand-new image. After several meetings, we thoroughly analyzed the existing business types such as retail, catering and recreation in the mall, and decided to remove the floors and business formats that were not performing well while inserting new types of business into it. On the other hand, those commercial forms that are performing well such as catering were retained or slightly renewed. The client hoped us to reshape the space with minimum investment and cost.

▼项目区位和外观,Site and architectural appearance

 

02.商业业态与动线的重新整合
Reorganization of business types and circulation routes

首次来到场地,虽然整个商业空间的环境有点杂乱。但是对整个建筑内部的空间条件还是印象深刻,尤其是内部挑高的采光中庭空间给予了我很多想象空间。于是我们决定围绕着几个中庭作为空间主要发展策略来进行利用及重点设计。

The first time we came to the site, the environment was a bit chaotic but the spatial conditions were impressive. Especially, the high daylighting atriums gave us a lot of room for imagination. Therefore, we decided to make use of the atrium spaces to re-imagine this commercial space.

▼改造前空间状况,Original space ©y.ad studio

首先从业态分布上我们希望能在两个中庭的空间内植入书店空间,通过不同层次阶梯/楼梯的形式将一楼与二楼串联、两个中庭与中庭形成一条完整的垂直空间游走与参观动线。在有限的空间场地里制造丰富与具有趣味性的空间视觉与体验感。与此同时我们也将整个商场空间的动线重新进行了梳理,让空间的到达性及目的性更强。2F原本为儿童空间,我们在保留原来儿童娱乐的基础上,进行整体的梳理及升级。3F/4F保留原本经营良好的餐饮空间。5F也保留原有的宴会厅功能。但是由于4F-5F由于没有直达楼梯,原本需要经过消防楼梯空间。在宴会人流聚集时容易造成堵塞,业主希望可以有直达的垂直动线。我们经过研究决定在中庭上空增设空中楼梯,在解决空间动线的同时,也让空间更具层次与雕塑感。

▼空间剖面图,Sections ©y.ad studio

Firstly, we embedded a bookstore into the space of two atriums. It links up the 1F and 2F floors through different levels of stairs, hence forming a vertical circulation route to walk around and explore between both atriums while creating rich, playful visual effects and experiences within the limited space. At the same time, we reorganized the circulation route of the entire mall to enhance its accessibility and functionality. The 2nd floor was originally a children’s playground, which was redesigned and upgraded on the premise of retaining its original entertainment functions. For the 3rd and 4th floor, the catering space, which had been performing well, was retained. The banquet hall on 5F was reserved as well. However, there was no escalator directly connecting 4F and 5F, which could be merely reached by fire emergency stairs. This could easily cause congestion when crowds gather during a banquet, so the client asked for a direct vertical route that can leads to 5F. Based on analysis, we decided to add an aerial staircase above the atrium. It perfectly solved the problem, at the same time enhanced the sense of layering and structure of the space.

▼空间轴测图,Axonometric diagram ©y.ad studio

 

03.书店作为精神及文化空间的导入
Bookstore as a medium to bringing in spirit and culture

对于当初在中庭中植入一个书店作为整个商业空间的主要核心空间,在提议之初也有不同的声音。大家认为书店本身很难盈利,花巨资投入后,其中存在一定的运营风险。但是团队认为书店的存在不应该仅仅是从盈利角度来看,应当让他具备一定的精神和文化属性。甚至让他可以成为一个城市或社区的延伸,随着时间成为城市或是社区人们的记忆空间…

从商业角度上来看我们认为也可以为商场空间的新业态植入创造条件和为其它业态导流,增强商业空间的整体氛围、关联性和文化气息。因为本身是自持物业,其意义不仅仅是从单个的商业业态是否能盈利去衡量,而应当从整体商业布局上来平衡。不过我们也认同业主提出的应当在空间比例、面积和资金上进行合理的分配和控制。

With regard to the idea of inserting a bookstore into the atriums as the core of the mall, there were different opinions among parties involved in the project at the beginning. The common consensus was that bookstores were hardly profitable and there were certain operational risks after investing a lot into them. However, we thought that the bookstore should not only be viewed from the perspective of profitability, as it can have certain spiritual and cultural attributes. This bookstore can even be an extension of a city or a community, and become a space that carries the memory of the local people.

From a commercial point of view, we believe that it can also create possibilities for inserting new business types into the mall as well as divert customer flow to its surrounding commercial spaces, hence enhancing the integration, relevance and cultural ambience of the entire mall. Since the whole shopping mall is a private-owned property owned by the client, the significance of the bookstore should not merely be measured by the profitability of itself, but also by the coordination and balance of the overall commercial layout of the mall. Meanwhile, we agreed with the client’s proposal that spatial appropriation, scale and cost should be allocated and controlled in a reasonable manner.

▼改造后的书店入口,Bookstore entrance ©y.ad studio

▼改造后的书店入口门厅,Entrance foyer ©y.ad studio

经过几轮的讨论业主决定拿出其中两个采光中庭的空间作为书店的使用空间。于是我们将整个一楼空间围绕着书店作为核心来延伸酒店大堂吧、咖啡厅、儿童阅读、多功能展厅、面对年轻消费群体的新中餐餐饮空间等相关功能业态。

▼设计分析图,Design diagram ©y.ad studio

原本中庭与走道处于一种开放状态,因为书店在中庭的植入,也因为书店需要安静的氛围。我们用一层朦胧的聚碳酸酯板幕墙表皮将空间独立出来,避免空间在使用时的相互干扰。为了避免由于隔绝而造成的闭塞感与单调性,在表皮的形式与分割上进行了虚实转换与变化。中庭上空用一层穿孔铝板吊顶来引导与过滤阳光的直接射入,希望可以使的空间的光影更加丰富与氛围。

▼中庭空间剖面图,Atrium sections ©y.ad studio

After several rounds of discussions, the client decided to allocate two of the daylighting atrium spaces for the bookstore. We took the bookstore as the core of the first floor space and linked up the lobby bar, cafeteria, children’s reading area, multifunctional exhibition hall, new-style Chinese restaurants and other related types of business in the mall.

Originally, the atriums and corridors were in an open state, but considering that the newly inserted bookstore requires a quiet atmosphere, we used polycarbonate panels to envelope the space to prevent interference from surrounding spaces. Meanwhile, with a view to avoiding the oppressive feeling and sense of monotony caused by the isolation, we made some changes and adjustments to the form and segmentation of the envelope. The atriums are topped with a perforated aluminum ceiling, which filters sunlight, hence enriching light and shadows as well as ambience within the space.

▼中庭与玻璃廊道,Atrium & glass passage ©Peter Dixie (UK) / Lotan Architectural Photography

▼仰望中庭,Upward view of the atrium ©Peter Dixie (UK) / Lotan Architectural Photography

▼仰望中庭,Upward view of the atrium ©y.ad studio

▼改造后书店空间,Bookstore space after renovation ©Peter Dixie (UK) / Lotan Architectural Photography

▼光影下的书店中庭空间,Atrium under light and shadows ©y.ad studio

▼书店阅读阶梯,Stepped reading area ©Peter Dixie (UK) / Lotan Architectural Photography

▼玻璃廊道, Glass passage ©y.ad studio

▼阅读阶梯中的阅读盒子,Reading box embedded in the stepped reading area ©Peter Dixie (UK) / Lotan Architectural Photography

▼书塔下的阶梯,Stairs under the book tower ©Peter Dixie (UK) / Lotan Architectural Photography

▼书店阅读区,Reading area ©Peter Dixie (UK) / Lotan Architectural Photography

▼仰望书塔,Upward view of the book tower ©Peter Dixie (UK) / Lotan Architectural Photography

▼书塔下的平台,Platform under the book tower ©Peter Dixie (UK) / Lotan Architectural Photography

▼书柜峡缝,Gorge-like gap between bookshelves ©Peter Dixie (UK) / Lotan Architectural Photography

▼阶梯层叠的书店区,Book area with stairs ©Peter Dixie (UK) / Lotan Architectural Photography

▼多功能活动厅,Multifunctional hall ©y.ad studio

▼多功能活动厅上空,Void above multifunctional hall ©y.ad studio  

 

04.改造成果
Outcome

从设计到施工总共历时五个月左右的时间,整个商场空间重新开放使用。书店作为整个商场核心,受到了城市与社区居民的喜爱。功能空间的设置也为举办各式签售、活动、画展等,创造了运营条件。整体空间的重新利用与激活,为新引入的餐饮、咖啡等功能业态空间带来了新的消费人群和更年轻化的消费群体。

From design scheme to construction, the project only took about 5 months and the mall subsequently reopened. As the core of the mall, the new bookstore has gained great popularity among the citizens, and provides perfect spaces for signing events, art exhibitions and other activities. The reuse and activation of the entire space has helped attract young consumers for the business types and spaces newly introduced into the mall.

▼空间剖面图,Sections 03 ©y.ad studio

▼1F设计平面图,1F plan ©y.ad studio

▼2F设计平面图,2F plan ©y.ad studio

▼3F设计平面图,3F plan ©y.ad studio

▼4F设计平面图,4F plan ©y.ad studio

▼剖立面图,Section ©y.ad studio

项目地址:中国河北省任丘市渤海路与燕山道交汇处
建设单位:任丘源平美璟商业广场有限公司
项目面积:7410平方米
空间设计:y.ad studio | 上海严旸建筑设计工作室(www.sh-yad.com
项目团队:严旸、贺茂峰、严昱、田忠林、郑闯
钢结构设计:霍振忠
主要材质:水泥砖(瑞奥格斯)、橡木饰面板、聚碳酸酯板(捷耐板业)、乳胶漆(立邦涂料)
设计时间:2018.09-2018.10
建造时间:2018.12-2019.03
摄影:Peter Dixie(英)/洛唐建筑摄影、y.ad studio

Location: Intersection of Bohai Road and Yanshan Road, Renqiu City, Hebei Province, China
Client: Renqiu Yuanping Meijing Commercial Plaza Co., Ltd.
Area: 7,410 m2
Spatial design: y.ad studio (www.sh-yad.com)
Design team: Yan Yang, He Maofeng, Yan Yu, Tian Zhonglin, Zheng Chuang
Steel structure design: Huo Zhenzhong
Main materials: cement tile (ROYAL GRES), oak veneer panel, polycarbonate sheet (JIENAI), latex paint (Nippon)
Design phase: September 2018 – October 2018
Construction phase: December 2018 – March 2019
Photography: Peter Dixie (UK) / Lotan Architectural Photography; y.ad studio

More: 上海严旸建筑设计工作室。更多关于:y.ad studio on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood

Post a Comment