韩国忠南美术馆竞赛获胜方案 / UNStudio + DA Group

随着时间的推移而成长变化的呼吸空间

项目标签

设计公司:
位置:
类型:
标签:

感谢 UNStudio 对gooood的分享。更多关于他们:UNStudio on gooood
Appreciation towards UNStudio for providing the following description:

在一场精彩纷呈的在线评审中,UNStudio 和 DA 集团的忠南美术馆设计提案被评选为获胜设计。

参与该竞赛的设计提案(由 UNStudio、BIG、Steven Holl、Snohetta、Grafton 和 SsD+ALA 提供)首先被缩减到三个,而后确定两家作为入围单位,最终选出一家作为获胜方案。 获胜联合体成员包括设计团队 UNStudio 和 DA集团、Squint/Opera(数字内容和展览设计)、Loos van Vliet(景观设计)和UNSense(社区内容)。

In a nail-biting online jury deliberation this morning, UNStudio and DA Group’s proposal for the Chungnam Art Museum was selected as the overall winning design.

The initial proposals (by UNStudio, BIG, Steven Holl, Snohetta, Grafton and SsD+ALA) were first whittled down to three, then two finalists, before the winning design was finally announced. The winning consortium comprises design partners UNStudio and DA Group, Squint/Opera (digital content and exhibition design), Loos van Vliet (landscape design) and UNSense (community content).

▼方案概览,aerial view of the project ©Bloomimages

 

 一个全沉浸式的文化和可持续发展中心
A fully immersive cultural and sustainable hub

UNStudio 和 DA Group 的忠南美术馆设计远远超出了传统的美术馆的概念。 对于整个社区来说,它将提供一种完全身临其境的文化和社区体验; 这是一个会随着时间的推移而成长变化的呼吸空间。 忠南美术馆被设计成一个激发艺术和社区灵感、鼓励参与和贡献的场所。 它还旨在成为韩国首批零耗能美术馆之一。

▼节能分析,Sustainability section ©UNStudio

UNStudio and DA Group’s design for the Chungnam Art Museum goes far beyond a traditional art museum. It is a fully immersive cultural and social experience for the whole community; a living, breathing space that will grow and change over time. The museum is designed as a place of inspiration, participation and contribution – to both art and the community. It also aims to become one of the first Zero-Energy museums in Korea.

▼建筑外观,landscape perspective ©Bloomimages

忠南美术馆将提供一种新的艺术与公众互动形式, 创造多元化和充满活力的文化体验。设计上,把美术馆内部向外展开,将之引入忠南市和所在社区中。 展望美术馆的未来,我们发现:运用新形式的艺术和科技可以创造一个活力互动的空间。忠南美术馆将成为一个拥抱灵活性和“全民艺术”概念的文化场地。 无论是现在还是未来,它最终都将成为社区的场所。

▼轴测分析,exploded axonometric ©UNStudio

The Chungnam Art Museum will provide a new form of interactive engagement between art and the public. It does this by turning the museum inside out, bringing in the city and community of Chungnam to create a diverse and vibrant cultural experience. For the future of the museum, we see the opportunity to create vibrant and interactive spaces through which art and technology can be experienced in new ways. The Chungnam Art Museum will be a marketplace for culture that embraces flexibility and the concept of ‘art for all’. It will ultimately be a place for the community, now and for the future.

▼互动空间,interior courtyard upper level ©Bloomimages

Ben van Berkel艺术具有将人们聚集在一起的力量。 它激励、教导和培养社区。 忠南美术馆将成为人们体验这一点的地方。” 

Ben van Berkel: “Art has the power to bring people together. It inspires, it teaches and it fosters communities. The Chungnam Art Museum will be a place for people to experience this…and much more.”

 

两个大细节
Two ‘Big Details’

设计一座智能美术馆还着眼于从物理层面和数字层面提供体验和分享艺术和设计故事的新方式。建筑将为实现这一体验贡献力量。出于这个原因,我们在设计中融入了两个重要的细节:一个类似“高原”的中央庭院和一条文化大道。 这两个“大细节”对于创造交流空间以及路线引导至关重要,因为它们使人们能够从多个路线和角度获得持续的空间和艺术体验。

The design for this smart art museum looks at new ways in which we can experience and share stories about art and design – both physically and digitally, and the architecture has to support this experience. For this reason we have incorporated two big, defining details into the design: a plateaued central courtyard and the Cultural Boulevard. These two ‘big details’ are crucial for creating communication spaces, as well as to the wayfinding, as they enable people to be guided on a continuous experience of space and art from multiple routes and angles.

▼数字展览空间,exhibition ©Bloomimages

文化大道是美术馆内路线导引的核心元素。因为它结合了外部与内部,并串联了整个场地的连接点,将艺术、文化和商业无缝融合在一起。从外部看,文化大道将各个文化片区相互连接起来,并编织了穿越建筑进入中央庭院的主要通道。 在这里,“高原”还延伸到庭院,人们得以感知到空间的多维度魅力。文化大道与艺术中心和图书馆相连,更进一步激活了它的公共功能。美术馆与背后的山脉、景观和谐共处,达到平衡。

The Cultural Boulevard is the central wayfinding element, as it combines the outside with the inside and provides links throughout the site, seamlessly blending art, culture and commerce. From outside, the Cultural Boulevard connects the cultural plots with one another, and weaves the main access routes through the building and into the central courtyard. From here, plateaus also reach into the courtyard, offering multiple perceptions of the space. The continuity of the Cultural Boulevard to the Arts Centre and the Library also activates the common functions. This is then balanced through the connection to the landscape and to the mountains behind.

▼夜景,入口视角,night view, entry perspective ©Bloomimages

项目信息:
UNStudio: Ben van Berkel, Astrid Piber with Sontaya Bluangtook, Marc Salemink and Heeyoun Kim, Hyoseon Park, Alba Pelaez, Andrii Kniaz
联合体:
设计团队: UNStudio and DA Group
数字内容和展陈设计: Squint/Opera
景观设计: Loos van Vliet
社区内容: UNSense
视觉表现: Bloomimages
动画制作: Morean

UNStudio team: Ben van Berkel, Astrid Piber with Sontaya Bluangtook, Marc Salemink and Heeyoun Kim, Hyoseon Park, Alba Pelaez, Andrii Kniaz
Consortium:
Design Partners: UNStudio and DA Group
Digital Content and Exhibition Design: Squint/Opera
Landscape design: Loos van Vliet
Community Content: UNSense
Visualisations: Bloomimages
Animations: Morean

More: UNStudio。更多关于他们:UNStudio on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »