Stairway House by nendo

A two-family house penetrated by a huge “stairway”

Project Specs

Design:
Location:

感谢 nendo 对gooood的分享。更多关于:nendo on gooood
Appreciation towards nendo for providing the following description:

该项目位于东京的一个安静的住宅区,容纳了两户家庭。由于周围分布的房屋和公寓楼的紧密环绕,该建筑的体量被推至场地北部,并通过大面积的南向玻璃立面来引入阳光、微风和庭院里的绿意。

A two-family home in a quiet residential area of Tokyo. With other houses and apartment buildings pressing around the site, the architectural volume was pushed to the north to take in daylight, ventilation, and greenery of the yard into the living environment by a large glass front southern facade.

▼建筑概览,overall view ©Takumi Ota

▼封闭的北立面,the enclosed north facade ©Takumi Ota

房屋的平面布局使几代人精心呵护的柿子树得以保留。考虑到上下楼梯时可能存在的困难,老年夫妇的房间被设置在一层,这样一来,他们养的八只猫就可以自由地在室内外漫步,母亲也可以尽情享受园艺的爱好。年轻夫妇和他们的孩子居住在二层和三层。

▼设计草图,sketch ©nendo

The layout plan made it possible to preserve the existing persimmon tree beloved by the previous generations. Considering the potential difficulties of going up and down the stairs, the rooms for the older couple were arranged on the 1st floor. The eight cats living with the older couple roam in and outdoors more freely, and encourages the mother to enjoy her hobby of gardening more freely. The younger couple and their child reside on the 2nd and 3rd floors.

▼街道视角,view from the street ©Daici Ano

▼庭院中的柿子树得以保留, the existing persimmon tree beloved by the previous generations has been preserved in the yard ©Daici Ano

▼一层入口,entrance to the ground floor ©Daici Ano

为了避免使两个家庭完全隔离开来,南部的庭院设计了一个类似于楼梯的结构,由下至上贯穿了一层到三层的空间。“楼梯”的内部容纳了浴室和实际的楼梯,其上半部分形成一个半室外的、种满绿植的玻璃房,此外还有日照充足的平台可供猫咪享受攀爬的乐趣。沿对角线分布的这一系列空间让三代人可以在同一屋檐下舒适地共处。

To avoidthe two households being completely separated at the top and bottom, a “stairway-like” structure was designed in the south yard, continuing upward into the building and penetrating the 1st through 3rd floors. Enclosed inside the “stairway” are functional elements, such as bathrooms and a staircase for actual use, with the upper part taking on the look of a semi-outdoor greenhouse with abundant greenery as well as a sun-soaked perch for the cats to enjoy climbing. And so, a stairway and greenery gently connected the upper and lower floors along a diagonal line, creating a space where all three generations could take comfort in each other’s subtle presence.

▼南向宽阔的玻璃立面,the large glass front southern facade ©Daici Ano

▼立面细节,facade ©Daici Ano

▼楼梯结构由下至上贯穿了一层到三层的空间,a “stairway-like” structure continues upward into the building and penetrates the 1st through 3rd floors ©Daici Ano

▼实际的楼梯也隐藏在“大楼梯”结构中,the actual staircase is hidden in the “stairway” structure  ©Takumi Ota

▼摆满绿植的楼梯,the stairway with greenery © Takumi Ota

▼日光充足的平台,the sun-soaked perch © Takumi Ota

▼楼梯延伸至屋顶天窗,the stairway leading to the skylight ©Takumi Ota

▼温室般的空间,a green house liked space © Takumi Ota

▼从楼梯望向室内空间,interior view from the stairway © Takumi Ota

©Daici Ano

▼楼层空间关系,the spatial relationship among different floors ©Daici Ano

▼卧室,bedroom ©Takumi Ota

▼餐厨空间,dining room and kitchen ©Daici Ano

▼可折叠餐桌,the foldable dining table ©Takumi Ota

▼细节,detailed view ©Daici Ano

▼位于“楼梯”内部的浴室,the bathrooms enclosed inside the “stairway” ©Daici Ano (left) © Takumi Ota (right)

▼朝向庭院的休息空间,seating area facing the yard ©Daici Ano

▼光影,light and shadow ©Takumi Ota

▼一层书房和庭院,view of the study on the ground floor ©Daici Ano

▼楼梯外部视角,stairway seen from outside ©Takumi Ota

▼楼梯细节,stairs ©Takumi Ota

▼南立面夜间视角,south facade night view ©Takumi Ota

▼夜间概览,overview by night ©Daici Ano

▼立面细部,facade detailed view ©Daici Ano

除了将室内空间连接至庭院,以及联系两个家庭之外,这座“楼梯”还试图融入周围的环境和城市:在街道层,它与南向的道路相连;在屋顶层,则通过天窗与蓝天相接。

Not only does the stairway connect the interior to the yard, or bond one household to another, this structure aims to expand further out to join the environs and the city -connecting the road that extends southward on the ground level, and out into skylight through the toplight.

▼“楼梯”与南向的道路相连, the “stairway” connects the road that extends southward on the ground level ©Takumi Ota

▼顶层天窗,skylight on the top floor ©Takumi Ota

▼立面外观,exterior view ©Takumi Ota

▼鸟瞰,aerial view ©Takumi Ota

▼街区环境,neighborhood context ©Takumi Ota

▼场地平面图,site plan ©nendo

▼一层平面图,1F plan ©nendo

▼二层平面图,2F plan ©nendo

▼三层平面图,3F plan ©nendo

▼剖面图,section ©nendo

collaborator: YSLA, SOLSO
photographer: Daici Ano, Takumi Ota

More:nendo 对gooood的分享。更多关于:nendo on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment