YAN Whisky & Cocktail China by Scope Design

Creating a sense of classical atmosphere in a Nordic castle and old wine cellar

Project Specs

Location:

来自 品界设计 对gooood的分享。更多关于:Scope Design on gooood
Appreciation towards Scope Design for providing the following description:

位于漳州市中心的古城沿街,一家藏匿于闹市的威士忌酒吧悄然开幕。起初与好友(酒吧创始人)探讨,考虑如何打造隐藏在闹市的神秘酒吧?

Located along the streets of the old town in the center of Zhangzhou, a whiskey bar hidden in the busy downtown area quietly opened. At first, I discussed with my friend (the founder of the bar), thinking about how to create a mysterious bar hidden in the downtown area?

▼视频,video © 品界设计

首先我们做了些市调,经常走南闯北的我们,每到一个城市出差,都会去一些比较有特色的酒吧小酌,从而来放松疲惫的身心。当今的酒吧多数以当代酷奢或混搭风格为主,都是一些较为跳跃的氛围,但这样的空间能让你真的放松身心吗?

关于酒吧的设计,我们与甲方希望最终呈现出一种北欧古堡与老酒窖的古典氛围感,犹如电影《暮光之城》里吸血鬼王族Aro的宅邸那样,满满的暖色古堡,第一眼就能吸引住客人的眼球。进来的客人就像进入了一间吸血鬼的住处一般,与众不同。

First of all, we did some market research. Every time when we travel to a city for business, we will go to some distinctive bars to relax our tired body and mind. The designs of bars today are mostly based on contemporarily cool and luxury style or mix-and-match style, which create a more jumping atmosphere there. But can such a space really relax you?

Regarding the design of the bar, we and Party A hope to finally present a sense of classical atmosphere of a Nordic castle and old wine cellar, just like the warm-toned castle of the vampire royal family Aro in the movie “Twilight”. It can attract the attention of the guests at first glance and give them a unique feel of entering a vampire residence.

▼空间概览,general view © 品界设计

从入口开始,设计了一个洞穴玄关,让过往的行人有了走进来的欲望。拉开帘子,仿佛褪去了浮华世界的喧嚣,入目所及的长条木质吧台前,坐着形形色色的男男女女,吐着烟圈品着香醇美酒,唯有调酒师在暖暖烛光里潇洒利落地摇着酒杯,一瓶瓶威士忌被放置在他身后的墙上。而墙壁则是用老石块一块块垒起来的酒龛,在斑驳石墙的映衬下竟生出些许时空错乱的感觉,仿佛回到了年代久远的北欧老电影里的画面里。

Starting from the entrance, a cave entrance was designed to give pedestrians the desire to walk in. Open the curtains, as if to fade away the hustle and bustle of the glitzy world, and then step inside. In front of the long wooden bar, there are all kinds of men and women sitting there, spitting out cigarette rings and tasting mellow wine. Only the bartender is shaking his glass neatly in the warm candlelight. Bottles of whiskey are placed on the wall behind him and the wall is a wine niche built up piece by piece with old stones. Against the background of the mottled stone wall, a sense of chaos in time and space is created, as if returning to the pictures in the old Nordic movies.

▼入口区域,entrance area © 品界设计

▼门帘细节,door curtain © 品界设计

▼前厅区域,lobby © 品界设计

▼吧台区域,bararea © 品界设计

室内的空间,都是用烛光作为氛围照明,高高低低的摆在每个桌子和吧台的角落。昏昏暗暗的暖色调氛围让每个座位之间显得有些距离感。这是因为为了保持位置之间的神秘,我们利用昏暗的烛光映照出一个无形但有心的隔断。顶部弧顶造型,顺势而下结合罗马柱头,古老的灰旧砖墙,共同营造出了一间别于传统的酒吧。空间的整体呈现,每个细节都有它的作用,是无法割裂来看的。但一个个巧思般的细节,以及欧式的古堡石墙和深邃的洞穴风格结合,都在润物无声的烘托出设计师想要讲述的空间故事。

Besides, the indoor space uses candlelight as atmosphere lighting. The candles are placed high and low in the corners of each table and bar counter. The dusky warm-toned atmosphere makes guests feel a kind of distance with each other. That’s because in order to maintain the mystery between the seats, we used the dim candlelight to reflect an invisible but intentional partition. Along with the top arch combined with Roman columns and old gray brick walls, they create such a special bar that is different from the traditional. In the overall presentation of the space, every detail has its function and cannot be seen separately. But the ingenious details as well as the combination of the European-style castle stone walls and the deep caves, are silently highlighting the space story that the designers want to tell.

▼烛光照亮座位区 © 品界设计
seating areas are illuminated by candlelight

▼古堡石墙和深邃的洞穴风格结合 © 品界设计
the combination of castle stone walls and deep caves

酒吧的设计将空间体验感做到了极致,进来的顾客可以有着不同的感受,既有洞穴又有古堡,两者相互结合,相得益彰。这里没有灯红酒绿的新潮氛围,这里只有烛光下浪漫的你我。这里没有眼前一亮的醒目,这里只有暖暖的高级。这才是我们想做的耐看的空间,经得起时间考验的空间设计。

The design of the bar maximizes the sense of space experience, and customers who come in can have different feelings. There are both cave elements and castle elements in the design, and the two are combined to complement each other. There is no trendy atmosphere of feasting and revelry here, only you and me under the romantic candlelight. There is no eye-catching sight here, only a warm sense of classic. This is the wonderful space we want to make, a space design that can stand the test of time.

▼吧台细节,bar detailed view © 品界设计

▼店面标识,store front sign © 品界设计

▼平面图,plan © 品界设计

室内设计:品界设计
Interior Design: Scope Design
主创设计师:翁德/梁剑峰
Chief Designer: Weng De/Liang Jianfeng
项目地址:福建漳州
Project Address: Zhangzhou, Fujian
空间类别:商业空间
Space Category: Commercial Space
设计风格:古典
Design Style: Classicalism
项目面积:100㎡
Project Area: 100 m2
使用材料:Used Materials:
艺术涂料,仿古木地板砖,灰砖,老石块,灰镜,胡桃木做旧,磨砂玻璃,微水泥地面
Art Paint, Antique Wood Floor Tiles, Grey Bricks, Old Tocks, Grey Mirrors, Distressed Walnut, Frosted Glass, Microcement Floors

More: 品界设计。更多关于:Scope Design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment