WONDERLAND Cafe, China by DABIN SPACE

A space to encounter friends in the mountains and rivers

Project Specs

Location:

感谢 大斌空间设计事务所(联系邮箱:50858966@qq.com)予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:DABIN SPACE on gooood
Appreciations towards DABIN SPACE (contact: 50858966@qq.com) for providing the following description:

“破旧、杂乱、没有生机,是我对这座民宅的第一印象,周边的自然地貌吸引了我。融入自然的建筑,与自然既有界限也无界限。”——设计师对建筑的初印象

“Shabby, disorderly and lifeless is my first impression of this private house. The natural landscape around attracts me. The architecture integrated into nature has both boundaries and no boundaries with nature. “——Designer’s initial impression on Architecture

房子内部老旧而杂乱,没有生活的生气,时间仿佛都停滞在了这栋房子里。房子与外界是割裂的,我们在改造与设计它时,想要重新赋予它鲜活的生命力,同时也想保留它原有的韵味。

The interior of the house is old and messy, without life’s vitality. Time seems to be stagnating in the house. The house is separated from the outside world. When we remould and design it, we want to give it fresh vitality and retain its original lingering charm.

▼项目外观,external view of the building ©wen studio

白墙黑瓦,传统的苏式建筑,村里统一规定的外立面,让外立面的改造受到了限制,既符合当下,又不违背规定,一道命题就这样开始了。

White walls and black tiles, traditional Suzhou style buildings, and the village’s unified facade limit the transformation of the facade, which not only conforms to the present, but also does not violate the regulations. This is the beginning of a proposition.

▼鸟瞰图,采用白墙黑瓦的传统苏式风格
aerial view of the project with traditional Suzhou building styles ©wen studio

夜幕降临时,它成为了静立在山林间的明珠。幽蓝的夜色之下,从窗中透出来的光源,让房子变成了山中的灯塔,静谧又安全。白墙黑瓦、中庸对称,不必浓妆艳抹,夕阳与鸟啼都是它的妆奁。门前的水池和迎客松,缩映着这方美景,白云苍狗、芥子须弥。山眉水眼,盈盈地笑。被山水环抱着的民宅,于寂静处,自有它的一番热闹。从前时光慢,而隐匿在自然怀抱中的这栋房子,也在当下保留着慢节奏。四周的山水,让窗户成为了画布。

When night fell, it became a bright pearl standing in the mountain forest. Under the blue night, the light source from the window makes the house a lighthouse in the mountain, quiet and safe. White walls and black tiles are symmetrical of the mean, so you don’t need to wear heavy make-up. The setting sun and the crowing of birds are its dressing case . The pool in front of the gate and the Pine Greeting Guests epitomize the beautiful scenery of this area. Everything is small and time flies. The mountain is tall and the water is rippling . The house surrounded by mountains and rivers, in the quiet place, has its own lively. Time used to be slow , and the house, hidden in the embrace of nature, also kept a slow rhythm at present. The surrounding landscape makes the window a canvas.

▼落地窗让四周山水进入室内
French windows let in surrounding landscapes ©wen studio

从清晨到午夜,四时的自然景观都诉说着时光的细微变幻,目光所及之处尽是山清水秀,室内与室外的界限变得透明,自然与人的距离被一扇窗无限地拉近了。

From early morning to midnight, the natural landscape of the four seasons tells the subtle changes of time. The view is full of picturesque scenery. The boundary between indoor and outdoor becomes transparent . The distance between nature and human is infinitely closed by a window.

▼窗拉近自然与人的距离
the distance between people and nature is shortened by the window ©wen studio

把整座山的风光都收藏进房子里。山林为墙壁、湖水为镜台。虽身处斗室,心亦俯仰于天地间。坐在明亮的窗下喝一杯咖啡、尝一块甜腻的马卡龙,度假真正有了仪式感。一扇窗的内外,时代截然不同。坐在精练简约的美式咖啡厅里,看着窗外老旧斑驳的苏式三角顶,村人们晨起作息、来来往往,实在是一份奇遇。

Collect the whole mountain scenery into the house. The mountain forest is the wall, and the lake is the mirror platform. Although in the small space, the heart is also in the heaven and earth. Sitting under the bright window, drinking a cup of coffee and tasting a piece of sweet macaroon, the holiday really has a sense of ceremony. Inside and outside a window, the times are quite different. Sitting in the concise American cafe and looking out the window at the old and mottled Soviet style triangle top, the villagers get up in the morning, work, come and go, it’s really an adventure.

▼一楼餐饮区域,透过窗户可以欣赏传统苏州乡村生活,dining area on the first floor, people could enjoy the daily life of traditional Suzhou village through the windows ©wen studio

对于饮食,人们都希望它是美味而洁净的。在一个富有逻辑感的咖啡厅中,人与人的交流和人与食物的相遇,都变得浪漫了。山猫和小狗从窗前慵懒走过,正是咖啡厅不定期掉落的小惊喜。

For food, people want it to be delicious and clean. In a logical cafe, people to people exchanges and people to food encounters have become romantic. Bobcats and puppies past by the window, which is the little surprise in the cafe from time to time.

▼一楼吧台区域,bar area on the first floor ©wen studio

走廊和楼梯拥有宣纸般的清秀质感。白与米黄的交织晕染,让楼梯随着光影的变化泛出暧昧的暗纹。素净的楼道,似乎带着水波荡漾的律动感,就像是一首歌之中的间奏,一切内敛与沉默都只为了二楼的惊艳而放送。

The corridor and stairs have the elegant texture of rice paper. White and beige interweave halo dye, let the stair with the change of light and shadow pan out ambiguous dark lines. The pure corridor seems to have the rhythm of water waves, just like an interlude in a song. All introverted and silent are only released for the second floor’s surprise.

▼楼梯区,下方设置如同历史遗址一般的小景观,staircase with small landscape installation underneath ©wen studio

▼白与米黄交织的楼梯
staircase in white and cream colors ©wen studio

这扇窄窄的窗,让人没来由地想起国画。山水的风景都在此处露出了“马脚”,只要踮起脚向外看去,乍泄的春光就能挤满视线。

This narrow window reminds people of traditional Chinese painting for no reason. The scenery of mountains and rivers shows “flaws ” here. As long as you stand on tiptoe and look out, the spring light can fill your sight.

▼二楼公共区域,长窄窗形成山水画一般的框景,public area on the second floor with ribbon window framing the landscape outside ©wen studio

巨大的落地窗,让这片二楼的空间仿若凌空。阳光毫无保留地洒入怀中,就算是风雨声,也变成了和谐的交响乐。捧一本书坐在此处,或昏昏欲睡,或心目清明,都有着各自的小确幸。

The huge french sash make the space on the second floor open. The sun sprinkles unreservedly in the bosom, even if is the wind and rain sound, also became the harmonious symphony. Holding a book sitting here, or drowsy, or clear mind, have their own small really lucky.

▼二楼餐饮区域,巨大的开窗将阳光和风景带入室内
dining area on the second floor with large window bringing in sunlight and natural scenery ©wen studio

极简的黑白,在陶瓷与大理石的柔润光泽下也展示出了脉脉温情。一张圆桌,海纳八方。无论是老朋友还是陌生人,都聚在一起,饱餐最原汁原味的山间饮食。纯粹的滋味,也让人忘却了隔阂与生疏,山水间与知己常遇。

Simple black and white, in ceramics and marble under the soft luster also shows the pulse warmth. The sea is vast and can accommodate all things. Like this round table, it can gather friends from all over the world . No matter old friends or strangers, they get together to eat the most original mountain food. Pure taste, but also let people forget the estrangement and unfamiliar, encounter friends between mountains and rivers .

▼设计细部,details ©wen studio

▼分解轴测图
exploded axonometric ©DABIN SPACE

▼场地平面图,site plan ©DABIN SPACE

▼一层平面图,first floor plan ©DABIN SPACE

▼二层平面图,second floor plan ©DABIN SPACE

▼剖面图,sections ©DABIN SPACE

项目名称:WONDERLAND 忘了咖啡
设计方:DABIN SPACE
联系邮箱:50858966@qq.com
设计时间:2018/12
完成时间:2019/10
主创设计师:肖剑 Shaw
助理设计师:江佳文 Vane

项目地址:苏州、树山
建筑面积:400平方
摄影版权:wen studio
客户:忘了咖啡
材料:不锈钢、艺术漆、乳胶漆、玻璃

Project Name: WONDERLAND
Design: DABIN SPACE
Contact e-mail: 50858966@qq.com
Design Time: 2018/12
Complete Time: 2019/10
Chief Designer: Shaw
Designer :Vane

Project Location: suzhou,shushan
Gross Built Area: four hundred square
Photo Credits: wen studio
Clients: WONDERLAND
Materials: stainless steel ,art paint ,latex paint

More: DABIN SPACE on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment