White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

A pure, suitable place for contemporary art exhibition, communication, dissemination of cultural and art with high quality.

Project Specs

Location:

非常感谢 上海创盟国际建筑设计有限公司 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Archi-Union Architects on gooood.
Appreciation towards Archi-Union Architects for providing the following description:

西岸香格纳画廊的设计是受业主邀请,对其在徐汇滨江文化艺术示范区的空间进行的室内外整体改造。作为国内最重要的当代艺术画廊之一,香格纳在西岸的空间是其走过二十周年的历程后,面向未来的“再出发”。

Shangart Gallery West Bund project was invited by the client to renovate the interior and exterior space in the Xuhui Riverside Cultural and Art Demonstration Zone. As one of the most influential art galleries in China, Shangart’s space at West Bund is a“re-start”to the future after its 20th anniversary.

▼建筑外观,External View

1-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

原空间在土建完成后并没有直接投入使用,因为画廊使用者对这处空间的期待远高于其当时建成的状态,同时在运营和空间品质上提出了不同的目标。首先是重新定义空间的适应性,试图寻找在高度运转的展览更迭中,创造具有适应性的精神场所,呈现一处纯粹的、适合当代艺术高品质展示、交流、传播的文化艺术空间。

The original space was not taken into use after construction, because Shangart Gallery expects much higher than it was built at that time, meanwhile different goals were set in the operation and space quality. First is to redefine the adaptability of the space, trying to create an adaptable spiritual place in the highly changing exhibition, showing a pure, suitable place for contemporary art exhibition, communication, dissemination of cultural and art with high quality.

▼ 主展览厅,Main Exhibition Hall

8-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

7-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

我们对原有相对破碎的空间加以整合,取消功能主义的楼梯空间,将光线、空间效能以及公众性作为空间塑造的核心,试图获得更加有效的展厅空间、艺术交流空间以及画廊自身的运营空间。

We integrated the original relatively fragmented space and removed functional staircase space, using space performance and public as the core of space shaping to get more effective exhibition space, art communication space and the gallery’s own operating space.

▼ 主展览厅,Main Exhibition Hall

5-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

6-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

▼ 展览空间二,Secondary Exhibition Space

13-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects     22-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

贵宾展览空间VIP Exhibition Space整个空间希望呈现一种白色的自然,艺术、光影、参观者在空间里自然地交流,白色的诠释是最大的承载,是最开放的对待各种可能,是最大程度的拥抱未来,当自然间歇的介入白色的空间,也就融入每一个艺术作品里面,成为一种深刻而又纤细的感知。

The entire space is expressing a white of nature; art, light and shadow, visitors are communicating in nature. The interpretation of white is the greatest holder of nature, also is the most open ways to treat various possibilities; is the highest degree of embracing the future. When nature interrupts into the white space, it also integrates into every art pieces, forming as a deep and slim perception.

▼ 贵宾展览空间,VIP Exhibition Space

4-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

改造的重点是去除经典的现代主义交通空间,将楼梯挤压到室外。将一楼到二楼的观展过程营造成一个从“内”到“外”再到“内”,从“人工”光影空间到“自然”光影再到“人工”光影的空间体验过程。对原有竖向交通的去除和再利用也更使得艺术工作者以及高端艺术藏家的交互变得更加有效与自然,同时因此而增加的多处收藏与体验空间更加适应专业画廊的内在运营需要。

The keynote of the renovation is to remove the classic modernist traffic space, and move the stairs to outdoor. Make the exhibition journey from the first floor to second floor as a space that from “inside” to “outside”to “inside”, from “artificial”light to “natural”light and then “artificial”light again. The removal and reuse of the vertical circulation also enable the artists and high-end art collectors to communicate more effectively and naturally. Meanwhile, the increased collection and experience space is more adaptable to the professional operation needs of professional galleries.

9-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects     10-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

在底层的入口克制的设置挑高空间,有效的提升了画廊应有的入口仪式感,同时通过空间整合获得的底层多用途Gallery Shop也使得画廊整体运营的文化渗透力得以增强。屋顶空置的露台也被加以利用,多处细致的空间尺度标高处理使得露台区域具有了适应不同规模活动的可能,同时亦提升了画廊与滨江景观的互动可能。

Setting a raised ceiling at the bottom of the entrance can effectively enhance the sense of entrance ceremony. Meanwhile, through the integration of the space, the multi-purpose gallery shop also enhanced the overall operation of the gallery’s cultural penetration. The vacant terraces on the rooftop are also being utilized. Many detailed spatial scales enable the terrace area to be adapted into different scales of activity, which also improves the interaction between gallery and the riverside landscape.

▼ 底层主入口,Main Entrance at the bottom

21-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

▼ 美术馆商店,Gallery Shop

11-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

▼ 贵宾间和露台,VIP Room and Terrace

19-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

交通流线的直接高效使得独立空间既获得了独特的天光,又不会影响艺术品应有的光线控制,而原有室外楼梯也通过非常简洁自然的手段加以室内化改造,精致的龙骨细节处理和纯净的界面使得由一楼到二楼的空间体验更加多样而丰富。

Direct and efficient circulation enables independent space to get unique skylight, but also does not affect the light control of the art pieces. The outdoor staircase is also transformed as interior in a simple and natural way. Delicate keel and pure interface make the space experience from first floor to second floor more diverse and rich.

▼ 走廊,Corridor

▼ 主办公室,Main Office

15-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

▼ 会议室,Conference Room

20-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

专业画廊的后场空间同样关乎管理水平与运转效率,对原建筑莫名高度空间的重复细分与重新隔层,获得了各种不同类型艺术品有效的储藏空间。

Professional gallery’s backfield space is also related to the management level and operation efficiency. The subdivision and re-isolation of the original building that was an inexplicable high-altitude space give different types of art pieces an effective storage space.

▼ 储藏室,Storage

16-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

考虑到造价成本等因素,外立面部分只对影响功能的部分加以改造,精细化的玻璃节点改造使得原有的复杂立面得以简化,呈现出直接、简单、优雅、收敛的建构逻辑。

Considering the cost and other factors, the façade is only transformed where affect the function, refined glass node transformation simplifies the complex façade originally, which express a direct, simple, elegant and converged construction logic.

▼建筑夜景,External View at Night

2-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

▼ 立面细节,Façade Detail

17-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

▼改造前后首层平面图,Ground Floor Plan Before and After Renovation

25-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

▼改造前后一层平面图,1st Floor Plan Before and After Renovation

27-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

▼改造前后二层平面图,2nd Floor Plan Before and After Renovation

28-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

▼改造前后屋顶平面图,Roof Plan Before and After Renovation

29-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

▼改造前后立面图,Elevation Before and After Renovation

32-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

33-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

▼改造前后剖面图,Section Before and After Renovation

30-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

31-White Nature:For the 20 Anniversary of Shanghai Shangart Gallery by Archi-Union Architects

项目名称:上海香格纳画廊西岸空间改造与更新设计
建筑设计:上海创盟国际建筑设计有限公司
数字建造:上海一造建筑智能工程有限公司
地点:上海市徐汇区龙华街道龙腾大道2555号10栋
建筑面积:2432㎡
设计时间:2016年2月-2016年6月
建造时间:2016年6月-2016年10月
主创建筑师:袁烽

设计团队:
建筑:韩力,孔祥平
结构:王瑞,王锦,沈骏超, 张小峰
室内:王徐炜,陈晓明,唐静燕
设备:刘勇,江长颖,黎喜
数字化建造施工:张雯,王徐炜,张立名
摄影:陈灏

Project Name: ShanghART Gallery West Bund Space Renovation & Renewal Design
DesignCompany: Archi-Union Architects
DigitalFabrication: Fab-Union Intelligent Engineering Co. Ltd.
Location: Building10, No.2555 Longtengdadao ,Xuhui District, Shanghai
Area: 2432 sqm
Design: 02.2016 – 06.2016
Completion: 05/2019 – 10/2016
Principal Architect: Philip F. Yuan

Design Team:
Architect : Alex Han, Xiangping Kong
Structural Engineer: Rui Wang, Jin Wang, Junchao Shen, Xiaofeng Zhang
Interior Designer: Xuwei Wang, Xiaoming Chen,Jingyan Tang
MEP: Yong Liu, Changying Jiang, Xi Li
Digital Fabrication: Wen Zhang, Xuwei Wang, Liming Zhang
Photographer: Hao Chen

More:Archi-Union Architects,更多关于他们:Archi-Union Architects on gooood.

Post a Comment