Wang House, China by Yuan Xiuwan Architect&Associates

The curved layout with various functions tight the spaces as the strings on a bow and arrow

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 元秀万建筑事务所(联系邮箱:1697437292@qq.com)对gooood的分享。
Appreciation towards AMS (contact: 1697437292@qq.com) for providing the following description:

住宅位于上海的乡村。村子里的房子基本都是上世纪八十年代的建筑,因原建筑是危房需要推倒新建。结合当地土规并根据原房屋的体量和面积主楼是两层半的坡顶框架结构。首层需要控制在九十八平米,辅房是四十平米的一层平顶结构。

Located in the countryside of Shanghai, the old houses are basically built in the 1980s. Here comes Wang House since the original building is dilapidated, and need to be rebuilt. We designed the main building as a two-and-a half-story slope crest structure based on local land regulation and the original house size. The first floor should be controlled at 98 square meters, and the auxiliary building is flat-roofed structure with one floorr, 40 square meters.

▼住宅外观,exterior view © 吕晓斌

村落大概有二十多户人家,房子分布在村队道路的两侧,南侧房子面朝大片的农桩和温室大棚,北侧房子背靠一条小河道和林间小路,村中道路与林间路一桥相隔,基地北面正对着这座桥。

There are about 20 families living in the village. Their houses are lying on both sides of the country road. The houses on the south side face wide-spread farms and green houses, the houses on the north side are backed by a small river and a forest trail. A bridge links the country road and forest trail. WangHouse is over against the bridge.

▼住宅周边环境,the surroundings © 吕晓斌

▼基地北面正对着桥,the house is over against the bridge to the north © 吕晓斌

将条状功能带以“弓”字弯曲植入梯形用地范围内,围合出U型庭院面向开阔的田园。由东向西顺着弯曲的“弓”字形的动线依次布置了客厅、餐厅厨房、可到达二层的楼梯和向内围合的廊道,老人卧室在走廊的端部。二层则是主卧、卫生间,通向阁楼三层的楼梯、观景工作室、通向一层的楼梯、卫生间和卧室,通过卧室靠外窗的楼梯可以到达三层阁楼层的卧室兼工作室。再由西向东布置卧室兼工作室、卫生间走廊、可到达二层的楼梯、东南转角是卧室。站在三层中心位置向北可以看到小桥、林间小路和田园,向南可以眺望远处的村落。

▼鸟瞰:“弓”字形的平面,aerial view, the plan in “弓” shape © 吕晓斌

Curvedly, we introduce the strip functional zones into the trapezoidal land as a Chinese character shape “弓”. In this way, we enclose a U-shaped courtyard faces the open rurality. From east to west along the “弓” shape, on the first floor, we successively layout living room, dining room, kitchen, stairs to the second floor, the incurved gallery, and the bedroom for the old at the end of the gallery; on the second floor, there is a master bedroom, bathroom, the stairs leading to the third floor, viewing studio, the stairs to the first floor, bathroom, and the bedroom (studio also), which can reach to the loft on the third floor by outer stairs. From west to east, we arrange the bedroom (studio also), bathroom, gallery, the stairs to the second floor, and bedroom at the southeast corner. Standing at the center of the third floor, you can see the bridge, forest trail, rurality to the north. To the south, you can overlook the distant villages.

▼住宅近景,a close view to the house © 吕晓斌

▼转角窗,the corner window © 吕晓斌

▼从外部望向起居空间,view towards the living space from outside © 吕晓斌

▼住宅立面细节,facade detailed view © 吕晓斌

弯曲的功能布置使得空间与空间如弓箭上的弦紧张起来。窗外的风景画面在这张颤抖弓弦上产生了动态的变化,居住者有了行动的欲望空间有了生命力,并且赋育了一个积极丰富的生活轨迹和希望。

The curved layout with various functions tight the spaces as the strings on a bow and arrow. The scenery outside the window produces dynamic changes on this “trembling bowstring”. Living here, you will own desire to act. Living here, the space has vitality. Living here, you will have abundant life trace with hopes.

▼户外平台,outdoor terrace © 吕晓斌

▼弯曲的功能布置,the curved layout © 吕晓斌

▼天井,atrium © 吕晓斌

顶层圆形大小不一的天窗不仅可以仰望星空,也拉近了宇宙间的距离,似乎居住在星空之上。

The circular skylights with different sizes on the top can not only show you the blue, but also close the distance with the universe, seeming to live above the starry sky.

▼屋顶局部,view to the roof © 吕晓斌

▼圆形天窗,the circular skylights © 吕晓斌

▼天窗夜间外观,the skylights by night © 吕晓斌

▼总平面图&一层平面图,site plan & first floor plan © 元秀万建筑事务所

▼二层平面图&阁楼平面图,second floor plan &  attic floor plan © 元秀万建筑事务所

▼剖面图,section © 元秀万建筑事务所

地点:上海
建筑面积:240平方米
建筑设计:元秀万建筑事务所
室内设计:元秀万建筑事务所
设计团队:元秀万、邹赫、金宽勇、宋山峰(结构)
设计时间: 2016-2017
施工周期:2017-2020
摄影:吕晓斌

Location: Shanghai
Building area: 240 square meters
Architectural Design: Yuan Xiuwan Architect&Associates
Interior Design: Yuan Xiuwan Architect&Associates
Design Team: Yuan Xiuwan, Zou He, Jin Kuanyong,
Song Shanshan (Structure Design)
Design time: 2016-2017
Construction period: 2017-2020

More: 元秀万建筑事务所(联系邮箱:1697437292@qq.com

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment