上海崇明新河镇新民社区文化中心 / 一岸建筑设计

圆形环廊串联起原有建筑,构建新的市民交流文化场所

项目标签

设计公司:
位置:
类型:

感谢 一岸建筑 予 gooood 分享以下内容。更多关于:OFFICE COASTLINE on gooood.
Appreciation towards OFFICE COASTLINE for providing the following description:

项目位于上海崇明的新河镇,北面临街南面靠水,由东向西一块狭长的场地上。通过修缮再利用原有建筑,改造成新的社区文化中心。场地上原有三栋主体建筑,体量类型相对不同,布局上也保留了一些当年使用的环境因素。

The project is located on a narrow site, facing the road to the north and water to the south, in Xinhe Town, Chongming island, Shanghai. Three buildings in different volumes will be refurbished into a new communal cultural center, while some traces of previous usage being kept in its existing layout.

▼项目夜景鸟瞰,bird-eye’s view of the project after renovation at night ©Alessandro Wang

西侧的一号楼原为计划经济年代的供销社,局部三层平顶,平行于道路。东侧的三号楼为废品站,坡顶一层,临近平行于原有的河道。中间的二号楼体量更小的坡顶一层建筑,紧邻10米高的烟囱,原为烹煮设备用房。设计意图发掘场地现有的特质,整合三栋相对离散的建筑,统一的同时继承原有的一些特质。原有的烟囱成为设计的原点,不仅是这个场地的中心标志物,也是原有环境的一个特性要点。我们围绕着烟囱建立一个圆形的环廊,串联起三栋不同朝向的原有建筑。

▼项目近景鸟瞰,围绕着烟囱建立一个圆形的环廊,串联起三栋不同朝向的原有建筑,close bird-eye’s view, building a circle ring around the chimney to serve as the outside corridor that links three different oriented buildings ©Alessandro Wang

Building One on the west side was previously a supply and marketing cooperative in the 80s, partially three-story flat roof and parallel to the road. Building Three used to be a waste station, one-story pitched roof, parallel to the river course. Building Two is in between these two and relatively smaller. It is one-story pitched roof, next to a 10m-high chimney, which used to the cooking equipment room.The intention is to explore the existing site condition. We unify the three relatively separated buildings, while inheriting some characteristics of each individual building. The chimney becomes the starting point of the design, as it not only remarks the center of the site, but it is also the essential element of the surroundings. We build a circle ring around the chimney to serve as the outside corridor that links three different oriented buildings.

▼项目外观,设有开放式室外庭院,exterior view of the project with an open outside yard ©Alessandro Wang

▼环廊连接着原有建筑,the circle ring links original buildings ©Alessandro Wang

环廊的中心围合成一个景观庭院,成为新的市民交流文化场所。环廊的内部是砾石与园艺组成的景观庭院。常用于农业的镀锌金属网,延展成波浪型环绕在廊道外围,形成了一个轻柔的边界围合,随着光线角度不同有着鳞片状的光影。

The center of the outside circle corridor becomes a courtyard garden, and a place to gather the people. The courtyard landscape is made of gravels and garden plants. The galvanized steel mesh, which is usually used for agriculture, is curved to form a soft porous boundary outside of the ring. Through different light, the surface of steel mesh cast the fish-scale like shade.

▼环廊的中心围合成一个景观庭院,the center of the outside circle corridor becomes a courtyard garden ©Alessandro Wang

▼环廊内部的景观庭院由砾石与园艺组成,the courtyard landscape is made of gravels and garden plants ©Alessandro Wang

▼镀锌金属网延展成波浪型环绕在廊道外围,形成了一个轻柔的边界围合,the galvanized steel mesh is curved to form a soft porous boundary outside of the ring ©Alessandro Wang

一号楼底层打通了原有隔墙,将新的动线布置在南面的长廊上,既是走道也是展览空间。长廊的一端调整了楼梯的起始,另一端新开有朝向烟囱的圆窗。原有一号楼的外立面有绿色玻璃渣构成的框架装饰,新设计沿用了绿色框架单元立面,并且墨绿色也沿用在室内以及家具的配色上。

For Building One, multiple division walls are removed to set up a circulation spine on the south side of the first floor. The passage can also be regarded as an exhibition space. We change the direction of the staircases on one side, and open up a round window towards the chimney on the other side. The original pilaster of Building One is made of green glass fragments, the new design continue to use green frame on the elevation. Moreover we apply green color on the interior design and the selection of furniture.

▼一号楼室内,底层南侧长廊的一端是楼梯,另一端是朝向烟囱的圆窗(左),底层长廊天花板细节(右),interior view of the Building One, the south corridor on the first floor with the staircases on one side and a round window towards the chimney on the other side (left), details of the ceiling of the corridor on the first floor (right) ©Alessandro Wang

▼一号楼的健身房,门框采用墨绿色作为点缀,the gym in the Building One with the green color embellishments ©Alessandro Wang

▼一号楼室内,interior view of the Building One ©Alessandro Wang

▼三层的多功能活动室,the multi-function room on the second floor ©Alessandro Wang

二号楼功能为休闲娱乐,靠近烟囱的一面的退让了墙体,设置了室外的露台。三号楼为活动中心的多功能厅,朝向环廊的部分设置为前厅,另一侧为表演舞台。现有烟囱向上有四个逐渐缩小的台阶,阶梯状的特质也反映在一些新的设计区域,例如地面的水磨石砖拼法,墙面玻璃条组成的窗洞等。

Building Two is the leisure space for citizens. The south elevation near the chimney is set back to give way to an outdoor terrace. Building Three is the multi-function hall, the front part of which is the lobby area, connected to the ring. The stage for performances is set on the other side. There are four steps, decreased in size, in the chimney to the top. This pattern of echelon echos in many newly designed part, such as the pattern of terrazzo floor, the openings of the wall made by vertical slice of glass, etc.

▼3号楼室内,朝向环廊的部分设置为前厅,interior view of the Building Three, the front part of which is the lobby area, connected to the ring ©Alessandro Wang

▼多功能厅,阶梯状的特质反映在墙面玻璃条组成的窗洞上,the multi-function hall, the pattern of echelon echos inthe openings of the wall made by vertical slice of glass

▼3号楼室内,阶梯状的特质反映在地面的水磨石砖拼法和墙面玻璃条组成的窗洞上,the pattern of echelon echos in the pattern of terrazzo floor and the openings of the wall made by vertical slice of glass ©Alessandro Wang

▼墙面玻璃条组成的窗洞细节,
details of the openings of the wall made by vertical slice of glass ©Alessandro Wang

▼环廊内部庭院及其烟囱夜景,
night view of the courtyard and its chimney enclosed by the circle ring ©Alessandro Wang

▼模型照片,physical model ©一岸建筑设计

▼平面图,floor plans ©一岸建筑设计

项目名称:上海崇明新河镇新民社区文化中心
建筑师或建筑公司:一岸建筑设计
主创建筑师:杨振宇,松下晃士,吴贞艳,应伊琼
施工单位:上海瀛发建设工程有限公司
项目管理:上海建津建设工程咨询有限公司
项目业主:上海市崇明区文化广播影视管理局
项目地址:上海崇明区新河镇
设计周期:2018年3月-2018年9月
建设周期:2018年12月-2019年9月
用地面积:3060平方米
建筑面积:1500平方米
摄影师:Alessandro Wang

Project name: Xinhe Cultural Center,Chongming island
Designer: OFFICE COASTLINE
Lead architect: YANG Zhenyu, MATSUSHITA Akihito, WU Zhenyan, Yin Yiqiong
Project location: Xinhe town, Chongming district, Shanghai
Design period: 03.2018-09.2018
Construction period: 12.2018-09.2019
Site area: 3060sqm
Built area: 1500sqm
Photo credits: Alessandro Wang

More: OFFICE COASTLINE
更多关于:OFFICE COASTLINE on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »