WERK12 by MVRDV

Transforming from a potato factory to a legendary entertainment district

Project Specs

Design:
Location:

感谢 MVRDV 予gooood分享以下内容 。更多关于他们: MVRDV on gooood
Appreciation towards MVRDV for providing the following description:

由MVRDV设计的WERK12中心现已正式落成并开放。这座多功能的综合体占地7700平方米,位于慕尼黑东站附近的一个更新后的工业场地,目前已成为Werksviertel-Mitte城区的焦点场所。大胆而引人注目的艺术立面上装置着5米高的、来源于德国唐老鸭漫画的巨大文字。

MVRDV celebrated the completion and opening of WERK12. Forming the nucleus of the Werksviertel-Mitte district, an urban regeneration plan on a former industrial site, the 7,700m2 mixed-used development located close to Munich’s East Station stands out with its bold and expressive art façade featuring five-metre-tall verbal expressions found in German comics.

▼建筑外观,exterior view

WERK12的设计将简单的形式、朴素的材料和透明的立面结合在一起。使用者可以通过不同的方式在建筑中移动:除了位于建筑东北侧的外部交通核心筒之外,每个楼层还被3.25米宽的露台环绕,并通过建筑周围的户外楼梯相连接,从而创造出一系列宽敞的开放空间(呼应了2000年汉诺威世博会荷兰馆的设计:MVRDV最著名的早期项目之一。)这一公共路线模糊了室内与室外空间的界限,使内部空间得以与阳台产生对话。外部交通空间选用了与地面层人行道相同的饰面材料,以强调其作为公共区域的身份特征。

▼体块生成示意:外置的交通核心筒,Concept Diagram (Volume): external circulation core

▼设计将简单的形式、朴素的材料和透明的立面结合在一起,the design of WERK12 combines a simple form, honest materials, and transparent façades

The design of WERK12 combines a simple form, honest materials, and transparent façades. Users can move around the building in multiple ways: the design’s external circulation core on the building’s northeastern side is supplemented by 3.25-metre-wide terraces that surround each floor of the building. These are connected by external staircases curling around the building to connect these generous open spaces (a playful reference to one of MVRDV’s most famous early projects, the Dutch Pavilion at the Expo2000 in Hanover). This public route up the building blurs the distinction between interior and exterior, placing the interior spaces in conversation with exterior balconies. These are additionally finished in the same material as the ground-level sidewalks to emphasise their status as part of the public area of the building.

▼每个楼层被3.25米宽的露台环绕,3.25-metre-wide terraces surround each floor of the building

▼外部交通空间选用了与地面层人行道相同的饰面材料,the exterior balconies are additionally finished in the same material as the ground-level sidewalks

建筑的外立面是项目团队与当地艺术家Christian Engelmann和Beate Engl共同完成的一项城市艺术作品,由造型大胆的字母构成,灵感来源于德国版本的唐老鸭漫画。5米高的字母和口语化的表达方式致敬了涂鸦文化以及曾经在旧场地中被大量使用的标牌。夜晚,建筑的外观会根据照明策略的不同而发生变化,简单的几何形状和朴素的材料也将摇身一变,为城市带来一场生动的灯光秀。

▼立面设计示意图,facade design concept

The façade is animated by an urban art piece developed in tandem with local artists Christian Engelmann and Beate Engl, comprising bold lettering spelling out common expressions taken from the German version of Donald Duck comics. This 5-metre-tall lettering, and the colloquial nature of the expressions chosen, are a tribute to the graffiti culture and extensive use of signage found on the old site. At night, the appearance of the building is transformed by its illumination strategy. Simple geometries and honest materials morph into a vibrant lightshow.

▼5米高的字母致敬了涂鸦文化以及曾经在旧场地中被大量使用的标牌,the 5-metre-tall lettering is a tribute to the graffiti culture and extensive use of signage found on the old site

▼建筑的外观会根据照明策略的不同而发生变化,the appearance of the building is transformed by its illumination strategy

▼夜间整体外观,building facade by night

MVRDV的合伙创始人Jacob van Rijs表示:“Werksviertel-Mitte区经历了一场如此有趣的变化,从一个马铃薯工厂成为了具有传奇色彩的娱乐休闲区。我们希望通过此次设计向场地历史表示致敬和赞美,同时也为其在新阶段的发展奠定基础。WERK12很酷也很时髦,同时它的态度并不十分严肃——它可不怕向路人发出‘PUH’ 的嘘声。”

“The area of the Werksviertel-Mitte district has already undergone such interesting changes, transforming from a potato factory to a legendary entertainment district,” says founding partner of MVRDV Jacob van Rijs. “With our design, we wanted to respect and celebrate that history, while also creating a foundation for the next chapter. WERK12 is stylish and cool on one hand, but on the other it doesn’t take itself so seriously – it’s not afraid to say ‘PUH’ to passers-by!”

▼立面细部,facade detailed view

建筑的五个楼层中,首层用于餐厅和酒吧,顶层是奥迪企业创新办公室,中间的三层是体育馆,其中一层被泳池占据。 WERK12的落地玻璃窗加上其位于火车站附近的地理位置,为上方的楼层提供了慕尼黑市中心的壮观美景。从露台向外看时,立面上的巨型字母翻转过来,有时候会产生全新的含义。

The five floors of the building are occupied by restaurants and bars on the ground floor, the offices of Audi Business Innovations on the top floor, and a three-storey gym in between that includes one storey dedicated to a swimming pool. WERK12’s floor-to-ceiling glass walls, combined with its location near to the train station, provide the upper levels with stunning views towards central Munich, punctuated in places by the lettering on the building’s terraces – many of which take on a new meaning when read in reverse.

▼从露台望向立面,view to the lettering from the terrace

▼体育馆泳池,swimming pool in the gym

空间的灵活性是本次设计的一个关键之处。超高的天花板(层距5.5米)允许未来的使用者增建夹层或进行其他类型的楼层调整。将交通路径置于建筑外部的做法使室内布局更加容易改变。同时,对角线式的楼梯也为建筑提供了结构上的稳定性。

A key to the design was in the flexibility of the spaces. The building’s extra-high ceilings – with 5.5 metres between each floor – allows for mezzanines or other level changes to be added by future users. The placement of the circulation on the outside of the building means that the interiors can be easily reconfigured, while also providing structural stability through the use of the diagonal staircases.

▼对角线式的楼梯为建筑提供了结构上的稳定性,the use of the diagonal staircases provides structural stability to the building

▼整体外观,exterior view

▼黄昏鸟瞰,aerial view in the evening

▼首层平面图,ground floor plan

▼北立面图和东立面图,north elevation and east elevation

▼剖面图,section

Facts Project Name: WERK12
Location: Munich, Germany
Year: 2014-2019
Client: OTEC GmbH & Co. KG
Size and Programme: 7,700m2 Mixed-Use (Gym, Bars and Restaurant, Offices)
Credits
Architect: MVRDV
Founding Partner in charge: Jacob van Rijs
Partner/Director: Fokke Moerel
Design Team: Markus Nagler, Roy Sieljes, Jonathan Schuster, Sven Thorissen
Visualisations: Antonio Luca Coco, Kirill Emelianov, Pavlos Ventouris
Strategy and Development: Jan Knikker
Images: Ossip van Duivenbode
Copyright: MVRDV 2018 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries)
Partners
Co-Architects: N-V-O Nuyken von Oefele Architekten BDA, Munich
Artwork commission: Christian Engelmann and Beate Engl
Structural Engineering: Wolf+
MEP: Teuber + Viel

More:MVRDV。更多关于他们: MVRDV on gooood

Post a Comment