Xinchang Rural Commercial bank, China by A&S Architectural Design and Consulting

To provide the maximum area of garden space in an limited site

Project Specs

Location:

非常感谢 北京翰时国际建筑设计咨询有限公司 予gooood分享以下内容Appreciation towards A&S Architectural Design and Consulting for providing the following description:

 

引子 | Intro

新昌农商银行科技金融服务中心位于浙江省绍兴市新昌县南岩新区,距杭州一个小时的车程。项目业主与翰时早在十几年前便有了第一次合作,翰时帮助业主完成了新昌农商银行在新昌的第一个总部办公,该建筑也成为了新昌县的地标式高层建筑。时隔多年,凭着第一次愉快的合作经历,当业主决定建设第二总部办公楼的时候又找到了我们。十几年前,当业主决定建设第一栋总部办公的时候,正是中国城市化发展的第一轮高潮,摩天大楼对很多人来说就是现代化城市的标志,无论是何种城市的规模,基地条件宽松是否,追求高度都是业主的不二选择,于是当年业主也选择将高度的追求作为设计的首要条件;而十几年过去了,我们也很好奇这一次业主会对自己的第二栋总部基地会有怎么样的要求;一次简短的会议后,我们明确了业主的需求:一栋拥有大花园的总部办公。

Xinchang rural commercial bank technology center is located in Xinchang Nanyan district, about one hour’s drive from Hangzhou. Xinchang rural commercial bank invited A&S to design their first headquarters about ten years ago, and the building has become a landmark in Xinchang county. With the first pleasant experience of cooperation, when the owner decided to build their second headquarter, They found us again. Ten years ago, skyscrapers is the symbol of modern city for many people, regardless of the scale of the city, clients always want build high-rise building; and our clients also regard as height as their first requirement. And after ten years, we are curious about what kind of requirements the owners would ask for their second headquarters this time.

▼西北侧鸟瞰图,aerial view from northwest

 

项目概况 | Project overview

项目位于城市主干路泰坦大道与技监局边路交汇处,東南侧为现状多层办公楼,西南侧为现状别墅区,西北侧为未开发用地;用地沿技监局边路自北向南上坡有6m高差。项目总占地10000平方米,在扣除面向主干道的退线后占地只有不到8000平方米,还要保证沿主干道有一个面积大于1000平方米的银行营业大厅,用地一共需要容纳15000平米的建筑体量。如何在有限的用地内给业主提供最大面积的花园空间是项目要解决的首要问题。

The project is located at the corner of TAITAN Avenue and JIJIANJU road, The total area of the site is 10,000 square meters. and the construction area of the site is 8000 square meters, and total floor area is 15,000 square meters. How to provide the maximum area of garden space in the limited land to the client is the most important problem to be solved.

▼场地环境,context

 

设计介入 | Intervention

无论项目的大小与类型,翰时设计一贯的设计方法便是通过对业主需求的深入了解与分析并通过对项目周边城市空间的研究,所在地区市场化的解析以及翰时设计自身专业的技术力量为业主提供具有创造力的解决方案。而所谓具有创造力的解决方案并不是简单追求个性化的建筑造型或者空间,而是通过前期专业且细致的分析,找出项目所面临的最主要的设计问题并提供一个优雅独特的解决方案。翰时一直认为建筑设计的创造力应该体现在解决问题的过程中,体现在对问题独特看法和判断力,体现在一种具备严谨推理且独特的工作方法。

The design methodology of A&S is to analyze the requirement of the clients and urban context, find out the most creative method to solve client’s requirement. Creativity does not mean unique volume or strange facade, it means to use the most efficient way to solve all the problems and bring the value for the clients.

▼西南侧视角,view from southwest

十几年前我们通过高度为业主塑造出了企业所需要的标志性建筑,而随着城市化的进程,越来越多的高层建筑出现在城市当中,业主也明白无论什么样的高度总会被超越,而现代总部办公更应该是对企业文化与内涵的体现,是一个能体现企业核心价值,促进员工交流的场所。于是这一次我们的设计目标便是创造出一个能让员工静心学习,体验企业文化与促进交流的现代化金融服务中心。在新昌农商银行科技金融服务中心项目中,除去员工办公空间以外,业主要在这里进行容纳对外营业大厅,员工培训,企业大型会议,企业档案及数据储存以及培训过程中员工就餐及休息等多样化的功能,同时业主也希望这个建筑能提供展示企业发展和文化的展示空间。多样化的功能空间,狭小的用地空间,大尺度的花园空间这三样需求是传统建筑形态所无法解决的矛盾。

▼建筑主入口,main entrance

After finished their first high-rise headquarters, the clients found out that more and more high-rise buildings appeared in Xinchang, they understand that the competition for height is meaningless for the company. The modern headquarters should present the culture and spirit of the company. So this time, we want to create a space where all staffs can study, communicate and experience the culture of the company. In Xinchang rural commercial bank technology center, apart from the office space, the main functions include bank business hall, staff training, meeting, archives and data storage, staff restaurant, exhibition space and maximum garden space, after analyze all function, we find it is very difficult to contain all different functions into traditional architectural spaces.

▼内部花园视角,view from the garden

如果仅仅是在平面功能的排布是无法解决所有的问题,设计师将解决问题的方向放在了剖面设计上;将不同功能在空间上重新排布为设计带来了创意性的解决方案,而且也能在建筑体量与空间上带来别样的效果。设计师将对外营业厅沿城市主干道布置满足人员进出的便利性,同时在一层布置企业档案及数据储存等人流量较少且不需要景观及采光空间。

▼室外楼梯,outdoor stair

在营业厅旁留出企业总部的主入口门厅,员工进入主入口后,穿过两层通高的门厅空间,沿着室内大台阶进入二层空间,在这里是一个与屋顶花园想联系的共享空间,设计师巧妙的利用首层建筑的屋顶为员工提供了一个不受干扰的屋顶花园,花园面积达到了3000多平米,满足了业主花园式办公的基本诉求,而围绕屋顶花园布置有员工餐厅和共享空间,共享空间内可作为企业文化的展示,也为在这里培训的员工提供一个自由交流的空间,室内与室外的空间在这里交融在一起。

▼主入口门厅,lobby

▼室内大台阶通往二层空间,the grand interior stair leading to the second floor

▼屋顶花园,roof garden

设计师将主要会议室,多功能厅布置架在屋顶花园之上布置在了三层,会议室与多功能厅下方形成了有趣的半室外空间为屋顶花园层提供了另一层面的空间模式,员工从室内到半室外灰空间最后到室外屋顶花园,而抬高的花园既保证了花园的私密性又避免了城市主干道交通噪音的干扰,而且又拥有了良好的视野。

▼屋顶花园整体视角,roof garden overview

Because of traditional design method cannot solve all the problems, we try to use section as main design methodology. The designer arrange bank business hall along the main road. At the same time, put the archives and data storage at the back of the bank business hall which need little light and view. The main entrance for the headquarters also arrange alone main road; when staff enter the main entrance, they will go through the two storey high foyer space, then walk alone the big step into the second floor, it’s a fluid space which interacted with roof garden, designers use the whole roof of the first floor to provides a Roof garden which is more than 3000 square meters. around the Roof garden is staff canteen and exhibition space which people can communicate with each other and exhibit the culture of the company.

▼折型穿孔立面细部,perforated facade detail

针对江南多雨的气候,屋顶花园的半室外灰空间为员工提供了类似苏州园林中“轩”的半室外空间,满足了不同天气条件下屋顶花园的使用,使这个花园真正成为员工们能进入,驻留的空间。从室内沿着台阶向上,便到达三层的会议区,这里包含一个可容纳400人的多功能厅,一个容纳180人的中型会议室和小型会议及餐厅包间。多功能厅采用无柱桁架结构和连续横向条窗,保证了室内空间的灵活性与通透性;而与二层相贯通的中庭空间使会议区在保证独立的同时与下层共享空间有机结合。主楼4-5层功能相对独立,为员工办公及培训休息区,四层设有屋顶露台,为员工提供多层次的室外活动空间。

▼屋顶花园的半室外灰空间,the semi-outdoor space of the roof garden

▼夜间视角,night view

Three rectangular volume which contain the conference room and multifunctional hall on the third floor come out of main building suspend on the roof garden, under those suspended volume, create a semi outdoor space which connected with interior space, it’s like the “Xuan” in traditional Chinese garden which give the space for staff to use in different kinds of weather, the atriums between the second floor and third floor create fluid space, multifunctional hall use truss structure to create large scale space; the main function of fourth and fifth floor is office space, on the fourth floor also support the roof garden for staff.

▼三层共享空间,shared space on the third floor

▼连接二层与三层的台阶,staircase leading to the third floor

在立面设计上,首层建筑与自由曲线的园区围墙相结合,形成稳重的基座体量,5层高的主楼建筑则以简洁的两个矩形体块的形式坐落于基座之上;面对城市转角空间的是三个从主体中穿出的覆盖着白色折型穿孔板的矩形体量,如同悬浮在绿色的屋顶花园之上,营造出极具现代气息的轻盈感;主体建筑采用米黄色石材,与轻盈和具有现代感的白色穿孔板形成了鲜明的对比。建筑主要选用石材和铝板两种材质,其中米黄色石材代表着银行企业的稳重性格,白色铝板则体现着银行积极进取的企业精神。设计师对白色折型穿孔板的尺寸与孔隙率进行了仔细的推敲,通过多次的材料样品对比保证了室内空间在保证视线的良好穿透性的基础上又确保了体量的完整性。

▼覆盖着白色折型穿孔板的矩形体量营造出极具现代气息的轻盈感,the white rectangular volume covered with white folded perforated aluminum plate creates a sense of modern and lightness

The volume of ground floor and free curve wall form the base of headquarters,  Two 4 floor high rectangular block sit on the base volume. Facing the city crossroads, three white rectangular volume covered with white folded perforated aluminum plate come out of main building suspended above the green roof garden, creating a sense of modern and lightness; The building consists of two main materials: off white stone and white folded perforated aluminum plate with modern, in which the off white stone represents the stable character of the bank company, the white folded perforated aluminum plate embodies the enterprising spirit of the bank. The designer carefully deliberated the size and porosity of the white folded perforated aluminum panel to ensured natural lighting of indoor space.

▼石砌墙面展现了银行企业的稳重性格,the stone walls represent the modest character of the bank company

 

后记 | Postscript

在新办公楼完工后,业主告诉我们新落成的办公楼又再次成为了新昌县新的地标式建筑,远比同期其他建成的高层办公更具有辨识性;而屋顶的花园也成为员工们最喜爱的场所,他们真正拥有了一个最初梦想的“大花园”。相对十年前建成的高层总部办公楼,这一次的多层总部基地虽然高度降低,但却有了更多的共享空间;通过两栋建筑的比较,业主希望所有客户能感受到公司在企业文化与底蕴上的进步与发展。

After the new headquarters is completed, the owners told us the building has become the new landmark in Xinchang County again; and the roof of the garden has become the most favorite place for employees, the owners hope that all customers can feel the development of company’s culture during the last ten years.

▼西南角立面细部,facade detailed view from southwest

▼剖面分析图,sectional perspective

业主: 新昌农商银行
设计单位:北京翰时国际建筑设计咨询有限公司
公司网站:http://www.as-arch.com/
联系邮箱:office@as-arch.com 午宇收
设计团队:余立,午宇,胡萍,罗晓晓,田野
建筑面积:18500平方米
地点:绍兴市新昌县
摄影师: 韩东
时间: 2017年

Client: Xinchang Rural Commercial bank
Architects: A&S Architectural Design and Consulting
website: http://www.as-arch.com/
email:office@as-arch.com 午宇收
Design Team: YU LI, WU YU, HUPING, LUOXIAOXIAO, TIANYE
Area: 18500㎡
Location: ShaoXing Xinchang county
Photographer: Handong
Year: finished 2017

More:北京翰时国际建筑设计咨询有限公司

Post a Comment